Δημιουργία μητρώου εμπόρων scrap από το ΕΒΕΘ ενάντια στις κλοπές μεταλλευμάτων και εξαρτημάτων

Δημιουργία μητρώου εμπόρων scrap από το ΕΒΕΘ ενάντια στις κλοπές μεταλλευμάτων και εξαρτημάτων

Με εκθετικό ρυθμό πολλαπλασιάζονται οι κλοπές μεταλλευμάτων και μεταλλικών εξαρτημάτων από εμπορικές αποθήκες και σιδηροδρομικά οχήματα, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να υφίστανται σημαντικές ζημίες, αλλά και να υποχρεώνονται σε πρόσθετα έξοδα για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων τους. Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), για τον περιορισμό του προβλήματος, προτείνει τη δημιουργία Μητρώου Επιχειρήσεων Εμπορίας Ανακυκλώσιμων Μεταλλικών Υλικών (σκραπ).

Με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, τον υφυπουργό, Θεοχάρη Θεοχάρη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, η διοίκηση του ΕΒΕΘ επισημαίνει ότι μέσω του Μητρώου μπορεί να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος της αγοράς, με την αντιστοίχιση των τιμολογίων αγορών και πωλήσεων τους.

Όπως εξηγεί ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, ο οποίος υπογράφει την επιστολή, το μητρώο θα μπορούσε επιπλέον να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάστασης ως εξής: «αν για παράδειγμα εντοπιστεί ένα φορτίο με μεταλλεύματα, που ετοιμάζεται να περάσει τα σύνορα, και η εταιρεία που έχει εκδώσει το τιμολόγιο δεν είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο, αυτό μπορεί να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές, ώστε να διερευνήσουν τι πιθανώς συμβαίνει. Είναι προφανές ότι η προτεινόμενη αυτή ρύθμιση, παρόλο που εισάγει πρόσθετο διοικητικό κόστος, είναι απαραίτητη προκειμένου να αποτυπωθεί καλύτερα ο μηχανισμός εμπορίας σκραπ και να οριοθετηθούν οι δραστηριότητες του κλάδου αυτού, που ασφαλώς είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την κυκλική οικονομία».

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER