MYTILINEOS: Σε νέα υψηλά οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας το 2023

MYTILINEOS: Σε νέα υψηλά οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας το 2023

Η MYTILINEOS ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα 2023 όπου καταγράφεται 34% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας (€623 εκατ. έναντι €466 εκατ. το 2022). O κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε €5.492 εκατ., σε σύγκριση με €6.306 εκατ. το 2022, μείωση που ήρθε ως συνέπεια της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.

Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα €1.453 εκατ., μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους €440εκατ., που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt). Το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,5x, επίπεδο εφάμιλλο εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Μια σειρά ενεργειών, όπως η επιτυχημένη έκδοση 7-ετούς Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους €500εκατ. με επιτόκιο 4,0% τον Ιούλιο και η πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση €400 εκατ. για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας, έχουν ισχυροποιήσει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της Εταιρείας. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τις FITCH και S&P, με την MYTILINEOS να προσεγγίζει όλο και περισσότερο το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Η συνέπεια στις υψηλές ESG επιδόσεις αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της MYTILINEOS. Κατά το έτος 2023, η εταιρεία εντάχθηκε, για πρώτη φορά, στην ομάδα των ηγέτιδων εταιρειών του δείκτη MSCI ESG Ratings, πετυχαίνοντας εξαιρετική επίδοση AA/ΑΑΑ. Επιπλέον, είναι η μόνη εταιρεία, με έδρα στην Ελλάδα, που επιλέχθηκε να συμμετέχει στον δείκτη Dow Jones Sustainability Index Emerging Markets για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ βραβεύτηκε για πρώτη φορά, με την ανώτερη διάκριση Platinum award (Top 1%) από την Ecovadis για τις πρακτικές της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Τέλος, η ηγετική θέση της MYTILINEOS στη Βιώσιμη Ανάπτυξη επιβεβαιώνεται από την παρουσία της στο κορυφαίο 10% των εταιρειών του κλάδου της, και σε άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους ESG Raters, όπως: Sustainalytics, ISS Quality Score, S&P Global, Refinitiv, FTSE, EcoVadis, ESG Book, Bloomberg και Ideal Ratings.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε: «Τα αποτελέσματα του 2023 μας αφήνουν πολύ ικανοποιημένους. Πρώτον, επειδή δικαιώσαμε τους μετόχους και stakeholders που πίστεψαν ότι η μεγάλη αύξηση των αποτελεσμάτων του 2022 δεν ήταν συγκυριακή, αλλά ξεκάθαρη αλλαγή πίστας για την Εταιρεία. Και δεύτερον, διότι τόσο η καθαρή κερδοφορία, όσο και η λειτουργική, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Είμαστε, όμως, ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι για το γεγονός πως τα αποτελέσματα αυτά αυξάνουν τις ευθύνες μας απέναντι στους εργαζομένους μας, τους μετόχους, τους stakeholders, αλλά και την κοινωνία τελικά. Και όπως πάντα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να φανούμε αντάξιοι των ευθυνών που αναλαμβάνουμε.

Με υπερηφάνεια, αλλά και ταπεινότητα, συνεχίζουμε.

Κατά τη διάρκεια του 2023, η MYTLINEOS συνέχισε να προωθεί σταθερά τους στρατηγικούς της στόχους, μέσω μιας σειράς εξαγορών, όπως των εταιρειών Watt & Volt, Unison, EfAEnergy και Volterra, που ενδυναμώνουν περαιτέρω τον ενεργειακό πυλώνα της Εταιρείας, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η διείσδυση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Β. Αμερικής στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Παράλληλα, στον Κλάδο της Μεταλλουργίας, η εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ καθιστά πλέον την MYTILINEOS ως το μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας περαιτέρω το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής.

Οι διαδοχικές αναβαθμίσεις από στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η συνεχής αύξηση της συμμετοχής ξένων θεσμικών επενδυτών, η διεύρυνση της κάλυψης από αναλυτές των μεγαλύτερων οίκων, η εισαγωγή της MYTILINEΟS στην παγκόσμια ελίτ των εταιρειών με υψηλές επιδόσεις σε θέματα ESG (με αξιολόγηση AA από τον MSCI) και η παρουσία στους δείκτες βιωσιμότητας Dow Jones, αποτυπώνουν με τον πιο πειστικό τρόπο την πρόοδο της Εταιρείας και τον ολοένα και υψηλότερο βαθμό διεθνοποίησης».

Ο κλάδος μεταλλουργίας

Η μέση τιμή του αλουμινίου (LME 3M) το 2023, διαμορφώθηκε στα 2.287$/τόνο, από 2.716$/τόνο το 2022, σημειώνοντας ετήσια μείωση 16%. Κατά τη διάρκεια του 2023, οι τιμές του αλουμινίου από τα σχετικά υψηλότερα επίπεδα στην αρχή του έτους, υποχώρησαν σταδιακά μέχρι το επίπεδο των 2.100$/τόνο, κλείνοντας το 2023 στα 2.382$/τόνο.

Το ράλι των τελευταίων δύο εβδομάδων του 2023 οφείλεται εν πολλοίς στην υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου και στην πεποίθηση της αγοράς ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σε συνέχεια της διατήρησης αμετάβλητων των επιτοκίων το Δεκέμβριο, είναι πιθανό να προβεί σε σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο 2024. Τα premia της κολόνας αλουμινίου αποκλιμακώθηκαν περεταίρω το 2023 με τη μέση τιμή του έτους να βρίσκεται στα επίπεδα των $460/τόνο, από $600/τόνο στην αρχή του 2023.

Παρά την υποχώρηση τους, τα premia της κολόνας αλουμινίου θα μπορούσαν να κινηθούν και πάλι ανοδικά, κυρίως λόγω της μειωμένης ευρωπαϊκής παραγωγής αλουμινίου, η οποία παραμένει μια σημαντικά ελλειμματική αγορά, με τις περισσότερες ανάγκες της να καλύπτονται από εισαγωγές από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας, η παραγωγή της οποίας καλύπτει σημαντικό μέρος των Ευρωπαϊκών αναγκών. Ταυτόχρονα, οι αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ευρωπαϊκής ηπείρου, θα μπορούσαν να ωθήσουν προς τα πάνω τα premia. Για παράδειγμα, η πρόσφατη ένταση στην Ερυθρά θάλασσα, θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο καθυστερήσεις όσο και αύξηση του κόστους στην εισαγωγή μετάλλου από τον Κόλπο.

Ο δείκτης API της αλουμίνας, ακολούθησε την τάση των τιμών του αλουμινίου, σημειώνοντας όμως περιορισμένη μείωση κατά 5% το 2023 στα 344$/τόνο.

Παρά το σχετικά αδύναμο περιβάλλον στην αγορά αλουμινίου, η MYTILINEOS, με έγκαιρη ανάληψη δράσεων, καταφέρνει να διατηρεί την κερδοφορία της κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν το προηγούμενο έτος. Η MYTILINEOS, μεταξύ άλλων, έχει καταφέρει την κατοχύρωση ευνοϊκών τιμών LME, ισοτιμίας €/$, καθώς και τον έλεγχο του κόστους, που σε συνδυασμό με τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η συνύπαρξη των Κλάδων Ενέργειας και Μετάλλων, οδηγούν στην επίτευξη υψηλού περιθωρίου κέρδους και ως εκ τούτου στη διατήρηση της MYTILINEOS μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας παγκοσμίως.

Καταγράφηκαν εξαιρετικά αποτελέσματα ασφάλειας για τους εργαζόμενους της Μεταλλουργίας, με το Αλουμίνιο της Ελλάδος να συμπληρώνει δύο ημερολογιακά έτη χωρίς ατύχημα με διακοπή εργασίας. Παράλληλα, επιτεύχθηκε ιστορική επίδοση στην ετήσια αθροιστική παραγωγή πρωτόχυτου και δευτερόχυτου αλουμινίου και ιστορική επίδοση στις ποσότητες πωλήσεων ένυδρης (non metallurgical) αλουμίνας, ενώ και η παραγωγή της ένυδρης αλουμίνας κινήθηκε πολύ κοντά στο ιστορικά υψηλό της επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια του 2024, εν αναμονή της έναρξης του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι η Κίνα η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, θα δείξουν σημάδια βελτίωσης, και ως εκ τούτου αναμένεται ενίσχυση της ζήτησης του μετάλλου. Σε επίπεδο εφαρμογών, η ζήτηση αλουμινίου αναμένεται να βρει σημαντική στήριξη τόσο από την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων όσο και από τη συνεχιζόμενη επέκταση των ΑΠΕ, αντισταθμίζοντας έτσι μία προσωρινή αδυναμία της ζήτησης του αλουμινίου από τον τομέα των ακινήτων.

Η προσφορά του αλουμινίου εκτιμάται ότι δεν θα ακολουθήσει το ρυθμό αύξησης της ζήτησης κατά τη διάρκεια του έτους, τόσο λόγο των περιορισμών που υπάρχουν στη μέγιστη ετήσια παραγωγή της Κίνας (capacity cap), όσο και λόγω της υποτονικής ανάκαμψης της παραγωγής από επανεκκινήσεις μονάδων, κυρίως στην Ευρώπη.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023, η MYTILINEOS ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά του 100% των μετοχών της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Δεκέμβριο και θα έχει ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου του 2024. Με την παραπάνω συμφωνία διασφαλίζεται ο μακροχρόνιος εφοδιασμός του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, της μεγαλύτερης καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ε.Ε., καθιστώντας το Αλουμίνιον της Ελλάδος ως έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη επένδυση δίνει τη δυνατότητα στη MYTILINEOS να διερευνήσει και να αξιοποιήσει ευκαιρίες, όπως η υποστήριξη του εφοδιασμού της Ευρώπης με κρίσιμες πρώτες ύλες (π.χ. γάλλιο) και σπάνιες γαίες (π.χ. σκάνδιο).

Προοπτικές για το 2024

Στο ξεκίνημα του 2024, παρά τις θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, καθώς συνεχίζεται η έντονη γεωπολιτική αστάθεια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα κληθεί να προσέλθει στις κάλπες κατά τη διάρκεια του έτους.

Ωστόσο, παρά τις αβεβαιότητες, τις σημαντικές προκλήσεις αλλά και τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις που επιτεύχθηκαν το 2023, η MYTILINEOS προσβλέπει σε μια ακόμα χρονιά ανάπτυξης, βασιζόμενη στις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται και σταδιακά ενισχύουν τις οικονομικές επιδόσεις της Εταιρείας. Συγκεκριμένα στον Κλάδο της Ενέργειας:

  • Η αύξηση της θερμικής παραγωγής από τη νέα μεγάλη μονάδα (826MW), σε συνδυασμό με την ενίσχυση του καλαθιού ενεργειακών πηγών με ίδια ΑΠΕ αλλά και με PPAs αναμένεται να ενισχύσουν τις οικονομικές επιδόσεις.
  • Η PROTERGIA, στηριζόμενη στο ανταγωνιστικότερο καλάθι που έχει εξασφαλίσει, συνεχίζει να αυξάνει την πελατειακή της βάση και να αναπτύσσεται τόσο οργανικά, όσο και μέσω νέων εξαγορών, ενώ συνυπολογίζοντας και την κάλυψη των αναγκών του Αλουμινίου, στοχεύει να ξεπεράσει σε πρώτη φάση το 20% της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ο Τομέας M Renewables αναμένεται να συνεχίσει, με ακόμα πιο εντατικό ρυθμό την ανοδική του πορεία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, με τη δραστηριότητα των μπαταριών αποθήκευσης να ενισχύεται συνεχώς.
  • O Τομέας M Power Projects, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω εισέρχεται δυναμικότερα στον τομέα των δικτυών, με περαιτέρω ενίσχυση του ενόψει της ενεργειακής μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Ο Τομέας M Integrated Supply & Trading συνεχίζει να αναπτύσσεται συμπληρώνοντας συνεχώς τη γκάμα των προϊόντων που περιλαμβάνει στο portfolio του, προσθέτοντας ηλεκτρική ενέργεια και CO2 πέραν του φυσικού αερίου και διευρύνει το γεωγραφικό του αποτύπωμα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και να διατηρήσει (αν όχι επαυξήσει) την κερδοφορία του.

Τέλος, όσον αφορά στον Κλάδο της Μεταλλουργίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της καλής πορείας, απέναντι στις σοβαρές προκλήσεις των παγκόσμιων αγορών. Όλοι οι ανωτέρω παράγοντες και εξελίξεις δημιουργούν μία καταρχήν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σύμφωνα με την πάγια πολιτική της MYTILINEOS, πιο σαφή δείγματα για την πορεία εργασιών και τις εκτιμήσεις για όλο το 2024 θα αναλυθούν στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Τέλος, σημειώνεται ότι η παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, είναι διαθέσιμη και στο Metaverse στη σελίδα https://flashnote.mytilineos.gr/.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER