Η Rio Tinto επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές για την ηλεκτροδότηση των δραστηριοτήτων αλουμινίου

Η Rio Tinto επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές για την ηλεκτροδότηση των δραστηριοτήτων αλουμινίου

Η Rio Tinto θα επενδύσει σε μεγάλης κλίμακας αιολικά και ηλιακά πάρκα στο κεντρικό και νότιο Queensland της Αυστραλίας για να τροφοδοτήσει τις δραστηριότητες αλουμινίου που διαθέτει στην περιοχή Gladstone.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο επικεφαλής του τομέα αλουμινίου του γίγαντα των εξορυσσόμενων πρώτων υλών, Ivan Vella, ανακοίνωσε την Πέμπτη μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του μεταλλουργείου στο Boyne, και των μονάδων επεξεργασίας αλούμινας στο Yarwun και στο Queensland.

«Είμαστε σε αρχικό στάδιο της διαδικασίας, αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της υπεύθυνης για την Κλιματική Αλλαγή ομάδας της Rio Tinto για μείωση των εκπομπών μας στο μισό μέχρι το τέλος της δεκαετίας (από τα επίπεδα του 2018)», είπε ο κ. Vella.

Τουλάχιστον 4.000 μεγαβάτ αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα χρειαστούν για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, περίπου ισοδύναμη ενέργεια με αυτή που παράγεται από δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για το Queensland», δήλωσε η ακτιβίστρια του Αυστραλιανού Ιδρύματος Διατήρησης Gladstone, Jaclyn McCosker.

«Σε συνδυασμό με την είδηση ​​ότι οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να καταρτίσουν ένα εθνικό σχέδιο μετάβασης για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στη δράση της Αυστραλίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Η πρόσκληση της Rio Tinto προς τους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ακολουθεί την υπογραφή, τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσης συνεργασίας με την κυβέρνηση του Queensland για τη δημιουργία περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις συγκεκριμένες περιοχές.

«Ως ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας στο Queensland, έχουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης ανταγωνιστικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην υποστήριξη των στόχων της πολιτείας σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε ο κ. Vella.

Τα νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να αρχίσουν να παρέχουν ενέργεια στις δραστηριότητες της Rio Tinto στο Gladstone μέσω του ηλεκτρικού δικτύου του Queensland έως το 2030, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι η υποδομή μεταφοράς υπολείπεται.

«Στο Κεντρικό και Βόρειο Queensland υπάρχει επί του παρόντος ένα ανώτατο όριο στο πόση καθαρή ενέργεια μπορεί να αναπτυχθεί τοπικά, επειδή υπάρχει απόλυτη ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών του δικτύου μεταφοράς ενέργειας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Solar Citizens, Stephanie Gray.

Ωστόσο, ο κοινοτικός οργανισμός χαιρέτισε την ανακοίνωση της Rio Tinto, λέγοντας ότι δείχνει την κλίμακα και την ταχύτητα της αλλαγής που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ενεργειακό σύστημα.

Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το κρατικό αιολικό πάρκο MacIntyre στο Southern Downs, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στο νότιο ημισφαίριο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Εργατικών έχει δεσμεύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση περισσότερων υποδομών δικτύου μεταφοράς ενέργειας και σχεδιάζει να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών και βελτίωση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας σε εθνικό επίπεδο.

«Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη δράση από την κυβέρνηση του Queensland για να διαχειριστούμε το ολοένα και πιο συχνό.κλείσιμο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα», είπε η κ. McCosker.

Με πληροφορίες από canberratimes.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER