Οι μπαταρίες πρωταγωνιστούν στην καθαρή ενέργεια για το 2023

Οι μπαταρίες πρωταγωνιστούν στην καθαρή ενέργεια για το 2023

Η μείωση του κόστους, η προώθηση της καινοτομίας και οι υποστηρικτικές βιομηχανικές πολιτικές συνέβαλαν στην αύξηση της ζήτησης για αποθήκευση ενέργειας. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΙΕΑ, η ανάπτυξη μπαταριών αυξήθηκε κατά περισσότερο από 130% σε ετήσια βάση, προσθέτοντας συνολικά 42GW στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.

Στην πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση ολόκληρου του οικοσυστήματος των μπαταριών, η ειδική έκθεση του ΙΕΑ για τις μπαταρίες και τις ασφαλείς ενεργειακές μεταβάσεις (Special Report on Batteries and Secure Energy Transitionsαναλύει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μπαταρίες παράλληλα με τις ΑΠΕ ως ανταγωνιστική, ασφαλής και βιώσιμη εναλλακτική λύση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την απαλλαγή των οδικών μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Όπως αναφέρεται, σε λιγότερο από 15 χρόνια, το κόστος των μπαταριών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 90%, μια από τις ταχύτερες μειώσεις που έχουν σημειωθεί ποτέ στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Σήμερα, ο τομέας της ενέργειας αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της συνολικής ζήτησης μπαταριών ιόντων λιθίου.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΙΕΑ, Fatih Birol, «Οι τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των μεταφορών αποτελούν δύο βασικούς πυλώνες για τη μείωση των εκπομπών αρκετά γρήγορα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που συμφωνήθηκαν στην COP28 και να παραμείνει ανοιχτή η δυνατότητα περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C. Οι μπαταρίες θα αποτελέσουν τα θεμέλια και στους δύο τομείς, έχοντας έναν ανεκτίμητο ρόλο στην κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ηλεκτροδότηση των μεταφορών, παρέχοντας παράλληλα ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ο συνδυασμός ηλιακών φωτοβολταϊκών και μπαταριών είναι σήμερα ανταγωνιστικός προς τις νέες μονάδες άνθρακα στην Ινδία. Και μόλις τα επόμενα χρόνια, θα είναι φθηνότερα από τα νέα εργοστάσια άνθρακα στην Κίνα και την ενέργεια από φυσικό αέριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μπαταρίες αλλάζουν το παιχνίδι μπροστά στα μάτια μας».

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Σε αυτό το σενάριο, η συνολική ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας εξαπλασιάζεται έως το 2030 παγκοσμίως, με τις μπαταρίες να αντιπροσωπεύουν το 90% της αύξησης και την αντλητική υδροηλεκτρική ενέργεια το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης. Επιτρέποντας μεγαλύτερα μερίδια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και μετατοπίζοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εκεί που χρειάζεται περισσότερο, οι μπαταρίες θα συμβάλουν στην πρόοδο της επίτευξης των στόχων που τέθηκαν στην COP28. Αυτοί περιλαμβάνουν τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, τον διπλασιασμό του ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, θα απαιτηθούν 1500 GW αποθήκευσης μπαταριών, ενώ μια ανεπάρκεια στην ανάπτυξη αρκετών μπαταριών θα κινδύνευε να ανακόψει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στον τομέα της ενέργειας. Για να επεκταθούν οι μπαταρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση διαπίστωσε ότι το κόστος πρέπει να μειωθεί περαιτέρω, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και την τεχνολογία.

Η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας απαιτεί επίσης μεγαλύτερη ποικιλομορφία στις αλυσίδες εφοδιασμού, μεταξύ άλλων για την εξόρυξη και την επεξεργασία των κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες - και για την κατασκευή των ίδιων των μπαταριών. Οι χώρες αντιμετωπίζουν ήδη το πρόβλημα αυτό μέσω φιλόδοξων βιομηχανικών προγραμμάτων για τη στήριξη της τοπικής παραγωγικής ικανότητας με στοχευμένες πολιτικές στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ινδία, μεταξύ άλλων.

Ενώ η Κίνα παράγει σήμερα τις περισσότερες μπαταρίες, η έκθεση δείχνει ότι το 40% των ανακοινωθέντων σχεδίων για την κατασκευή νέων μπαταριών είναι σε προηγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Εάν όλα αυτά τα σχέδια υλοποιηθούν, οι οικονομίες αυτές θα έχουν σχεδόν αρκετή παραγωγή για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες μέχρι το 2030, στην πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER