Στις αυστριακές Άλπεις αναπτύσσεται το μεγαλύτερο υπόγειο εργοστάσιο παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Στις αυστριακές Άλπεις αναπτύσσεται το μεγαλύτερο υπόγειο εργοστάσιο παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Στις αυστριακές Άλπεις, εκατοντάδες εργάτες κατασκευών εργάζονται αυτήν την περίοδο σε ένα τεράστιο υπόγειο έργο με στόχο την αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει την εξαρτώμενη από το νερό παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η Αυστρία παράγει περισσότερο από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 16%, διαθέτοντας περισσότερα από 3.100 φράγματα στους ποταμούς της. Ωστόσο, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται μέσω υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστρία τείνει να μειώνεται – από περίπου 45 τεραβατώρες (TWh) το 2020 σε 42 TWh το 2021 – καθώς τα επίπεδα του νερού πέφτουν. Το 2022, για πρώτη φορά, η Αυστρία - οποία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο- χρειάστηκε να κάνει εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας προφανώς ανησυχία.

Μέσα στη χιονισμένη οροσειρά, πάνω από το αυστριακό χωριό Kaprun στην περιοχή του Salzburg, εκατοντάδεςι φορτηγά εργάζονται εντατικά μέσα και έξω από το τεράστιο υπόγειο εργοτάξιο. Οι εργασίες εκσκαφής για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αντλία αποθήκευσης Limberg 3 ολοκληρώνονται.

Το εργοστάσιο πρόκειται να λειτουργήσει έως το 2025 για την αποθήκευση ενέργειας προκειμένου να μπορεί να καλύψει ακόμη και τις εξάρσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. «Θέλουμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Klaus Hebenstreit, στέλεχος της κύριας εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Verbund. «Η κατανομή (του νερού) κατά τη διάρκεια του έτους θα αλλάξει: θα έχουμε λιγότερο νερό το καλοκαίρι (λόγω ξηρασίας) και περισσότερο το χειμώνα» λόγω της τήξης του χιονιού, πρόσθεσε.

Δύο χρόνια ξηρασίας έπληξαν την Αυστρία, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τον Roman Neunteufel, ερευνητή στο University of Natural Resources and Life Sciences της Βιέννης. «Εάν υπάρχουν πολλά ξηρά έτη στη σειρά, τότε αυτό γίνεται πολύ αισθητό… Τα επίπεδα του νερού είναι χαμηλότερα από τότε που άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία, πριν από περίπου 100 χρόνια», είπε.

Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερους θανατηφόρους καύσωνες λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της υπηρεσίας Copernicus του Ιουνίου 2023. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Ευρώπη ήταν περίπου 2,3oC θερμότερη to 2022 σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Στις Άλπεις, οι παγετώνες σημείωσαν ρεκόρ απώλειας μάζας για ένα μόνο έτος το 2022, που προκλήθηκε από τα πολύ χαμηλά επίπεδα χιονιού το χειμώνα, ένα καυτό καλοκαίρι καθώς και από εναποθέσεις σκόνης από τη Σαχάρα.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Δύσκολη διαφοροποίηση

Η Verbund, μια ημιδημόσια εταιρεία, συνεχίζει να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας παρά την κριτική από ακτιβιστές που λένε ότι τα φράγματα και τα εργοστάσια έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

«Η επέκταση της υδροηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να είναι οικολογικά και κοινωνικά συμβατή…. Η πλήρης επέκταση της υδροηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι η λύση στο ενεργειακό μας πρόβλημα. Αντίθετα, είναι απαραίτητο να εξοικονομηθεί ενέργεια», αναφέρει το Word Wildlife Fund στον ιστότοπο του. Η Verbund ψάχνει εναλλακτικές. «Το νερό θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, αλλά θέλουμε επίσης να αναπτύξουμε τα φωτοβολταϊκά και την αιολική ενέργεια… Να διαφοροποιήσουμε δηλαδή την παραγωγή», δήλωσε ο Hebenstreit στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Αυστρία, η οποία στοχεύει να παράγει όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, άργησε να αναπτύξει αιολική και ηλιακή ενέργεια, που αποτελούν μόνο το 13% της ηλεκτρικής της ενέργειας. «Η ηλιακή ενέργεια είναι θαυμάσια άφθονη το καλοκαίρι… Αλλά η παραγωγή είναι πολύ χαμηλή το χειμώνα, ακριβώς όταν τη χρειαζόμαστε για θέρμανση. Και με τον άνεμο, είναι ακόμη πιο δύσκολο να προγραμματίσουμε. Μπορεί να υπάρχουν μέρες χωρίς άνεμο ανά πάσα στιγμή και μετά η παραγωγή αιολικής ενέργειας σταματά σε μεγάλο βαθμό», αναφέρει ο Neunteufel.

Με πληροφορίες από energyin.gr

Success Stories
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER