Energean: Ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Μαρόκο

Energean: Ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Μαρόκο

Η Energean ανακοίνωσε την απόκτηση συμμετοχής και τη διαχείριση θαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Chariot Limited στο Μαρόκο, κίνηση με την οποία η εταιρεία επεκτείνεται σε νέα χώρα στη Μεσόγειο. Πρόκειται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Anchois που περιέχει 18 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καθώς και για σημαντικούς ερευνητικούς στόχους.

Η Energean ανακοίνωσε ότι η επέκταση στο Μαρόκο εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της να καταστεί ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής στη Μεσόγειο, με επίκεντρο υψηλής ποιότητας κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας έχουν ως εξής:

  • Η Energean αποκτά το 45% στην άδεια Lixus, με προοπτική να φθάσει το 55% ανάλογα με τα αποτελέσματα γεωτρήσεων, καθώς και το 37,5% στην άδεια Rissana, αναλαμβάνοντας παραάλληλα Διαχειριστής (Operator).
  • H συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη του εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος Anchois, που περιέχει 18 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, και το οποίο βρίσκεται κοντά σε υποδομές για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την αγορά του Μαρόκου, αλλά και στις διεθνείς αγορές.
  • Το τίμημα ανέρχεται στα 10 εκατ. δολάρια. 

Εντός του 2024 προγραμματίζεται επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία στοχεύει σε επιπλέον 11 δισεκ. κυβικά μέτρα προοπτικών πόρων που θα αξιοποιηθούν μέσω της ανάπτυξης του Anchois. Στις άδειες εντοπίζονται πρόσθετοι σημαντικοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στα διαπιστωμένα κοιτάσματα και σε υποδομές και οι οποίοι αναμένεται να προσθέσουν ελκυστικό και ισορροπημένου ρίσκου δυναμικό για περαιτέρω ανάπτυξη.

Η Δρ. Leila Benali, Υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Μαρόκου, σχολίασε σχετικά: «Αυτή η συμφωνία είναι καθοριστική για την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στην ακτή του Ατλαντικού του Μαρόκου, ένα ενεργειακό κεφάλαιο - κλειδί για το Βασίλειο. Καλωσορίζουμε την Energean σε αυτές τις άδειες, καθώς οι σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα συνεισφέρουν ιδιαίτερα στην εκμετάλλευση των πόρων της χώρας και στη φιλόδοξη ενεργειακή μας στρατηγική».

Η Amina Benkhadra, Γενική Διευθύντρια του Εθνικού Γραφείου Υδρογονανθράκων και Ορυκτών του Μαρόκου, σχολίασε σχετικά: «Θα ήθελα να συγχαρώ τις δύο πλευρές για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Η ανακάλυψη και η εντατική δουλειά που έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο είναι δυνατή η ανάπτυξη του project και αυτή η συνεργασία θα είναι, πλέον, καθοριστική στην χρηματοδότηση του και στο πέρασμα του στην επόμενη φάση. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την Energean και την Chariot για να φθάσουμε το project στην παραγωγή φυσικού αερίου».

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε: «Είναι ένα βήμα που κάνουμε με ενθουσιασμό για το επόμενο στάδιο της ανάπτυξης της Energean, ένα βήμα που ενισχύει την ηγετική μας θέση ως ανεξάρτητου παραγωγού φυσικού αερίου που είναι εισηγμένος στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου. Οι άδειες αυτές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, καθώς αντιλαμβανόμαστε τις σημαντικές γεωλογικές, εμπορικές και πολιτικές παραμέτρους στην περιοχή και έχουμε σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη φυσικού αερίου με προτεραιότητα τις τοπικές αγορές. Επιπλέον, ταιριάζουν απόλυτα στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιο μας, χωρίς να παραβλέπουμε τη δυνατότητα πώλησης των επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου σε άλλες αγορές. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους νέους μας εταίρους, την Chariot και το Εθνικό Γραφείο Υδρογονανθράκων και Ορυκτών του Μαρόκου και στην ανάπτυξη των εξαιρετικών αυτών πόρων προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων και, φυσικά, της χώρας και του μαροκινού λαού».

Ο Άδωνις Πουρούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Chariot, σχολίασε: «Με τη συνεργασία με την Energean εξασφαλίζουμε έναν εταίρο με αποδεδειγμένο ιστορικό στο γρήγορο σχεδιασμό και στην υλοποίηση σε ανάλογες θαλάσσιες αναπτύξεις. Η Energean συμμερίζεται επίσης την εκτίμηση μας ότι το Anchois και οι γειτονικές περιοχές προσφέρουν σημαντικό δυναμικό και, έτσι, τα σχέδια μας για τη συνέχεια συμβαδίζουν. Η νέα αυτή συνεργασία είναι ένα καθοριστικό βήμα στην υλοποίηση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Anchois και προσβλέπουμε στη συνέχιση της εντατικής δουλειάς για να φθάσουμε στην Τελική Επενδυτική Απόφαση».

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER