Παρουσίαση της VERD και της Πράσινο Λάδι από τον Όμιλο Motor Oil

Παρουσίαση της VERD και της Πράσινο Λάδι από τον Όμιλο Motor Oil

Ο Όμιλος Motor Oil παρουσίασε τις νέες θυγατρικές του εταιρείες, VERD και Πράσινο Λάδι, οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν στην κυκλική οικονομία, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2023, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα.

Η εταιρεία VERD ιδρύθηκε το 2005 με αντικείμενο εργασιών της, την παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων, στο εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ που διαθέτει στο Βόλο με παραγωγική ικανότητα 80,000 τόνων ετησίως. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα της εταιρείας Πράσινο Λάδι, η οποία αποτελεί θυγατρική της VERD, εστιάζει στη συλλογή τηγανελαίων για την παραγωγή του βιοντίζελ, του πράσινου καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που συνεισφέρει στη μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου κατά 90%.

Συγκεκριμένα, η Πράσινο Λάδι συλλέγει ετησίως περίπου το 50% των ποσοτήτων τηγανελαίων που παράγει η χώρα μας, τα οποία σήμερα ανακυκλώνει, στο εργοστάσιο της μητρικής της εταιρείας, VERD, για την βιομηχανική παραγωγή καθαρού βιοντίζελ. Ακολουθώντας πιστά το στρατηγικό του πλάνο να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη ενέργεια οδηγώντας τον ενεργειακό μετασχηματισμό, το 2022 ο Όμιλος Motor Oil προχώρησε σε εξαγορά της VERD, διευρύνοντας έτσι την ήδη δυναμική του παρουσία στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων.

Σημειώνεται πως ο Όμιλος διαθέτει ισχυρό αποτύπωμα στην κυκλική οικονομία μέσω της θυγατρικής του εταιρείας, LPC, η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα εργοστάσια επαναδιύλισης λιπαντικών στην Ευρώπη. Με την κορυφαία εξειδίκευση και τεχνογνωσία που διαθέτει η εταιρεία Πράσινο Λάδι, σε συνδυασμό με την καινοτομία της VERD καθώς και την ευρύτερη υποστήριξη και παρουσία του Ομίλου Motor Oil, σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας περιφερειακός ηγέτης στο χώρο των ανανεώσιμων καυσίμων αλλά και της κυκλικής οικονομίας, ο οποίος θα αφοσιωθεί στη παραγωγή και εμπορία βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα λίτρο τηγανέλαιο παράγει 1lt βιοντίζελ, το οποίο εξοικονομεί 3kg CO2 από την ατμόσφαιρα ενώ μπορεί να υποβαθμίσει 1 εκατ. λίτρα νερού, ποσότητα που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος σε 14 χρόνια. Επιλέξιμα για ανακύκλωση είναι όλα τα βρώσιμα έλαια που χρησιμοποιούνται στο σπίτι για τηγάνισμα όπως: Ελαιόλαδο, Ηλιέλαιο, Καλαμποκέλαιο κλπ καθώς και παλιά ταγκισμένα λάδια, τα οποία υπάρχει ανάγκη να απορριφθούν. Εκτιμάται ότι κάθε νοικοκυριό χρησιμοποιεί 9 λίτρα λαδιού για τηγάνισμα κάθε χρόνο κατά μέσο όρο.

Το λάδι συλλέγεται και μεταφέρεται σε μονάδα επεξεργασίας της εταιρείας στο Βόλο όπου με την προσθήκη μεθανόλης μετατρέπεται σε βιοντήζελ το οποίο αναμειγνύεται με το ντήζελ κίνησης και θέρμανσης στα διυλιστήρια πετρελαίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται η προσθήκη βιοντήζελ στο συμβατικό πετρέλαιο που διατίθεται στην κατανάλωση σε ποσοστό μέχρι 7% ενώ συζητείται η αύξηση του ποσοστού στο 24% μεταξύ άλλων χρήσεων και στη ναυτιλία, για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης του κλάδου.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil, δήλωσε: «Η πράσινη μετάβαση που διασφαλίζει και την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας είναι προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας για τον Όμιλο Motor Oil. Η συμμαχία μας με τις εταιρείες VERD και Πράσινο Λάδι, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη στρατηγική θέση του Ομίλου στην κυκλική οικονομία και εγκαινιάζουν ένα ακόμα πιο ισχυρό κεφάλαιο στον πυλώνα των εναλλακτικών καυσίμων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Με συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα, ποιότητα και αξιοπιστία δεσμευόμαστε για ανάληψη υπεύθυνης δράσης με οχήματα όλες μας τις θυγατρικές.»

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Κυριακόπουλος, Γενικός Διευθυντής της VERD ανέφερε: «Τα άμεσα σχέδια των εταιρειών VERD και Πράσινο Λάδι είναι να πείσουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να ανακυκλώνει το τηγανέλαιο που προέρχεται από το σπίτι τους. Να τους ενημερώσουμε για τις βλαβερές συνέπειες της απόρριψης στο περιβάλλον και να φέρουμε την ανακύκλωση πιο κοντά τους, ακόμα και στην πόρτα τους. Αποστολή μας είναι να κάνουμε τους πολίτες να αισθανθούν καθημερινοί ήρωες, πραγματικά υπεύθυνοι για τον πλανήτη και το κοινό μας μέλλον.» 

Τέλος, σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το συντονισμό της οποίας είχε αναλάβει η δημοσιογράφος Ράνια Τραγόμαλλου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη προβολή της νέας καμπάνιας της εταιρείας Πράσινο Λάδι, μαζί με σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, και ακολούθησε testimonial από τον διακεκριμένο chef Λευτέρη Λαζάρου, ο οποίος σημείωσε τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου λαδιού τόσο από τον κλάδο της εστίασης, όσο και από τα νοικοκυριά.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER