«Το πράσινο υδρογόνο είναι πολύ ακριβό για να χρησιμοποιηθεί στα χαλυβουργεία της ArcelorMittal στην ΕΕ, για την παραγωγή χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει λάβει δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για τον σχετικό εξοπλισμό», ανέφερε ο Gert van Poelvoorde, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος σε δηλώσεις του στο ολλανδικό επιχειρηματικό περιοδικό Trends.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας τέτοιος πράσινος χάλυβας δε θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές. «Γνωρίζουμε ήδη ότι το υδρογόνο θα είναι ακριβό στην Ευρώπη. Δε θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο Geert Van Poelvoorde.
Παραγωγοί όπως η ArcelorMittal ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το υδρογόνο για την απανθρακοποίηση της παραγωγής στα χαλυβουργεία τους, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 7-8% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν οι κατασκευαστές να εξαλείψουν τις εκπομπές στον τομέα του χάλυβα χρησιμοποιώντας Direct Reduced Iron (DRI), ο οποίος παράγεται με πράσινο υδρογόνο και τήκοντας χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα χρησιμοποιώντας σε καμίνους ηλεκτρικού τόξου που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, τα σχόλια του van Poelvoorde επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι τα σχεδιαζόμενα νέα εργοστάσια πράσινου χάλυβα της ArcelorMittal, τα οποία έχουν επιδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνήσεις της ΕΕ υπό την προϋπόθεση της σταδιακής μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου, δε θα χρησιμοποιούν αυτή την επιλογή για χρόνια. Η εταιρεία αναμένει να λάβει επιχορήγηση 850 εκατομμυρίων ευρώ από τη γαλλική κυβέρνηση για μια μονάδα DRI και δύο καμίνους ηλεκτρικού τόξου (EAF) στο εργοστάσιο της στη Δουνκέρκη, 460 εκατομμύρια ευρώ από την ισπανική κυβέρνηση για να αντικαταστήσει δύο υψικάμινους με μια μονάδα DRI και EAF στις εγκαταστάσεις της στη Gijon, και επιχορήγηση 280 εκατομμυρίων ευρώ από το Βέλγιο για μονάδα DRI και δύο EAF στη Γάνδη.
Η ArcelorMittal έλαβε επίσης επιχορήγηση 55 εκατομμυρίων ευρώ για μια πιλοτική μονάδα H2-DRI στο Αμβούργο. Αυτό θα ανεβάσει το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που έχουν προγραμματιστεί για την παραγωγή πράσινου χάλυβα της εταιρείας σε 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ArcelorMittal είναι ήδη παραγωγός DRI (χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο αντί υδρογόνου ως αναγωγικό μέσο). Ωστόσο, η εταιρεία χρειάζεται τιμές υδρογόνου περίπου 2 ευρώ/κιλό για να καταστήσει ανταγωνιστικό τον χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα που παράγεται από αυτό. Προς το παρόν, τα ευρωπαϊκά συστήματα ηλεκτρόλυσης μπορούν να παράγουν H2 μόνο σε τιμή περίπου 6-7 €/kg ή 5 €/kg με κάποια βελτιστοποίηση.
Επιπλεόν, σύμφωνα με την εταιρεία, η εισαγωγή «πράσινου» υδρογόνου δε θα ήταν πρακτική, καθώς κοστίζει 1,5 ευρώ/κιλό για τη μεταφορά του από την Αφρική, όπου παράγεται σε φθηνότερη τιμή. Όπως διαφαίνεται, η απεξάρτηση της βιομηχανίας χάλυβα από τον άνθρακα θα παραμείνει βασικό θέμα το 2024. Οι επαρκείς προμήθειες καθαρού υδρογόνου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές θα είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή τη διαδικασία.
Με πληροφορίες από gmk.center