Συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar

Συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar

Έκλεισε η συμφωνία πώλησης των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar, η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα των ΑΠΕ στην ΕΕ. Η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 2,4 δις ευρώ και επιχειρηματική αξία 3,2 δις ευρώ.

Η συμφωνία αφορά στο 36,59% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που κατέχει η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και των μετοχών που ελέγχουν μέτοχοι και στελέχη της εταιρείας ούτως ώστε στο κλείσιμο της συναλλαγής η Masdar να κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 67% των μετοχών στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η τιμή προσδιορίστηκε στα 20 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η Masdar θα προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς όλους τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την απόκτηση των μετοχών τους. Η Masdar είναι 100% έμμεση θυγατρική της εταιρείας «Abu Dhabi Future Energy Company PJSC-Masdar». Η Masdar κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας έργα ΑΠΕ και βιώσιμης τεχνολογίας διεθνώς. Εξ’ αυτών, ήδη βρίσκονται σε λειτουργία έργα ισχύος άνω των 20 GW, με στόχο τα 100 GW μέχρι το 2030.

Στην κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών αναφέρεται ότι: «Η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίου στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας τη συμβολή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας και το στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Η προτεινόμενη εξαγορά καταδεικνύει την κλίμακα και τις φιλοδοξίες των αναπτυξιακών σχεδίων της Masdar στην περιοχή και περαιτέρω εδραιώνει το ρόλο της ως αξιόπιστος παγκόσμιος εταίρος ενεργειακής μετάβασης για κυβερνήσεις, επενδυτές, αναπτυξιακούς φορείς και κοινότητες σε όλον τον κόσμο».

Η Α.Ε. Σουλτάνος δρ. Al Jaber, υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, πρόεδρος της Masdar και πρόεδρος της COP28, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη στρατηγική της Masdar να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της σε 100 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030 και θα συμβάλει ουσιαστικά στην εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ως μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη το 2024, αυτή η επένδυση αντανακλά τη σαφή δέσμευση των ΗΑΕ στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη ενός από τους κεντρικούς στόχους της συμφωνίας των ΗΑΕ για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ έως το 2030. Συνοπτικά, αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει τις έξυπνες ευκαιρίες ανάπτυξης μίας υπεύθυνης και τακτικής ενεργειακής μετάβασης που θα δημιουργήσει νέους κλάδους, νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, διευθύνων σύμβουλος της Masdar, ανέφερε: «Εισφέρουμε κεφάλαια και παγκόσμια τεχνογνωσία για να επιταχύνουμε την επέκταση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, υποστηρίζοντας τις ενεργειακές φιλοδοξίες της Ελλάδας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και επεκτείνοντας την παγκόσμια εμβέλεια της Masdar. Ως κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανάπτυξης ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο της Masdar στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή και να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη διοικητική ομάδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για να ενισχύσουμε τα φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια τους για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα».

Ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και εκτελεστικός πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, επεσήμανε: «Η συμφωνία μας με τη Masdar αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της πολύ μεγάλης αξίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς εκατοντάδων ανθρώπων εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αποτελεί δε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τις προοπτικές της. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο κορυφαίος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και βασικός πυλώνας της εθνικής προσπάθειας για μετάβαση σε ένα μέλλον με καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια για όλους. Ένα μέλλον με μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία για τη χώρα μας, βασισμένη σε καθαρή ενέργεια που θα παράγεται στον τόπο μας. Και θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη».

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
Must Reads
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER