Η Hellenic Cables είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής για το Nordseecluster

Η Hellenic Cables είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής για το Nordseecluster

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της και σημαντικός πάροχος υποθαλάσσιων καλωδιακών λύσεων στην παγκόσμια αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, υπέγραψε ως προτιμώμενος προμηθευτής για το Nordseecluster.

Το σύμπλεγμα αιολικών πάρκων Nordseecluster της RWE (51%) και της Northland Power (49%), εγκατεστημένης ισχύος έως 1,6 (GW) αποτελείται από τέσσερις υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα. Η Hellenic Cables πρόκειται να προμηθεύσει περίπου 185 χλμ. καλωδίων τάσης 66kV με αγωγούς αλουμινίου και χαλκού για τη σύνδεση των 44 ανεμογεννητριών του Nordseecluster A (αιολικά πάρκα N-3.8 και N-3.7) με δύο υπεράκτιους υποσταθμούς και των 60 ανεμογεννητριών του Nordseecluster B (αιολικά πάρκα N-3.6 και N-3.5) που θα συνδέονται απευθείας στον μετατροπέα ισχύος του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς.

Ο Sven Schulemann, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE για το Nordseecluster, σχολιάζει: «Αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο μέρος του Nordseecluster. Αναμένουμε να είμαστε πλήρως λειτουργικοί στις αρχές του 2029. Μέχρι τότε, θα παράγουμε αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να προμηθεύουμε 1.600.000 γερμανικές κατοικίες κάθε χρόνο και ως εκ τούτου θα συμβάλλουμε σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας».

Ο Benjamin Miethling, Διευθύνων Σύμβουλος της Northland Power για το Nordseecluster, προσθέτει: «Η χρήση καλωδίων σε υπεράκτια αιολικά πάρκα δημιουργεί ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις για αυτά. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία προτιμώμενου προμηθευτή με τη Hellenic Cables, η οποία ηγείται σε αυτή την αγορά. Μέσω συμφωνιών όπως αυτή, αξιοποιούμε επίσης τις συνέργειες για την ανάπτυξη, την κατασκευή και την επακόλουθη λειτουργία των τεσσάρων αιολικών πάρκων».

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Το Nordseecluster θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις: Δύο αιολικά πάρκα (N-3.8 και N-3.7) με συνδυασμένη ισχύ 660 MW βρίσκονται επί του παρόντος στη φάση αίτησης αδειοδότησης. Τα καλώδια για εγκατάσταση στη θάλασσα αναμένεται να παραδοθούν προς το τέλος του 2025, με εμπορική δραστηριότητα για το Nordseecluster A να ξεκινά στις αρχές του 2027. Δύο ακόμη αιολικά πάρκα (N-3.6 και N-3.5) της δεύτερης φάσης (Nordseecluster B) θα προσθέσουν επιπλέον ισχύ 900 MW. Η παράδοση καλωδίων για το Nordseecluster B έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2027, με την εμπορική του λειτουργία να ξεκινά στις αρχές του 2029. Τα καλώδια θα παραχθούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

Ο Κώστας Σαββάκης, Γενικός Διευθυντής της Hellenic Cables, προσθέτει: «Είναι μεγάλη τιμή για τη Hellenic Cables να έχει επιλεγεί ως ο προτιμώμενος προμηθευτής για ένα στρατηγικό υπεράκτιο αιολικό συγκρότημα στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα – το Nordseecluster. Είμαστε χαρούμενοι που η RWE και η Northland Power μας επιλέγουν ξανά. Ανυπομονούμε να συμβάλουμε από κοινού στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας παρέχοντας πράσινη ηλεκτρική ενέργεια μέσω των τεχνολογικά προηγμένων καλωδίων μας».

Το Nordseecluster θα βρίσκεται πολύ κοντά στο υπάρχον αιολικό πάρκο Nordsee One ισχύος 332 MW, το οποίο η RWE και η Northland Power ανέπτυξαν από κοινού και συνεχίζουν να λειτουργούν από κοινού. Για την ανάπτυξη του συμπλέγματος αιολικών πάρκων, οι εταίροι θα βασιστούν σε έμπειρους προμηθευτές, όπως η Hellenic Cables, και στη δική τους τεχνογνωσία στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER