Γυναίκες επιστήμονες: H Enel Green Power δείχνει το δρόμο

Γυναίκες επιστήμονες: H Enel Green Power δείχνει το δρόμο

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη (11/2), η Enel Green Power Hellas, υποδέχτηκε στα γραφεία της στην Αθήνα, επωφελούμενες από την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ. Κορίτσια τα οποία μόλις τελείωσαν το σχολείο ή κάνουν τα πρώτα τους εργασιακά βήματα ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και συζήτησαν με στελέχη και γυναίκες μηχανικούς τις μεγάλες επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει ο δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος της ενέργειας και τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Η Enel Green Power Hellas διαθέτοντας το πιο σύγχρονο Control & Monitoring Room αντίστοιχης εταιρείας στη χώρα και εφαρμόζοντας νέες, σύγχρονες τεχνολογίες με επαναστατικές βιώσιμες πρακτικές στα έργα της, αποτελεί μία εταιρεία που όχι μόνο συνδυάζει τις ΑΠΕ με την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων αλλά παρέχει και τους εργαζομένους της ένα περιβάλλον με συνεχή εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο αυτό και υποστηρίζοντας εμπράκτως το έργο της ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση, αυτονόμηση και δημιουργική ένταξη στην κοινωνία εφήβων και νεαρών ενηλίκων που προέρχονται από περιβάλλοντα ιδρυματικής προστασίας και έχει ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η Enel Green Power Hellas άνοιξε τις πόρτες της σε νέες που κάνουν τα κάνουν τα πρώτα τους εργασιακά βήματα ή ολοκληρώνουν το σχολείο.

Οι νεαρές επισκέπτριες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, Control & Motoring Room της εταιρείας, ενώ στη συνέχεια στελέχη του HR τμήματος της εταιρείας μοιράστηκαν μαζί τους χρήσιμες συμβουλές για το πως να λάβουν μέρος σε μια επαγγελματική συνέντευξη, η οποία σήμερα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εύρεση εργασίας.

Κατά την διάρκεια της ζήτησης η Ευγενία Μελέα, Head of HR Europe και εργαζόμενες της Enel Green Power Hellas μοιράστηκαν με συμμετέχουσες τις εμπειρίες τους από τον τομέα της ενέργειας, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, καθώς και την αμέριστη στήριξη που είχαν από την εταιρεία, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Στη συνέχεια, η Αναστασία Σαμπάνη, Head of Regulatory, περιγράφοντας τη δική της πορεία στον κλάδο, στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που θέτει η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη για τις ενεργειακές εταιρείες, αλλά και τα στερεότυπα με τα οποία καλούνται να αναμετρηθούν οι γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνολογία και την ενέργεια – δύο τομείς που ακόμα θεωρούνται «ανδρικοί».

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού

Περισσότερες γυναίκες στην ενέργεια, στην τεχνολογία και στις επιστήμες

Η ενέργεια παραμένει ένας από τους τομείς με τη μικρότερη συμμετοχή γυναικών και η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι γυναίκες αποτελούν βασική κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των γυναικών ανάμεσα στους φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο να αυξάνεται διαρκώς, οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται καλύπτοντας μόνο το 25% των θέσεων εργασίας και μόλις το 3% των θέσεων ευθύνης και ηγεσίας.

Με αυτόν τον γνώμονα, η Enel Green Power Hellas έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τις γυναίκες και ενθαρρύνουν την εξέλιξη τους σε θέσεις ευθύνης, διαμορφώνοντας ένα ισότιμο και συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι το «Her Community» στο οποίο όλες οι εργαζόμενες της εταιρείας συζητούν ελεύθερα και οργανώνουν εργαστήρια με ειδικούς καλεσμένους πάνω σε θέματα που τις απασχολούν. Μία ακόμη πρωτοβουλία είναι το η διοργάνωση του προγράμματος «Women engineers at schools», με το οποίο γυναίκες στελέχη της Enel Green Power Hellas συνομιλούν με μαθήτριες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του επαγγέλματος του μηχανικού, με σκοπό να δείξουν ότι και οι γυναίκες μπορούν να είναι εξαίρετες μηχανικοί και να ενθαρρύνουν περισσότερα κορίτσια να το επιλέξουν ως καριέρα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Enel Green Power Hellas θα συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο της ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ καλύπτοντας μέρος των εξόδων των φοιτητριών για την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά.

Η Enel Green Power Hellas δίνει μεγάλη έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία, αλλά μέσα, πάντα από το πρίσμα της ισότητας και της άρσης των εμποδίων για τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών, και σ αυτό το πλαίσιο είναι η πρώτη εταιρεία ΑΠΕ που έχει υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ε.Ε, ενώ παράλληλα αποδεικνύει καθημερινά τη δέσμευσή της σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που βασίζεται σε πρωτοβουλίες και στοχευμένες δράσεις, οι οποίες ωφελούν τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται. Οι πρωτοβουλίες Creating Shared Value - CSV της Enel Green Power εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER