Η κεντρική εγκατάσταση ανακύκλωσης μπαταριών της Glencore ίσως δε γίνει στην Ιταλία

Η κεντρική εγκατάσταση ανακύκλωσης μπαταριών της Glencore ίσως δε γίνει στην Ιταλία

Η Glencore Plc θα εξετάσει εναλλακτικές επιλογές για την ανάπτυξη μιας κεντρικής εγκατάστασης ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου στην Ευρώπη, αφού η περιοχή της Σαρδηνίας η οποία είχε αρχικά επιλεγεί, δεν ενέκρινε τη διαδικασία fast-track υλοποίησης του σχετικού πιλοτικού έργου.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Glencore και ο ανακυκλωτής μπαταριών Li-Cycle Holdings Corp δήλωσαν τον Μάιο του 2022 ότι σχεδιάζουν να αναπτύξουν μία κεντρική εγκατάσταση ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου στην Ιταλία για την παραγωγή πρώτων υλών μπαταριών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρακικού λιθίου, με σκοπό την κάλυψη των παγκόσμιων ελλείψεων βασικών πρώτων υλών μπαταριών για την ταχέως αναπτυσσόμενη παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι θα αναπτύξουν τον κόμβο στο Portovesme στη Σαρδηνία, επαναχρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής της Glencore στο νησί. Η εκκίνηση λειτουργίας της εγκατάστασης αναμενόταν στα τέλη του 2026 με αρχές του 2027. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Σαρδηνίας δήλωσε στο τέλος Σεπτέμβρη 2023 ότι το πιλοτικό έργο για την εγκατάσταση ανακύκλωσης, δεν μπορούσε να υπαχθεί στη διαδικασία fast-track με σκοπό την ταχεία αδειοδότηση του.

«Η απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης να υποβάλει το πιλοτικό έργο σε διακασία εκπόνησης πλήρους μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι πολύ απογοητευτική. Η Glencore μπορεί να εξετάσει εναλλακτικές τοποθεσίες για την ανάπτυξη της εγκατάστασης επεξεργασίας πρώτων υλών μπαταριών, εάν η περιττή παράταση της διαδικασίας έγκρισης έχει ως αποτέλεσμα ένα χρονοδιάγραμμα που καθιστά το έργο οικονομικά μη βιώσιμο», ανέφερε η Glencore.

Η Glencore ανέφερε επίσης ότι στο παρελθόν είχε ενεργήσει και συνέχισε να ενεργεί σύμφωνα με όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις σχετικά με το πιλοτικό έργο και παρέμεινε δεσμευμένη να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της εγκατάστασης ανακύκλωσης. «Η μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης θα πραγματοποιηθεί με πλήρη συμμόρφωση με τα σχετικά πρότυπα υγείας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος», τονίζει η εταιρεία.

Με πληροφορίες από reuters.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER