Η BHP αποσύρεται από την προσπάθεια εξαγοράς της Anglo American

Η BHP αποσύρεται από την προσπάθεια εξαγοράς της Anglo American

Ο γίγαντας της εξόρυξης BHP εγκατέλειψε την προσπάθεια εξαγοράς της ανταγωνιστικής εταιρείας Anglo American, μέσω συμφωνίας της τάξης των 38,6 δισ. £. Η BHP ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα περιουσιακά στοιχεία χαλκού της Anglo American, καθώς οι τιμές του μετάλλου προβλέπεται να κινηθούν ανοδικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω του ρόλου του στην ενεργειακή μετάβαση.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο μετά από σχεδόν ένα μήνα διαμάχης μεταξύ των δύο εταιρειών, με αποκορύφωμα τις έντονες αντιπαραθέσεις την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024. Η Anglo American απέρριψε τις εκκλήσεις της BHP για παράταση των συνομιλιών, ενώ η BHP είπε ότι της απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε «βασικές πληροφορίες» από την Anglo American κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων «παρά τα πολυάριθμα αιτήματα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της BHP, Mike Henry, δήλωσε ότι η εταιρεία του «δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία με την Anglo American σχετικά με τις συγκεκριμένες απόψεις μας όσον αφορά τον κίνδυνο που σχετίζεται με το ρυθμιστικό πλαίσιο και το κόστος λειτουργίας όσον αφορά στις εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στη Νότιο Αφρική».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Anglo American, Stuart Chambers, επέμεινε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη αξία στους μετόχους υπό την υπάρχουσα δομή της.

«Οι μέτοχοι μας θα επωφεληθούν από την διαφάνεια και την ισχυρή έκθεση σε ένα χαρτοφυλάκιο απλούστερων περιουσιακών στοιχείων παγκόσμιας κλάσης, τη σταθερά ισχυρότερη λειτουργική απόδοση και την εξαιρετικά ελκυστική ανάπτυξη όσον αφορά στον χαλκό, το σιδηρομετάλλευμα υψηλής ποιότητας και τα θρεπτικά συστατικά για την αγροτική παραγωγή».

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας

Το πρωί της Τετάρτης 29 Μαΐου 2024, η BHP προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια της για τις επιχειρήσεις της Anglo American στη Νότιο Αφρική  - όπου η Anglo American διατηρεί σημαντικές δραστηριότητες - πριν από τις εκλογές στη χώρα.

Η BHP ανέλαβε δεσμεύσεις που περιελάμβαναν εργασιακή ασφάλεια για τους υπαλλήλους εκεί, αλλά είπε ότι χρειαζόταν παράταση των συνομιλιών «για να καταστεί δυνατή  περαιτέρω εξειδίκευση» επί των σχετικών δεσμεύσεων, πριν από την προθεσμία λήξης των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη το απόγευμα. Ωστόσο, η Anglo American απέρριψε την αίτηση παράτασης, υποστηρίζοντας ότι οι όροι της συμφωνίας δεν ήταν ακόμα αρκετά καλοί.

Οι δύο εταιρείες είχαν εισέλθει σε σχετικές διαπραγματεύσεις από τότε που η Anglo American απέρριψε την πρώτη προσέγγιση εξαγοράς, μια προσφορά 31,1 δισ. λιρών, στα τέλη Απριλίου. Στη συνέχεια, η Anglo απέρριψε τη δεύτερη προσφορά της BHP, ύψους 34 δισ. λιρών, στις αρχές Μαΐου και την τρίτη της προσφορά ύψους 38,6 δισ. λιρών την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, ορισμένοι μέτοχοι της Anglo American προέτρεψαν την εταιρεία να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Η Anglo American και η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση έθεσαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την πρόταση της BHP για απόσχιση των δραστηριοτήτων στη Νότιο Αφρική.

Αφού απέρριψε την πρόταση της BHP για τρίτη φορά, η Anglo American ανακοίνωσε τα δικά της σχέδια για την κατάτμηση των δραστηριοτήτων της με την πώληση ή την απόσχιση σημαντικών τμημάτων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης διαμαντιών De Beers και του τμήματος πλατίνας, με στόχο να επικεντρωθεί σε βασικούς τομείς όπως ο χαλκός, το υψηλής ποιότητας σιδηρομετάλλευμα και διάφορες πρώτες ύλες που αξιοποιούνται στην αγροτική παραγωγή.

Η BHP είχε κάνει μια σειρά από προτάσεις που είπε ότι θα ήταν εν ισχύ για τουλάχιστον τρία χρόνια για να αμβλύνει τις ανησυχίες της Anglo. Περιλάμβαναν τη διατήρηση του προσωπικού στο γραφείο της Anglo American στο Johannesburg, τη διατήρηση της BHP ως εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Johannesburg και την διαμοιρασμό του αυξημένου εργασιακού κόστους στις δραστηριότητες στη Νότιο Αφρική «εάν ήταν απαραίτητο για την εξασφάλιση ρυθμιστικών εγκρίσεων».

Ωστόσο, η Anglo American ισχυρίζεται ότι η προσφορά της BHP εξακολουθεί να περιλαμβάνει «την ίδια εξαιρετικά περίπλοκη και μη ελκυστική δομή με τις προτάσεις που απορρίφθηκαν προηγουμένως στις 26 Απριλίου 2024 και στις 13 Μαΐου 2024».

 Με πληροφορίες από bbc.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER