Startup που υποστηρίζεται από νομπελίστα κοντά σε σημαντική ανακάλυψη για την αποθήκευση υδρογόνου

Startup που υποστηρίζεται από νομπελίστα κοντά σε σημαντική ανακάλυψη για την αποθήκευση υδρογόνου

Μια startup με έδρα την Καλιφόρνια που υποστηρίζεται από δύο πρωτοπόρους επιστήμονες, ο ένας από τους οποίους είναι βραβευμένος με Νόμπελ, αναφέρει ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας σημαντικής ανακάλυψης όσον αφορά στη χρήση του υδρογόνου ως εναλλακτικού καυσίμου. Η H2MOF, η οποία ιδρύθηκε το 2021, εργάζεται για την ανάπτυξη μιας λύσης για την αποθήκευση υδρογόνου, εκμεταλλευόμενη τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της επιστήμης των υλικών.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η H2MOF αναφέρει ότι είναι κοντά σε μια σημαντική ανακάλυψη σε αυτό που θεωρεί ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η οικονομία του υδρογόνου. «Η παραγωγή υδρογόνου, από όσο γνωρίζω, είναι ένα διευθετημένο πρόβλημα», δήλωσε ο καθηγητής Fraser Stoddart, βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας το 2016 και ένας από τους συνιδρυτές της H2MOF.

«Υπάρχουν αρκετοί αποτελεσματικοί τρόποι παραγωγής υδρογόνου. Η μεγάλη πρόκληση που απομένει είναι να το αποθηκεύσουμε σε μεγάλες ποσότητες, χαμηλές πιέσεις και θερμοκρασίες περιβάλλοντος», εξηγεί ο Stoddart. «Είμαι βέβαιος ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα φτάσουμε εκεί».

Το υδρογόνο είναι το ελαφρύτερο και πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν και έχει από καιρό χαρακτηριστεί ως μία από τις πολλές πιθανές πηγές ενέργειας που θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση.

Η μετατροπή του υδρογόνου σε καύσιμο απαιτεί ενέργεια. Εάν παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το μόνο κλιματικό αποτύπωμα του υδρογόνου είναι το νερό, γεγονός που το καθιστά ελκυστική επιλογή για εφαρμογές όπως οι μεταφορές και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου παράγεται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, μια διαδικασία που δημιουργεί εκπομπές άνθρακα που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο καθηγητής Omar Yaghi, ειδικός στη χημεία δικτυωτών δομών (reticular chemistry) και συνιδρυτής της H2MOF, είπε ότι η εταιρεία επιδιώκει να συμπιέσει το υδρογόνο σε μικρό όγκο χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί υψηλή πίεση ή χαμηλές θερμοκρασίες. «Αυτό είναι πραγματικά το ιερό δισκοπότηρο στο πεδίο μας», είπε ο Yaghi. «Πώς μπορούμε να αποθηκεύσουμε αρκετό υδρογόνο σε θερμοκρασία δωματίου και να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για την τροφοδοσία των αυτοκινήτων».

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Οι συνιδρυτές της H2MOF ελπίζουν ότι η εταιρεία θα μπορέσει να ξεπεράσει το υψηλό κόστος και τις ενεργειακές απαιτήσεις που σχετίζονται με τις παραδοσιακές μεθόδους αποθήκευσης υδρογόνου, σχεδιάζοντας δεξαμενές που θα αποθηκεύουν υδρογόνο σε στερεή κατάσταση.

Ο Yaghi, ο οποίος εφηύρε τα υλικά οργανομεταλλικού δικτύου (Metal-Organic Framework, MOFs), παρέχοντας την έμπνευση για την επωνυμία της startup, είπε ότι ήταν δύσκολο να προσδιορίσει με ακρίβεια πότε η τεχνολογία της H2MOF θα μπορούσε να επιτύχει δραματική βελτίωση στην ικανότητα αποθήκευσης υδρογόνου και στην ασφάλεια. «Αλλά θα έλεγα ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είμαστε σε θέση να κάνουμε μια σημαντική ανακάλυψη προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι προκλήσεις του υδρογόνου

Η παροχή ενέργειας μέσω του υδρογόνου δείχνει να κερδίζει έδαφος παρά τις αντίξοες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η αύξηση των επιτοκίων και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία έχουν ανακοινώσει ή επικαιροποιήσει τις εθνικές στρατηγικές τους για το υδρογόνο τα τελευταία χρόνια, επιδιώκοντας να επεκτείνουν τη χρήση υδρογόνου για την επίτευξη οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Μια βιομηχανική έκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2023 από το Hydrogen Council, μια επιχειρηματική ένωση, διαπίστωσε ότι η αξία των σχεδιαζόμενων έργων υδρογόνου ανερχόταν στα 570 δισ. δολάρια, αύξηση 35% από μόλις έξι μήνες νωρίτερα. Η έκθεση ανέφερε ότι αν και η ανάπτυξη των παγκόσμιων επενδύσεων στις τεχνολογίες μέχρι το 2030 ήταν ισχυρή, θα πρέπει να ανακοινωθούν περαιτέρω έργα και τα υπάρχοντα έργα θα πρέπει να ωριμάσουν ταχύτερα.

Ο Samer Taha, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της H2MOF, είπε ότι μια «ενδιάμεση λύση» στην πρόκληση της αποθήκευσης του υδρογόνου πιθανότατα θα επιτευχθεί σε λίγα χρόνια. «Αλλά το να φτάσουμε στην ιδανική λύση; Θα χρειαστεί πιθανώς περισσότερο από μερικά χρόνια, αλλά όχι απαραίτητα δεκαετίες. Από την ερευνητική πρόοδο που βλέπουμε, η οποία επιταχύνεται από την τεχνητή νοημοσύνη και όλα αυτά τα μοντέλα που δημιουργούνται μέσω υπολογιστή, προβλέπω ότι είναι θέμα ετών και όχι δεκαετιών».

Ο Stoddart της H2MOF συμφωνεί με αυτή την άποψη, «αλλά είναι πάντα πολύ δύσκολο να προβλέψεις το μέλλον», πρόσθεσε.

Οι επικριτές του υδρογόνου λένε ότι ενώ το καύσιμο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, πρέπει να το κάνει με τρόπο που θα είναι ευθυγραμμισμένος με τις κλιματικές ανάγκες. Διαφορετικά, κινδυνεύει να αυξήσει τη ρύπανση και να καθυστερήσει την πρόοδο της καθαρής ενέργειας.

«Υπάρχουν σίγουρα προκλήσεις», είπε ο Taha. «Η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί πραγματικά να λύσει όλες τις ενεργειακές απαιτήσεις σε όλους τους τομείς. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να γίνει διαθέσιμο ένα εναλλακτικό καύσιμο που να έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, παρόμοια ή καλύτερη από ένα ορυκτό καύσιμο, και αυτή τη στιγμή η πιο καθαρή επιλογή που έχουμε είναι το υδρογόνο. Αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε σε ένα σημείο συμφόρησης όπου δε θα μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε αποκλειστικά στην ηλεκτρική ενέργεια και πρέπει να διαθέτουμε ένα εναλλακτικό καύσιμο. Και αυτό είναι το υδρογόνο».

Με πληροφορίες από cnbc.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER