Εργοστάσιο στη Σερβία και καινοτόμα δομικά υλικά για την Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος

Εργοστάσιο στη Σερβία και καινοτόμα δομικά υλικά για την Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος

Εντός του 2025 αναμένεται να λειτουργήσει η νέα παραγωγική μονάδα της Κεραμουργίας Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ) στο Μιχαήλοβιτς της Σερβίας, ως το πρώτο βήμα της εταιρείας εκτός συνόρων. Με το εργοστάσιο αυτό, η ΚΕΒΕ στοχεύει να ενισχύσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παράλληλα η εταιρεία -το 60% του όγκου της παραγωγής της οποίας κατευθύνεται σε εξαγωγές- ετοιμάζεται να λανσάρει νέα καινοτόμα προϊόντα, τα οποία θεωρούνται ότι μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην πράσινη μετάβαση του κτηριακού τομέα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΒΕ, Άγις Κοθάλης.

Η ΚΕΒΕ ιδρύθηκε το 1935 και παράγει κεραμίδια και τούβλα, κατέχοντας μερίδιο 60% στην ελληνική αγορά βάσει τζίρου, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 40 αγορές, στα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ινδία, αλλά και μέχρι την Κίνα και την Αμερική, τη Νότιο Κορέα και το Κουρασάο.

Η ΚΕΒΕ διαθέτει μονάδα στη Νέα Σάντα Κιλκίς η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου στην Ευρώπη και εδρεύει σε ιδιόκτητο χώρο 235 στρεμμάτων, με ετήσια δυναμικότητα 700.000 τόνων τούβλων και 75.000.000 τεμαχίων κεραμιδιών και αξεσουάρ στέγης. Το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στη Λάρισα και το τρίτο στη Σερβία. Εκεί, στην περιοχή Μιχαήλοβιτς, η εταιρεία πραγματοποίησε επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ για την απόκτηση και αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου, που βρίσκονται περίπου 70 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι και πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει τη Σερβία με τις γειτονικές χώρες.

Σε πρώτη φάση στόχος της ΚΕΒΕ είναι ο διπλασιασμός της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, στους 600 τόνους τούβλων ημερησίως, με προοπτική αυτοί να φτάσουν τους 1000 ώς το 2027. Όσον αφορά τα νέα προϊόντα, η εταιρεία εγκαινιάζει την παραγωγή του «ΟΡΘΟBLOCK ΝΚ380», που είναι το νεότερο μέλος της οικογένειας προηγμένης τεχνολογίας τούβλων κάθετων οπών και αποτελεί το μεγαλύτερο τούβλο που έχει παραχθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ομάδα προϊόντων ΟΡΘΟBLOCK ΝΚ380 έχει υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες, θερμοχωρητικότητα, ηχομόνωση, υψηλές μηχανικές αντοχές και αντισεισμικά χαρακτηριστικά, άριστη πυραντίσταση και υψηλή υδρατμοπερατότητα, ενώ το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα είναι χαμηλό. Επιπλέον, με τη χρήση της ομάδας προϊόντων ΟΡΘΟBLOCK ΝΚ380 κατασκευάζονται τοιχοποιίες πάχους 38 εκατοστών, τα τετραγωνικά των οποίων δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται έως και 10% τετραγωνικά δόμησης.

Το 2023 η εταιρεία κατέγραψε κύκλο εργασιών 42,5 εκατ. ευρώ, έναντι 47,2 εκατ. το 2022, με την υποχώρηση του τζίρου να αποδίδεται από τη διοίκηση στο γεγονός ότι προχώρησε σε μειώσεις τιμών μετά την πτώση του ενεργειακού κόστους. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν αυξημένα έναντι των 8,8 εκατ. ευρώ του 2022. Στόχος για το 2024 είναι η αύξηση του τζίρου.

Σήμερα στην ΚΕΒΕ απασχολούνται 176 άτομα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 230 στα επόμενα χρόνια. Η ΚΕΒΕ έχει υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 20 εκατ. ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο διάστημα 2011-2019 και συγκεκριμένα σε μονάδα ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), ισχύος 4,7MW στη Νέα Σάντα Κιλκίς, αιολικό πάρκο στην Καστοριά, 13,2MW και τρία φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 450KW το καθένα.

Αφιέρωμα - Ημέρα ΠΕριβάλλοντος 2024
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER