Μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας

Μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας

Στις 18 Ιανουαρίου 2024 υπεγράφει Μνημόνιο για την περαιτέρω συνεργασία της Ελλάδας και της Βουλγαρίας σε ενεργειακά ζητήματα με επίκεντρο την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, τις ανανεώσιμες πηγές και το υδρογόνο. Το Μνημόνιο υπέγραψε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Βούλγαρος ομόλογος του υπουργός Ενέργειας, Rumen Radev.

Το MoU υπεγράφη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου και της υφυπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Iva Petrova, καθώς και του Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Valentin Poriazov. Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο χωρών επιδιώκεται:

  • Αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς των εθνικών συστημάτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και η κατασκευή και η επέκταση δικτύων μεταφοράς υδρογόνου.
  • Βελτιστοποίηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και υδρογόνου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο μια αειφόρο και προβλέψιμη αγορά. Αυτό, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και τις ρυθμιστικές αρχές.
  • Συνέχιση της διαδικασίας ψηφιοποίησης των δικτύων ηλεκτρισμού για τη διαχείριση και την εξισορρόπηση των συστημάτων των δύο χωρών.
  • Προώθηση κοινών έργων ενωσιακού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με στόχο τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Η Διμερής συνάντηση των Υπουργών, Θ. Σκυλακάκη και Ράντεφ και η συνακόλουθη υπογραφή του Μνημονίου περαιτέρω Συνεργασίας των δύο χωρών, εντάσσονται στο σύνολο των δράσεων που λαμβάνονται, στο πλαίσιο του «Ministerial meeting of the High Level Group on Central and South Eastern Europe Energy Connectivity (CESEC)», που διεξήχθη στην Αθήνα από 18 έως 19 Ιανουαρίου 2024.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER