Συνεργασία των Δήμων Κοζάνης και Braunsbedra σε θέματα μετάβασης στην απολιγνιτοποίηση

Συνεργασία των Δήμων Κοζάνης και Braunsbedra σε θέματα μετάβασης στην απολιγνιτοποίηση

Με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης οι Δήμοι Κοζάνης και Braunsbedra συνεχίζουν την πετυχημένη συνεργασία τους. Τα θέματα της κυκλικής οικονομίας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν στο προσκήνιο στην πρόσφατη αποστολή του Δήμου Κοζάνης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι της αποστολής του Δήμου Κοζάνης είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις και επισκέψεις και να έρθουν σε επαφή με χρήσιμα παραδείγματα εφαρμογής πράσινων πολιτικών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Η αποστολή του Δήμου Κοζάνης επισκέφτηκε την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων Rhein-Hunsrück Entsorgung (RHE). Εκεί καλωσορίστηκε από τον Thomas Lorenz, μέλος Δ.Σ.της RHE, τον Bertram Fleck, πρώην έπαρχο και τον Frank-Michael Uhle, Υπεύθυνο Προστασίας του Κλίματος της επαρχίας και ακολούθησε διάλεξη από τον πρώην έπαρχο Bertram Fleck με θέμα «Η περιφέρεια Rhein-Hunsrück - Από εισαγωγέα σε εξαγωγέα ενέργειας», όπου αναλύθηκαν οι τρόποι για να πετύχει μια τοπική κοινότητα την ενεργειακή της αυτάρκεια.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κέντρο θέρμανσης στο σχολικό κέντρο Simmern με εκπρόσωπο του RHE και τον κ. Uhle. Ακολούθως, η αποστολή επισκέφτηκε τον παλιό ΧΥΤΑ της περιοχής, ο οποίος έχει επιχωματωθεί και όπου υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για περιβαλλοντική εκπαίδευση, ένα κτίριο ανάκτησης ενέργειας και ένα οργανωμένο φωτοβολταϊκό πάρκο, φωτεινά παραδείγματα για τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη και οικολογική εποχή.

Η ελληνική αποστολή συνέχισε τη ενδιαφέρουσα επίσκεψη της στο Neukirch-Külz, όπου παρουσιάστηκε το τοπικό δίκτυο τηλεθέρμανσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πραγματοποιήθηκε συζήτηση πώς αυτό στηρίζεται ηλιοθερμικά αλλά και με ενεργειακή αξιοποίηση υπολειμμάτων ξύλου. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με εκπροσώπους των περιοχών-προτύπων για την προστασία του κλίματος Neukirch-Külz, και τον περιφερειακό σύμβουλο της Υπηρεσίας Ενέργειας της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Bernd Kunz, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την εξοικονόμηση ενέργειας σύμφωνα με το «Μοντέλο Schnorbacher».

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Κοζάνης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Περιβαλλοντική Πανεπιστημιούπολη Birkenfeld, το πιο «πράσινο» campus της Ευρώπης. Ο καθηγητής Δρ. Peter Heck, εξήγησε το σχέδιο διαχείρισης ροής υλικών, μιας βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης μέσω οικολογικής κυκλικής οικονομίας και ανέλυσε την ανάπτυξη του θεωρητικού concept τόσο για την περιφέρεια Rhein-Hunsrück όσο και για το ενεργειακό πάρκο Morbach με τα οικονομικά πλεονεκτήματα και την αυτάρκεια που αυτό δίνει σε βάθος χρόνου.

Τέλος, στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Braunsbedra κο Holger Geithner, και εκπροσώπους της Περιφέρειας Saalekreis και της εταιρείας Ενέργειας, Ύδρευσης και Αποχέτευσης Geiseltal (EWAG) συζητήθηκαν οι τρόποι ανάδειξης μιας πρώην λιγνιτικής περιοχής σε τουριστικό προορισμό, το ζήτημα της μεταδημότευσης που προκαλεί έλλειψη διαφόρων τεχνικών ειδικοτήτων, τα θέματα της βιομηχανικής κληρονομιάς αλλά και η συνεργασία των δύο Δήμων στο πλαίσιο των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των δύο Δήμων ενισχύοντας τη συνεργασία τους με στόχο τη δίκαια και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση και την εφαρμογή ολοένα και περισσότερων πολιτικών κυκλικής οικονομίας.

Με πληροφορίες από otamagazine.gr

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER