ΑΔΜΗΕ: Νέο ΔΣ και Εκτελεστικός Διευθυντής στον Great Sea Interconnector

ΑΔΜΗΕ: Νέο ΔΣ και Εκτελεστικός Διευθυντής στον Great Sea Interconnector

Οριστικοποιήθηκε η διοικητική δομή του Great Sea Interconnector, της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Το ΔΣ που προέκυψε αποτελείται από τους: Μανούσο Μανουσάκη, Πρόεδρο ΔΣ, Ιωάννη Μάργαρη, Αναπληρωτή Πρόεδρο ΔΣ, και μέλη την Ελένη Ζαρίκου, τον Ιωάννη Βρεττό, την Liu Yin, τον Θεόδωρο Τσακίρη, και το Νικόλαο Φρυδά. Εκτελεστικός Διευθυντής που θα είναι συνολικά υπεύθυνος για τη λειτουργία της εταιρείας ορίστηκε ο Τηλέμαχος Παναγιωτίδης, στέλεχος του ΑΔΜΗΕ με μεγάλη εμπειρία σε διεθνή έργα.

Η διοίκηση του Διαχειριστή συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που βρέθηκαν στην Αθήνα με αφορμή την Υπουργική Συνδιάσκεψη του CESEC- προκειμένου να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα του έργου και τα επόμενα βήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνέχεια του «Notice to Proceed» προς τον ανάδοχο του καλωδιακού σκέλους της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου Nexans που δόθηκε στα τέλη του 2023.

Ενδεικτικό της ισχυρής στήριξης της ΕΕ προς το project και της εμπιστοσύνης των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών προς τον ΑΔΜΗΕ είναι η αύξηση της προχρηματοδότησης από τη CINEA (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency), από τα 55,2 εκατ. ευρώ του αρχικού δικαιούχου (ΕuroAsia Interconnector) στα 164,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 25% της συνολικής επιχορήγησης, τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί. Η εντατική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ΑΔΜΗΕ και CINEA -που διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή επιχορήγηση προς το project, συνολικού ύψους 657,9 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility- και η λήψη του συνόλου της προχρηματοδότησης συνεισφέρουν καθοριστικά στην επιτάχυνση του έργου.

Το επόμενο ορόσημο είναι η διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης του Great Sea Interconnector, καθώς αναμένεται άμεσα η οριστική απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου. Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες συναντήσεις της Διοίκησης του Διαχειριστή και με άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να γίνει έγκαιρα το financial closure του έργου, για το οποίο είναι απαραίτητο και ένα indicative Term Sheet από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER