Καναδική εταιρεία τεχνολογίας δημιουργεί λογισμικό για την καταπολέμηση της απάτης στην εφοδιαστική αλυσίδα των μετάλλων

Καναδική εταιρεία τεχνολογίας δημιουργεί λογισμικό για την καταπολέμηση της απάτης στην εφοδιαστική αλυσίδα των μετάλλων

Νωρίτερα φέτος, ο γίγαντας των εμπορευμάτων Trafigura έπεσε θύμα «συστηματικής απάτης», το κόστος της οποίας θα μπορούσε να ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο δολάρια, αφού αποκαλύφθηκε ότι ορισμένα φορτία νικελίου που αγόρασε περιείχαν διαφορετική σύσταση σε μέταλλο από εκείνη που υποτίθεται ότι είχαν.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Επίσης, η Aurubis AG αποκάλυψε απάτη μεγάλης κλίμακας το Σεπτέμβριο 2023, σε αποστολές scrap σιδήρου που χρησιμοποιεί για να τροφοδοτήσει τα μεταλλουργεία χαλκού της, με τις πιθανές οικονομικές της απώλειες να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μια καναδική νεοσύστατη εταιρεία τεχνολογίας με υποστήριξη από το Πρόγραμμα Υποβοήθησης της Βιομηχανικής Έρευνας (IRAP) της κυβέρνησης του Καναδά, υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει μια ασφαλή ψηφιακή πλατφόρμα που θα εισάγει διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επισημαίνοντας ότι η βιομηχανία εμπορευμάτων -αξίας πολλών τρισ. δολαρίων- εξακολουθεί να λειτουργεί κυρίως με τη χρήση εντύπων και υπολογιστικών φύλλων για τις συναλλαγές της, η εταιρεία Daniola με έδρα την Alberta δημιούργησε μια ψηφιακή πλατφόρμα που συνδέει αγοραστές και πωλητές μετάλλων, καθώς και προμηθευτές, σε μια ηλεκτρονική αγορά τριών συνιστωσών.

Η εταιρεία, της οποίας η κύρια αγορά είναι η Αφρική, δήλωσε ότι έχει αναπτύξει μια ασφαλή και ολοκληρωμένη λύση, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τη μεταφορά των ορυκτών και μετάλλων που αγοράζουν, ξεκινώντας από το ορυχείο μέχρι και την παράδοση τους, διασφαλίζοντας ότι ο αγοραστής έχει πλήρη δεδομένα για τα υλικά που θα παραλάβει.

Η πλατφόρμα της Daniola, αξιοποιεί αναλυτικά δεδομένα πραγματικού χρόνου και γεωχαρτογράφηση, επιτρέποντας στους χρήστες να πιστοποιούν την αξιοπιστία των προμηθευτών και να επικυρώνουν την ποιότητα των υλικών που αγοράζει.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Είναι γεγονός ότι, ότι παρά την τεχνολογική πρόοδο, το 50% των εταιρειών εξόρυξης εξακολουθεί να βασίζεται σε χειροκίνητα εργαλεία για να έχει πρόσβαση στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Οι άνθρωποι έχουν πλέον συνηθίσει να μιλάνε για το πρόβλημα χωρίς να αναζητούν απαραίτητα λύση», είπε ο Clement Esene, Chief Operating Officer της Daniola, επισημαίνοντας τον εντεινόμενο φόβο του εξορυκτικού κλάδου για συμφωνίες με κακή διαπραγμάτευση και πιθανή απάτη.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ είναι να χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα μας για να δημιουργήσουμε μια δομή που παρέχει διαφάνεια με τη συμμετοχή αυτών που πιστεύουν στην ηθική προμήθεια και στην παγκόσμια ανταγωνιστική τιμολόγηση. Ουσιαστικά παρέχουμε αυτήν την εναλλακτική. Υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία σε αδράνεια λόγω έλλειψης κεφαλαίων ή έλλειψης της σωστής τεκμηρίωσης για να μεταφερθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία από την αποθήκευση στην παραγωγή», είπε ο Esene.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Daniola, Sinmi Adeoye-Esene, είπε ότι οι εταιρείες εξόρυξης που καταγράφουν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα της Daniola περνούν από επαληθεύσεις και στη συνέχεια μπορούν να συναλλάσουν τα προϊόντα τους και συνδέονται με τους παρόχους υπηρεσιών που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

«Γίνονται πολλές συζητήσεις γύρω από τα κρίσιμα ορυκτά και ορισμένες περιοχές της Αφρικής που τα διαθέτουν, και πιο συγκεκριμένα για το πώς μπορούμε να επισημοποιήσουμε ορισμένες από αυτές τις εμπορικές συναλλαγές, επιτυγχάνοντας παράλληλα τη διασφάλιση της συμμόρφωσης. Η εστίαση μας βρίσκεται στη σωστή δομή των διαδικασιών. Να διασφαλίζουμε δηλαδή ότι η μετακίνηση του εμπορεύματος από το ορυχείο στην αγορά, είναι διαφανής, βάσει των δεδομένων που συλλέγουμε και διασφαλίζοντας ότι συνεργαζόμαστε με επαληθευμένους αγοραστές και πωλητές», εξηγεί ο Adeoye-Esene. 

«Είμαστε επικεντρωμένοι στη συνεργασία με τους χρήστες της υπηρεσίας μας για να μεταμορφώσουμε το μέλλον των εμπορικών συναλλαγών στον κλάδο της εξόρυξης, παρακολουθώντας τις συναλλαγές με στόχο την ορθή εκπλήρωση των συμβολαίων και με απώτερο στόχο την είσοδο νέων παικτών στην υπηρεσία για την επέκταση των ασφαλών συναλλαγών και τη δημιουργία αξίας».

Με πληροφορίες από mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER