Οι ΗΠΑ ηγούνται πρωτοβουλίας για την τριπλασιασμό της πυρηνικής ενέργειας έως το 2050

Οι ΗΠΑ ηγούνται πρωτοβουλίας για την τριπλασιασμό της πυρηνικής ενέργειας έως το 2050

Οι ΗΠΑ και περίπου 20 ακόμη χώρες δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια έως το 2050 για να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα και να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή. Η πρωτοβουλία είναι ένα από τα πιο σαφή βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τα μεγάλα έθνη για να θέσουν την πυρηνική ενέργεια στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

«Η πυρηνική ενέργεια που τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και βιωσιμότητας πρόκειται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διατήρηση της υπερθέρμανσης  του πλανήτη κάτω από το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου όπως περιγράφεται στη συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, John Kerry, κατά τη διάσκεψη COP28 στο Dubai των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Άλλες μεγάλες οικονομίες που υπέγραψαν την πρωτοβουλία περιλαμβάνουν τον Καναδά, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ουρανίου στον κόσμο, τη Γαλλία, παγκόσμιο ηγέτη στην πυρηνική ενέργεια. το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, η οποία υπέστη ένα καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα το 2011 που προκλήθηκε από σεισμό και τσουνάμι.

Planning and Management of Solar Power from Space
Συγγραφέας: Παναγιώτης Κοσμόπουλος
ISBN: 9780128233900

Μια ολιστική προσέγγιση απομακρυσμένης παρακολούθησης και πρόγνωσης της διεσπαρμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα με τη χρήση μεθόδων γεωπαρατήρησης, προτείνοντας μια εναλλακτική λύση για έξυπνη λήψη αποφάσεων ενεργειακής μετάβασης και ασφάλειας

Αποκτήστε το εδώ!

Το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια αυξάνεται παγκοσμίως εν μέσω της αυξανόμενης αναγνώρισης ότι θα χρειαστεί μια πιο αξιόπιστη πηγή καθαρής ενέργειας για να υποστηρίξει τον ταχέως αναπτυσσόμενο ρόλο της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Η πυρηνική ενέργεια είναι μια από τις λίγες πηγές καθαρής ενέργειας που μπορεί να παρέχει ενέργεια χωρίς διακοπές, όταν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν είναι διαθέσιμες λόγω μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

«Οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος των παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το 2050 μόνο με γρήγορες, διαρκείς και σημαντικές επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΕΑ), Rafael Mariano Grossi, σε δήλωση του κατά τη διάρκεια της συνόδου COP28. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η πυρηνική ενέργεια κάνει «πολύ δυνατή επιστροφή», αλλά χρειάζεται κρατική στήριξη για την ανάπτυξη σχετικών έργων.

Η παραγωγική ικανότητα ενέργειας από πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να υπερδιπλασιαστεί από 417GW το 2022 σε περισσότερα από 900GW το 2050 για να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι εκείνο το έτος, υποστηρίζει μια έκθεση του IEA που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο 2023.

Η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε κατά 40% παγκοσμίως το 2022 με την Κίνα, τη Φινλανδία, την Κορέα και το Πακιστάν να πρωτοστατούν, σύμφωνα με την έκθεση του IEA. Πάνω από το 40% των 61 πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται υπό κατασκευή, βρίσκονται στην Κίνα, σύμφωνα με την World Nuclear Association. Η Ινδία και η Ρωσία επενδύουν επίσης σε μεγάλο βαθμό στην πυρηνική ενέργεια.

Με πληροφορίες από cnbc.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER