«Μαζική» παραγωγή ημιαγωγών στην ΕΕ ζήτησε η Κομισιόν

«Μαζική» παραγωγή ημιαγωγών στην ΕΕ ζήτησε η Κομισιόν

«Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επενδύσουν για να «παράγουν μαζικά» ημιαγωγούς στη γηραιά ήπειρο προκειμένου να μειώσουν την εξάρτηση από την Ασία σε αυτό τον στρατηγικό τομέα, κυρίως για την ενεργειακή μετάβαση», επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Χρειαζόμαστε μαζική παραγωγή στην Ευρώπη», δήλωσε η Πρόεδρος κατά την έναρξη της κατασκευής ενός τεράστιου εργοστασίου ημιαγωγών στη Δρέσδη, στην ανατολική Γερμανία, μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Με την επένδυση αυτή ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, ο γερμανικός όμιλος Infineon θα παράγει από το 2026 γκοφρέτες πυριτίου διαμέτρου 300 mm για ημιαγωγούς. Η επένδυση εντάσσεται στον αγώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει την παραγωγή της σε αυτά τα απαραίτητα συστατικά για την ψηφιακή βιομηχανία και την οικολογική μετάβαση, όπου επί του παρόντος επικρατεί η Ασία.

Τα 27 κράτη μέλη και το Κοινοβούλιο συμφωνήσαν στα μέσα Απριλίου στο στόχο να φθάσουν το 20% της παγκόσμιας αγοράς το 2030, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με σήμερα. «Όλοι βλέπουμε σε ποιο σημείο έχουν αυξηθεί οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Για τον λόγο αυτό είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να ενισχύσει τις εφοδιαστικές της αλυσίδες», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτό απαιτεί τη διεύρυνση του μεριδίου μας στην αγορά και της παραγωγικής μας ικανότητας».

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Οι γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν -έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο ηλεκτρικών τσιπ μέσω του ομίλου TSMC- αυξάνουν τις ανησυχίες όσον αφορά τον εφοδιασμό, καθώς ο τομέας γνώρισε ελλείψεις τα τελευταία χρόνια λόγω της Covid-19 και μιας πολύ μεγάλης ζήτησης.

Τα τσιπ αυτά είναι απαραίτητα για τη βιομηχανία, και συγκεκριμένα τις πράσινες τεχνολογίες (μπαταρίες, ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ) και την ψηφιακή τεχνολογία. «Χρειαζόμαστε ημιαγωγούς, πολλούς ημιαγωγούς», δήλωσε ο καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς, αποκαλώντας την παραγωγή αυτή «πετρέλαιο του 21ου αιώνα» κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

Η Γερμανία είναι ένα προπύργιο παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη, ειδικά η περιοχή της Δρέσδης που αποκαλείται η «Σίλικον Σαξονία». Εκτός από γερμανικούς ομίλους όπως οι Bosch και Infineon, ο αμερικανικός Intel έχει ένα πρότζεκτ υπερσύγχρονου εργοστασίου στο Μαγδεμβούργο, στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER