Εκτός Ιταλίας η πιλοτική μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών της Glencore

Εκτός Ιταλίας η πιλοτική μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών της Glencore

Η Glencore αποφάσισε να κατασκευάσει το πιλοτικό έργο του εργοστάσιου ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) εκτός Ιταλίας, αλλά εξακολουθεί να έχει το βλέμμα της στο νησί της Σαρδηνίας για την κατασκευή του κυρίως έργου.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Glencore είπε ότι η απόφαση να μεταφερθεί το εργοστάσιο δοκιμών και επίδειξης της τεχνολογίας από το Portovesme στη Σαρδηνία, θα επιτρέψει την ταχύτερη θέση του έργου σε λειτουργία. Η Glencore τον Μάιο 2023 δήλωσε ότι επρόκειτο να αναπτύξει έναν κόμβο ανακύκλωσης σε συνεργασία με την καναδική Li-Cycle του στο Portovesme της Σαρδηνίας, όπου η Glencore έχει άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, με σκοπό την παραγωγή λιθίου και άλλων υλικών μπαταριών από τη «μαύρη μάζα» που προκύπτει από τον τεμαχισμό των χρησιμοποιημένων μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Ωστόσο, οι δύο εταιρείες αποφάσισαν ότι η φάση δοκιμών και επίδειξης αυτού του έργου δε θα γίνει πλέον στη Σαρδηνία, αφού η περιφερειακή κυβέρνηση του νησιού αρνήθηκε να επισπεύσει τη διαδικασία εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο. «Αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει άμεσα την αξιολόγηση σκοπιμότητας για το εργοστάσιο πλήρους παραγωγής που θα αναπτυχθεί σε επόμενη φάση. Η οριστική μελέτη σκοπιμότητας βρίσκεται σε εξέλιξη και παραμένει επικεντρωμένη στην Portovesme. Αυτή η πρωτοβουλία είναι σημαντική για τη στρατηγική μας για την ανακύκλωση και ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της Ιταλίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας», πρόσθεσε η Glencore.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Ο ελβετικός όμιλος δεν διευκρίνισε πού θα κατασκευάσει το πιλοτικό εργοστάσιο. Η ιταλική επιχειρηματική εφημερίδα Il Sole 24 Ore ανέφερε ότι αρκετές χώρες εξετάζονται ως εναλλακτικές τοποθεσίες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική.

Σε επιστολή που έστειλε η μονάδα της Glencore στη Σαρδηνία προς τα υπουργεία περιβάλλοντος και βιομηχανίας της Ιταλίας, η εταιρεία είπε ότι ελπίζει ότι ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες με σκοπό την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης για το μονάδα βιομηχανικής κλίμακας.

«Θεωρούμε απαραίτητο να συνεχίσουμε το διάλογο με τα υπουργεία που εκπροσωπείτε για να συζητήσουμε πώς ο νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες της ΕΕ που πρόκειται να θεσπιστεί σύντομα, μπορεί να εγγυηθεί τη βεβαιότητα και την ταχύτητα στη διαδικασία αδειοδότησης για τον κόμβο ανακύκλωσης μπαταριών», ανέφερε η Glencore στη σχετική επιστολή. Η εταιρεία επιβεβαίωσε επίσης στην επιστολή της, την πρόθεση της να συνεχίσει την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων βιομηχανικών της δραστηριοτήτων στο Portovesme.

Τα εργατικά συνδικάτα CGIL, CISL και UIL επέκριναν την έλλειψη καθορισμένων προθεσμιών για τη διαδικασία περιβαλλοντικής αξιολόγησης για το πιλοτικό εργοστάσιο και ζήτησαν από τις ιταλικές αρχές να τερματίσουν τη «στάση δυσπιστίας» τους απέναντι στο κυρίως έργο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Σαρδηνία.

Με πληροφορίες από reuters.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER