Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) απέρριψε την αίτηση που είχε καταθέσει η εταιρεία πλαστικών μιας χρήσης, Symphony Environmental, σύμφωνα με την οποία ζητούσε αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη, μετά την απαγόρευση προϊόντος της βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.
Η Symphony με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο αντιτάχθηκε στην απαγόρευση που επιβλήθηκε από την Οδηγία για τα Πλαστικά Μίας Χρήσης (Single-Use Plastics Directive) σε ό,τι αφορούσε το προϊόν της d2w, το οποίο, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, βιοδιασπάται, μειώνοντας έτσι τις σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε όλα τα επιχειρήματα της Symphony, τα οποία κατατέθηκαν για πρώτη φορά τον Μάρτιο 2023, λέγοντας ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έλαβαν υπόψη τους έρευνα της Eunomia, η οποία διαπίστωσε ότι το βιοδιασπώμενο υλικό της Symphony δεν μπορούσε εύκολα να διαχωριστεί από άλλα πλαστικά και έτσι αναιρούνταν η ανακυκλωσιμότητα του.
Σε δήλωση της, η εταιρεία ανέφερε: «Η Symphony δε δικαιώθηκε όσον αφορά στην αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή οι αξιωματούχοι και οι πολιτικοί της ΕΕ μπορούν να αγνοήσουν τους κανόνες και να μην λογοδοτήσουν για αυτό».
Ανέφερε ότι το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα μπορούσαν να νομοθετήσουν χωρίς εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα μπορούσαν να «αγνοήσουν τα πρότυπα του κλάδου» και θα μπορούσαν «να αγνοήσουν τους δικούς τους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες».
Η Symphony ζήτησε 82 εκατ. βρετανικές λίρες για βλάβη στην εταιρική της φήμη και απώλεια εταιρικής αξίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εταιρεία οφείλει τώρα να πληρώσει τα -άγνωστα μέχρι στιγμής- δικαστικά έξοδα.
Η εταιρεία είπε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ενήργησαν πέρα από τις αρμοδιότητες τους όσον αφορά στην απαγόρευση του προϊόντος της, χωρίς να διαθέτουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία. Αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου Marc Van der Woude και άλλοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι καμία από τις ενέργειες των οργάνων της ΕΕ δεν υπερέβει του κανονισμούς.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημείωσε ότι το d2w περιέχει ένα πρόσθετο για το οποίο η Symphony υποστηρίζει ότι προωθεί την αβιοτική αποικοδόμηση και τη βιοαποικοδόμηση μόλις λήξει η ωφέλιμη ζωή του. Ωστόσο, το δικαστήριο τόνισε ότι αυτό το βιοδιασπώμενο πλαστικό ήταν τελικά πλαστικό με ένα ή περισσότερα πρόσθετα που ενσωματώνονται στο προϊόν μέσω οξείδωσης (oxo-biodegradable). Η οδηγία για τα πλαστικά μίας χρήσης ορίζει ότι προϊόντα που κατασκευάζονται από oxo-biodegradable πλαστικό δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά.
Η Symphony είπε στο δικαστήριο ότι τα τρία θεσμικά όργανα παραβίασαν τον κανονισμό REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals), απαγορεύοντας την κυκλοφορία του προϊόντος, πριν την πλήρη αξιολόγηση των κινδύνων που αυτό μπορεί να έχει στην υγεία των πολιτών. Το δικαστήριο, ωστόσο, είπε ότι ο κανονισμός REACH επέτρεψε στην ΕΕ να αναλάβει δράση πέρα από το πεδίο εφαρμογής του με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Symphony υποστήριξε επίσης ότι ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι το πλαστικό με προοξειδωτικά πρόσθετα βλάπτει την ανακύκλωση του συμβατικού πλαστικού, αλλά ο Van der Woude αντέτεινε ότι τα ευρήματα της Eunomia έδειξαν ότι τα oxo-biodegradable πλαστικά ήταν αδιαχώριστα από άλλα πλαστικά.
Η έκθεση της Eunomia σηματοδοτεί το γεγονός ότι τα τρία θεσμικά όργανα είχαν διαθέσιμη μια επιστημονική αξιολόγηση που καταδείκνυε τον κίνδυνο από πλαστικά με οξειδωτικά πρόσθετα, «η οποία ήταν όσο το δυνατόν πιο διεξοδική και τα αρμόδια όργανα δεν διέπραξαν πρόδηλο σφάλμα εκτίμησης διαπιστώνοντας ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος», είπε ο Van der Woude.
Η Symphony ωστόσο συνεχίζει να υποστηρίζει ότι, εάν το δικαστήριο είχε σταθμίσει σωστά τα επιστημονικά στοιχεία, θα είχε διαπιστώσει ότι το προϊόν της μπορεί να βιοδιασπαστεί σωστά χωρίς να παράγει μικροπλαστικά, μπορεί να βιοαποικοδομηθεί σε διαδικασίες κομποστοποίησης και μπορεί να ανακυκλωθεί χωρίς την ανάγκη διαχωρισμού.
Με πληροφορίες από mrw.co.uk