Αριάδνη Interconnection: Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα λειτουργήσει πλήρως το 2025

Αριάδνη Interconnection: Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα λειτουργήσει πλήρως το 2025

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής που υλοποιεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» είναι το πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης κατασκευής και έναρξης δοκιμών στο τέλος του 2024. Η πρόοδος του έργου διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο, στελέχη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Μάνο Μανουσάκη, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης και των απαραίτητων συνοδών έργων, καθώς και ο σχεδιασμός για τα έργα ενίσχυσης του Συστήματος της Κρήτης που προβλέπονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε και για την εξέλιξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου- Ισραήλ Great Sea Interconnector, με αφετηρία το Σταθμό Μετατροπής της Δαμάστας, η οποία θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην ενεργειακή ασφάλεια του νησιού και θα ενισχύσει τη γεωπολιτική του θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε ο Μάνος Μανουσάκης, «Το καλοκαίρι του 2025 θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Ήδη από την ηλέκτριση της λεγόμενης «μικρής» διασύνδεσης με την Πελοπόννησο το επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών ηλεκτροδότησης έχει βελτιωθεί σημαντικά. Συμβατικές μονάδες κλείνουν και θα κλείσουν ακόμα περισσότερες με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης που θα ξεκλειδώσει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη».

Το εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής της Δαμάστας επισκέφθηκαν ο Διευθυντής Έργου της «Αριάδνη Interconnection» Άγγελος Σταματέλος και ο Διευθυντής Νέων Έργων Μεταφοράς Μιχάλης Χατζηπάνος συνοδευόμενοι από τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Ξυλούρη και το Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την εξέλιξη των έργων.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Οι κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις του σταθμού, πλησιάζουν στην ολοκλήρωση. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά και εγκατάσταση των μετασχηματιστών του Σταθμού Μετατροπής και των βαλβίδων μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, καθώς και οι εργασίες των εναερίων Γραμμών Μεταφοράς για τη σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά και η κατασκευή του νέου GIS 150 kV, καθώς και τα βοηθητικά κτίρια και οι λοιπές εργασίες διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων. Με την ολοκλήρωση του έργου σε συνδυασμό με τη μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης που λειτουργεί αδιαλείπτως από το καλοκαίρι του 2021, αίρεται η ενεργειακή απομόνωση του νησιού και εξασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια του χωρίς τη χρήση των συμβατικών μονάδων, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ποιότητα της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, το νησί καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος σε συνδυασμό με τη μελλοντική επέκταση της διασύνδεσης προς Κύπρο και Ισραήλ, ενώ τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω «πράσινη» ανάπτυξη του με τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου της τάξης των 2,5 GW για την εγκατάσταση χερσαίων και υπεράκτιων έργων ΑΠΕ.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER