«Πρόσω ολοταχώς» η πράσινη μετάβαση του Λιμένα Ηγουμενίτσας

«Πρόσω ολοταχώς» η πράσινη μετάβαση του Λιμένα Ηγουμενίτσας

Στην πράσινη μετάβαση προχωρά με γοργούς ρυθμούς ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, μετά την απόκτηση του 67% του λιμανιού από τον όμιλο Grimaldi με την καταβολή τιμήματος 84 εκατ. ευρώ.

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας πραγματοποίησε συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας και της λιμενικής βιομηχανίας σχετικά με την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου ALFION. Το συγκεκριμένο έργο επικεντρώνεται στην ολιστική ενεργειακή αναβάθμιση του λιμένα στοχεύοντας στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του και των πλοίων που εξυπηρετούνται από αυτόν, στην προώθηση καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και σε μια ολιστική προσέγγιση για την αποτελεσματική διαχείριση των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων, με σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Στο πλαίσιο του έργου έχει μελετηθεί η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παροχή ενέργειας στις λιμενικές δραστηριότητες, εγκατάστασης ηλεκτρικής διασύνδεσης ξηράς πλοίου (cold ironing), το οποίο περιλαμβάνει τόσο το σύστημα ηλεκτροδότησης (OnShore Power Supply) όσο και το σύστημα διαχείρισης καλωδίου (Cable Management System), αλλά και εφαρμογής συστήματος εναλλαγής μπαταριών (battery swapping), για τη χρήση σε πλήρως εξηλεκτρισμένα πλοία, αποφεύγοντας το σύστημα απευθείας φόρτισης των μπαταριών του πλοίου από την ξηρά. Επίσης, έχει μελετηθεί η δημιουργία κεντρικού συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και τηλεμετρικής παρακολούθησης του ενεργειακού ίχνους του λιμένα, αλλά και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας τόσο για την ηλεκτροδότηση όσο και για ηλεκτροφόρτιση πλοίων ή και οχημάτων.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER