Σύμβαση Hellenic Cables και Elia Asset NV/SA για υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης

Σύμβαση Hellenic Cables και Elia Asset NV/SA για υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, υπέγραψε σύμβαση με την Elia Asset NV/SA, σε κοινοπραξία με την DEME, για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση (EPCI) υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης.

Αυτό το σημαντικό έργο αποτελεί μέρος της φιλόδοξης πρωτοβουλίας Princess Elisabeth Island για την ενίσχυση των υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας στο Βέλγιο. Για την Hellenic Cables και την DEME, αυτή η ανάθεση αποτελεί σημαντικό ορόσημο, καθώς ακολουθεί την επιτυχημένη εκτέλεση του έργου MOG1 για την Elia, στο οποίο συμμετείχαν οι δύο εταιρείες πριν από μερικά χρόνια.

Το έργο προβλέπει την παράδοση από την Hellenic Cables ενός υποβρύχιου συστήματος τριών export καλωδίων HVAC 220kV, συνολικού μήκους 165χλμ. και αξίας περίπου €200 εκατ. Αυτά τα καλώδια πρόκειται να συνδέσουν το τεχνητό ενεργειακό νησί εντός της περιοχής του αιολικού πάρκου Princess Elisabeth με τις ακτές του Βελγίου.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια των υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος 220kV, καθώς και για τα σχετικά εξαρτήματα, τις εργασίες συναρμολόγησης, τερματισμού και τις σχετικές δοκιμές, τη θέση σε λειτουργία και συντήρηση του υποβρύχιου συστήματος των καλωδίων (export cable system).

Τα τρία export καλώδια 220kV αναμένεται να κατασκευαστούν εντός του 2026 και 2027 και η εγκατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στο καθετοποιημένο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Ο Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings, δήλωσε: «Μετά την επιτυχημένη παράδοση του MOG1 πριν από μερικά χρόνια, είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε ξανά με την ELIA σε αυτό το πρωτοποριακό έργο. Η συμμετοχή μας στο έργο Princess Elisabeth Island όχι μόνο ενισχύει τη δέσμευσή μας για την προώθηση των υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά επίσης αποδεικνύει την ικανότητά μας να παρέχουμε σύνθετες και καινοτόμες λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανυπομονούμε να εκτελέσουμε το έργο με ασφάλεια και να συμβάλλουμε στη μετάβαση του Βελγίου σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον».

Σχετικά με την DEME

Η DEME είναι ένας κορυφαίος εργολάβος στους κλάδους της υπεράκτιας ενέργειας, της περιβαλλοντικής αποκατάστασης, της βυθοκόρησης και των θαλάσσιων υποδομών. Aσχολείται επίσης με δραστηριότητες παραχωρήσεων στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, τις θαλάσσιες υποδομές, το πράσινο υδρογόνο και την εξόρυξη ορυκτών από τα βάθη της θάλασσας. Η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της σχεδόν 150 χρόνια εμπειρίας και είναι πρωτοπόρος στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Το όραμα της DEME είναι να εργαστεί για ένα βιώσιμο μέλλον προσφέροντας λύσεις για παγκόσμιες προκλήσεις: την κλιματική αλλαγή, τον αυξανόμενο πληθυσμό και την αστικοποίηση, την αυξανόμενη θαλάσσια εμπορική δραστηριότητα και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Με μια ομάδα περίπου 5.300 άρτια εξειδικευμένων επαγγελματιών και έναν από τους πιο προηγμένους στόλους πλοίων στον κόσμο, η DEME είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμη και τα πιο σύνθετα έργα. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER