Μήπως η εταιρεία σας μπερδεύει την τεχνολογία με τον ψηφιακό μετασχηματισμό;

Μήπως η εταιρεία σας μπερδεύει την τεχνολογία με τον ψηφιακό μετασχηματισμό;

Τα χημικά προϊόντα και τα δομικά υλικά αποτελούν αναμφισβήτητα το θεμέλιο των σύγχρονων οικονομιών, καθιστώντας αυτές τις βιομηχανίες ιδανικές για εφαρμογές ψηφιακού μετασχηματισμού.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τέσσερις ηγέτες του κλάδου συναντήθηκαν πρόσφατα στο SAP International Conference for Chemicals στη Μαδρίτη, όπου εξήγησαν γιατί τα ψηφιακά δεδομένα είναι πιο χρήσιμα όταν διαμοιράζονται μεταξύ αξιόπιστων συνεργατών και πώς οι οργανισμοί σε επιχειρηματικά δίκτυα ενισχύουν τη βιώσιμη καινοτομία.

Διαμοιρασμός των δεδομένων για τη δημιουργία ενός βιώσιμου κόσμου

Η Doerte Lorenz, ανώτερο στέλεχος στον τομέα βιώσιμων προμηθειών στην εταιρεία Lyondellbasell, μια παγκόσμια εταιρεία χημικών με έδρα την Ολλανδία, είπε ότι η εταιρεία της έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ένα ψηφιακό «ταξίδι» το οποίο έχει τελευταίως αποκτήσει ιδιαίτερη ορμή λόγω της διαφάνειας στις διαδικασίες που διασφαλίζει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των επιχειρηματικών λειτουργιών.

«Η βιωσιμότητα για τη βελτίωση του κόσμου και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, σημαίνει ότι πρέπει να μοιραζόμαστε δεδομένα σε όλη την αλυσίδα αξίας», είπε η Lorenz. «Χρειαζόμαστε τη μεγάλη εικόνα από ολόκληρο το δίκτυο. Πρέπει να είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι μέσω έτοιμων και δοκιμασμένων λύσεων και σίγουρα πολύ πιο γρήγοροι από ό,τι στο παρελθόν».

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κάτι που αφορά όλη την εταιρεία και περιλαμβάνει ανθρώπους, διαδικασίες και δεδομένα, μέσα και έξω από το εταιρικό πλαίσιο. Η Lorenz ανέφερε τη λειτουργία των προμηθειών ως παράδειγμα για το πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει θεμελιωδώς τα εταιρικά πρότυπα.

«Μία βιώσιμη λειτουργία προμηθειών έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση. Ξεκινήσαμε με την υιοθέτηση της λύσης SAP Ariba, και αυτό έχει επιφέρει πραγματικά μια αλλαγή νοοτροπίας», είπε. «Μπορούμε να συνδυάσουμε δεδομένα προμηθευτών με δεδομενα εκπομπών άνθρακα, χρησιμοποιώντας παράλληλα αλγόριθμους για να λάβουμε τις σωστές αναφορές και να τις διαβιβάσουμε σε συνεργάτες και άλλους οργανισμούς. Μετασχηματίστε τον οργανισμό σας για να εστιάσετε στα στρατηγικά δίκτυα και τις συνεργασίες με τους προμηθευτές σας».

Δόμηση νοοτροπίας που εστιάζει στο μέλλον

Ο Thomas Meinel, ανώτερο στέλεχος στην Evonik Industries, μοιράστηκε μια τριπλή προοπτική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, βασισμένη στις εμπειρίες του στον τομέα της πληροφορικής, των επιχειρηματικών διαδικασιών και των προμηθειών. Η Evonik Industries είναι μια κορυφαία εταιρεία εξειδικευμένων χημικών με έδρα τη Γερμανία, η οποία υιοθέτησε τη λύση SAP S/4HANA. Ο Meinel σημείωσε ότι ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένας κοινότυπα χρησιμοποιούμενος όρος εδώ και πολλά χρόνια, οι άνθρωποι πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις τεχνολογικές εξελίξεις που μπορούν να αλλάξουν βαθιά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

«Μπορεί να ξεκινήσουμε μιλώντας για τον μετασχηματισμό του οργανισμού μας με βάση την ψηφιακή τεχνολογία, αλλά δεν γνωρίζετε ακριβώς πού θα καταλήξει αυτή η συζήτηση καθώς αποκτάτε νέα εμπειρία», είπε ο Meinel. «Η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων είναι ακόμη πιο σημαντική για τη χρήση της τεχνολογίας. Οι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν τη νοοτροπία, τις δεξιότητες και την κουλτούρα για να εφαρμόσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει μία εταιρική κουλτούρα όπου όλοι πιστεύουν ότι όλα μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον».

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Η κυκλική οικονομία εξαρτάται από μια πλατφόρμα χωρίς αποκλεισμούς

Ο Daniel Pereira, διευθυντής εταιρικής ψηφιακής τεχνολογίας, βιωσιμότητας και κυκλικότητας στην εταιρεία Eastman, μίλησε για τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού του οργανισμού του που περιελάμβαναν ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, Έρευνα και Ανάπτυξη, επιχειρησιακές λειτουργίες, διαχείριση σχέσεων με τους πελάτες και βιωσιμότητα. Η Eastman είναι μια παγκόσμια εταιρεία εξειδικευμένων υλικών με έδρα τις ΗΠΑ. Σχολιάζοντας την πραγματικότητα ότι οι μικρότεροι οργανισμοί μπορεί να εξακολουθούν να βασίζονται σε μη ψηφιακά συστήματα, ο Pereira τόνισε τη σημασία της προσέλκυσης οργανισμών όλων των μεγεθών σε συνεργατικά δίκτυα.

«Στην Eastman υπάρχουμε για να βελτιώνουμε τη ζωή των ανθρώπων με υλικό και ψηφιακό τρόπο, απλοποιώντας και αυτοματοποιώντας τις διαδικασίες, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι μας να φτάνουν στο σπίτι εγκαίρως για να περνούν χρόνο με τις οικογένειές τους», είπε. «Εξετάζουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες για να ενεργοποιήσουμε την πλατφόρμα κυκλικότητας που διαθέτουμε, η οποία θα μας προσφέρει ιχνηλασιμότητα και διαφάνεια. Ακόμη και σε έναν, κατά κύριο λόγο, ψηφιακό κόσμο, υπάρχουν ακόμα πολλοί παίκτες που δεν είναι ψηφιοποιημένοι. Με μια συνεργατική, προσιτή πλατφόρμα που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν όλοι στην αλυσίδα αξίας, θα κάνουμε την κυκλική οικονομία πραγματικότητα».

Οι αγορές επιταχύνουν τη συνεργασία σε έναν υπερσυνδεδεμένο κόσμο

Ο Carlos Augusto Mantilla Espinosa, διευθυντής πληροφορικής στη Cemex, μια πολυεθνική εταιρεία δομικών υλικών με έδρα το Μεξικό, δήλωσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του οργανισμού του είναι σε καλό δρόμο. Η Cemex έχει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2 και διερευνά εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, νέα υλικά παραγωγής και στρατηγικές εφοδιαστικής αλυσίδας με διάφορους συνεργάτες σε μία πληθώρα κλάδων.

«Το τσιμέντο είναι ένας συντηρητικός κλάδος, αλλά καταφέρνουμε να υιοθετούμε όλο και πιο έξυπνους, ψηφιοποιημένους τρόπους λειτουργίας», δήλωσε ο Espinosa. «Μεταμορφώνουμε την εμπειρία των πελατών, τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες υποστήριξης για τους υπαλλήλους μας με σκοπό την ενδυνάμωσή τους στον τρόπο με τον οποίο κάνουν τη δουλειά τους. Με τη δυνατότητα διασύνδεσης δεδομένων και ανθρώπων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και αναταράξεις σε άλλους τομείς της επιχειρηματικής λειτουργίας».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σημαίνει συνεχή πρόοδο

Ο Stefan Krauss, ανώτερο στέλεχος στη SAP, είπε ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά με πλατφόρμες που βασίζονται στο cloud και καινοτομίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία blockchain, ώστε τα επιχειρηματικά δίκτυα να γίνουν συνεργατικοί κόμβοι καινοτομίας. Ως παράδειγμα, ανέφερε το Catena-X Automotive Network που αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι οργανισμοί σε βιομηχανικά εξειδικευμένες αλυσίδες αξίας ανταλλάσσουν με ασφάλεια πληροφορίες, συχνά υπερβαίνοντας τα παραδοσιακά όρια της αγοράς.

«Υπάρχουν χημικές, μεταλλουργικές και άλλες εταιρείες σε αυτό το δίκτυο. Δεν περιορίζεται σε έναν κλάδο. Συζητάμε την κοινή χρήση δεδομένων με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο, ώστε όλοι να μπορούν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα με τον σωστό τρόπο».

Η μετατροπή του ψηφιακού μετασχηματισμού σε καταλύτη για την καινοτομία απαιτεί πολύ περισσότερα από την απλή εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Οι επόμενες δεκαετίες καινοτομίας δε θα περιορίζονται στο τμήμα πληροφορικής μιας επιχείρησης ή αποκλειστικά εντός κάποιας εταιρείας, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τα παραδοσιακά όρια ενός κλάδου. Ο αυτοματισμός είναι το πρώτο βήμα σε ένα ταξίδι όπου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα και η επιτυχία βασίζεται στην πρόοδο που δεν σταματά ποτέ.

Με πληροφορίες από forbes.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER