Μονάδα ανακύκλωσης μαγνητών στο Belfast λαμβάνει κρατική επιχορήγηση 1,7 εκατομμυρίων λιρών

Μονάδα ανακύκλωσης μαγνητών στο Belfast λαμβάνει κρατική επιχορήγηση 1,7 εκατομμυρίων λιρών

Η εταιρεία SerenTech στο Belfast έχει λάβει επιχορήγηση 1,72 εκατομμυρίων λιρών από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη μονάδας ανακύκλωσης μαγνητών. Οι μαγνήτες χρησιμοποιούνται σε διάφορα είδη τεχνολογίας, όπως πτερύγια ανεμογεννητριών, έξυπνα τηλέφωνα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το εργοστάσιο της SerenTech θα είναι μια από τις λίγες μονάδες ανακύκλωσης μαγνητών εκτός Κίνας. Η εταιρεία ξεκίνησε ως spinout του Queen's University το 2015 και σήμερα απασχολεί 11 άτομα πλήρους απασχόλησης. Η εταιρεία ελπίζει να επεκτείνει το εργατικό δυναμικό της με 25 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη χρονιά.

Ο καθηγητής Peter Nockemann από το Queen's University υποστηρίζει ότι είναι πιο βιώσιμο να ανακυκλώνουμε υπάρχοντες μαγνήτες παρά να παράγουμε νέους από πρώτες ύλες που εξορύσσουμε. «Μιλάμε για στοιχεία σπάνιων γαιών που για την παραγωγή τους καταναλώνεται σημαντική ενέργεια και δημιουργούνται απόβλητα. Συνεπώς αν ανακυκλώνουμε αυτά τα μέταλλα παράγουμε λιγότερα απόβλητα και καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια», είπε. «Οι μαγνήτες προέρχονται, για παράδειγμα, από αυτοκίνητα στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Μπορούν να ανακυκλωθούν και να επιστρέψουν στην ίδια χρήση στη λογική μιας κυκλικής αλυσίδας εφοδιασμού.

«Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών περιέχουν 1,5 τόνους από αυτούς τους μαγνήτες, επομένως είναι πολύ σημαντικό για την ενεργειακή μετάβαση προς το net-zero να ανακυκλωθούν αυτοί οι μαγνήτες. Η τεχνολογία μας τους ανακυκλώνει σε νέους μαγνήτες με την ίδια διάρκεια ζωής και την ίδια απόδοση. Ωστόσο και η ίδια η διαδικασία της ανακύκλωσης έχει τις δικές της προκλήσεις, είναι επίσης πολύ ενεργοβόρα και παράγει απόβλητα. Για αυτό αναπτύξαμε νέα τεχνολογία στα εργαστήρια QUB και καταλήξαμε σε μια μέθοδο με ιοντικά ρευστά που επιτυγχάνει πολύ αποτελεσματικό διαχωρισμό των μετάλλων».

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Από την εργαστηριακή στη βιομηχανική κλίμακα

Η επιχορήγηση από το κέντρο Government Advanced Propulsion Centre του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτρέψει στη SerenTech να αυξήσει την παραγωγικότητά της. Ο καθηγητής Nockemann αναφέρει: «Έχουμε ήδη 10 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης που μας επιτρέπεουν τη μετάβαση από την πιλοτική κλίμακα που σημαίνει κιλά μαγνήτων προς ανακύκλωση, σε πολλούς τόνους μαγνητών προς ανακύκλωση - αυτό είναι το επόμενο βήμα προς την διαδικασία βιομηχανικής κλίμακας. Κάτι τέτοιο θα είναι κάτι απολύτως μοναδικό στην Ευρώπη και παγκοσμίως».

O Καθηγητής Peter Nockemann υποστηρίζει ότι η τεχνολογία της SerenTech ανακυκλώνει τους μαγνήτες δίνοντας τους συγκρίσιμη διάρκεια ζωής και αποδοτικότητα με τους νέους μαγνήτες

Ο Andrew Holmes, διευθυντής της SerenTech, δήλωσε ότι η επιχορήγηση «επικυρώνει τη σημασία της ανακύκλωσης μαγνητών σε μια περιόδο με δυσκολίες εφοδιασμού με πρώτες ύλες. Η έγκριση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και την APC μας δίνει τη δυνατότητα σημαντικής αύξησης κλίμακας για την τεχνολογία της SerenTech».

«Η ομάδα μας έως τώρα ήταν αφοσιωμένη στις πιλοτικές δοκιμές στο Queen's University του Belfast και τώρα ασχολούμαστε με αύξηση της κλίμακας μέσω της μετεγκατάστασης μας σε ένα νέο σημείο στο Belfast όπου θα στεγάσουμε μονάδα επίδειξης που θα παράγει 30 τόνους ανακυκλωμένων μαγνητών ετησίως. Αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για περαιτέρω αύξηση της κλίμακας αλλά και συνεργασίες με εκπροσώπους της αγοράς». Ο κ. Holmes σημείωσε ότι η σημασία της ανακύκλωσης αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, καθώς επιταχύνεται η ενεργειακή μετάβαση.

Με πληροφορίες από bbc.co.uk

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER