Ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο κάνει πρόταση εξαγοράς ύψους 24,5 δισ. δολαρίων στη Newcrest

Ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο κάνει πρόταση εξαγοράς ύψους 24,5 δισ. δολαρίων στη Newcrest

Η Αυστραλιανή εταιρεία Newcrest Mining έχει λάβει μία μη δεσμευτική και υπό όρους προσφορά εξαγοράς ύψους 24,5 δισ. δολαρίων από τη Newmont Corporation, τον παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή χρυσού.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η προσφορά εξαγοράς αφορά στην απόκτηση του 100% των υφιστάμενων μετοχών της Newcrest μέσω ενός σχεδίου συμφωνίας όπου οι μέτοχοι της Newcrest θα δικαιούνται να λάβουν 0,38 μετοχές της Newmont για κάθε μετοχή της Newcrest που κατέχουν. Αυτό συνεπάγεται μια τρέχουσα τιμή προσφοράς στα 27,16$ ανά μετοχή της Newcrest με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία στις 3 Φεβρουαρίου 2023.

Η προσφορά εξαγοράς υπόκειται σε συγκεκριμένους όρους, συμπεριλαμβανομένης της δέουσας επιμέλειας, της παραχώρησης αποκλειστικότητας διαπραγμάτευσης στη Newmont και των εγκρίσεων από τους μετόχους της, τη ρυθμιστική αρχή εξόρυξης και του Foreign Investment Review Board.

Η προσφορά προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός ειδικού σχήματος μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας για τις νέες μετοχές Newmont που θα εκδοθούν για τους μετόχους της Newcrest. Το διοικητικό συμβούλιο της Newcrest εξετάζει την προσφορά σε συνεργασία με τους οικονομικούς συμβούλους της (JP Morgan και Gresham Advisory Partners και το νομικό σύμβουλο Herbert Smith Freehills). Η Newcrest έχει συστήσει στους μετόχους να μην προβούν σε καμία ενέργεια αυτή τη στιγμή.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο

Η Newmont, με έδρα το Colorado των ΗΠΑ, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο με βάση την αγοραία αξία και τις ουγγιές χρυσού που παράγει. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο σε εκμεταλλεύσεις χρυσού, χαλκού, αργύρου, ψευδαργύρου και μολύβδου, συμπεριλαμβανομένων δύο μεγάλων ορυχείων χρυσού στο Boddington στη Δυτική Αυστραλία και στο Tanami στο Northern Territory.

Αντίστοιχα, η Newcrest είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού της Αυστραλίας με δραστηριότητες στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Δυτική Αυστραλία, διευρυνόμενο αποτύπωμα στη Βόρεια Αμερική και την Παπούα Νέα Γουινέα και δυνατότητες ανάπτυξης στο χαλκό που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης.

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές συμφωνίες στην ιστορία της Αυστραλίας

Εάν γίνει αποδεκτή η προσφορά της Newmont για την εξαγορά της Newcrest, θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία συγχώνευσης και εξαγοράς που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής φέτος. Θα γίνει επίσης η μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο της εξόρυξης και η τρίτη μεγαλύτερη εταιρική εξαγορά στην ιστορία της Αυστραλίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενη, μη δεσμευτική και υπό όρους, πρόταση της Newmont για την απόκτηση της Newcrest με αναλογία ανταλλαγής μετοχών στο 0,363 είχε απορριφθεί. Η Newmont προχώρησε στην αναθεώρηση της προσφοράς της, λέγοντας ότι η συμφωνία «αποτελεί μια ισχυρή πρόταση αξίας» και για τις δύο επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από smallcaps.com.au

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER