Νορβηγική κοινοπραξία στοχεύει στην ανάπτυξη αξιακής αλυσίδας υδρογόνου για το ναυτιλιακό τομέα

Νορβηγική κοινοπραξία στοχεύει στην ανάπτυξη αξιακής αλυσίδας υδρογόνου για το ναυτιλιακό τομέα

Η κοινοπραξία, για την οποία υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στα τέλη του Ιανουαρίου 2023, έχει το φιλόδοξο στόχο να αναπτύξει μια πλήρη αξιακή αλυσίδα υδρογόνου για το North Xplorer AS (NX), το πρώτο κρουαζιερόπλοιο μηδενικών εκπομπών με κυψέλες καυσίμου και ηλεκτρική πρόωση, αλλά και τη διάθεση «πράσινου» υδρογόνου στην ευρύτερη ναυτιλιακή αγορά σε μια περίοδο μεγάλης πίεσης για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η κοινοπραξία περιλαμβάνει την εταιρεία κρουαζιέρας μηδενικών εκπομπών North Xplorer AS, τον πάροχο υδρογόνου και ιδιοκτήτη σχετικών υποδομών Norwegian Hydrogen AS, τον προμηθευτή συστημάτων μεταφοράς υδρογόνου υψηλής χωρητικότητας HYON AS, τους σχεδιαστές πλοίων Multi Maritime AS και τον πάροχο συστημάτων αποθήκευσης υδρογόνου Hexagon Purus Maritime AS.

Προετοιμασία για την εποχή μηδενικών εκπομπών άνθρακα

Ο διευθύνων σύμβουλος της NX, Rolf A Sandvik, υποστηρίζει ότι η χρήση υδρογόνου θα επιτρέψει στα κρουαζιερόπλοια να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ευάλωτες περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της Νορβηγίας, όπως τα φιόρδ, τα οποία με κυβερνητικό κανονισμό δεν θα είναι προσβάσιμα σε πλοία που κινούνται με ορυκτά καύσιμα από το 2026 και μετά. Άλλες περιοχές, τόσο στη Νορβηγία όσο και αλλού, πιθανότατα θα ακολουθήσουν με ανάλογους κανονισμούς στο μέλλον.

«Πρόκειται για ένα πολύ συναρπαστικό έργο και ένα ορόσημο στην ανάπτυξη της ναυτιλιακής οικονομίας καθαρής ενέργειας καθώς επιταχύνεται η στροφή προς τις πράσινες τεχνολογίες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με ισχυρούς εταίρους με εξαιρετική τεχνογνωσία και ικανότητα σε όλα τα στάδια που απαιτούνται για την ανάπτυξη των υποδομών για τα υδρογονοκίνητα πλοία του μέλλοντος, όχι μόνο για την κρουαζιέρα, αλλά και για την εμπορική ναυτιλία», πρόσθεσε.

«Η North Xplorer έχει μια πολύ συναρπαστική ιδέα με ένα εντυπωσιακό, βιώσιμο και προσανατολισμένο στο μέλλον σχέδιο πλοίου που είναι πραγματικά ευχάριστο αισθητικά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιλέξαμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής ώστε αυτά τα πλοία να λειτουργούν με υδρογόνο μηδενικών εκπομπών όταν τεθούν σε λειτουργία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Norwegian Hydrogen, Jens Berge.

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Ολιστική προσέγγιση

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε σε μια κοινοπραξία που αποτελείται από ηγέτες του κλάδου στην αξιακή αλυσίδα του υδρογόνου. Μαζί καλύπτουμε το πλήρες εύρος της αλυσίδας, καθιστώντας την πρωτοβουλία ένα σημαντικό ορόσημο για τη δημιουργία υποδομών υδρογόνου για τον ναυτιλιακό τομέα. Ο χρόνος είναι σημαντικός», πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HYON, Jørn Kristian Lindtvedt.

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας ενισχύει την υπάρχουσα σχέση μας με την NX και τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας και διευκολύνει την ευθυγράμμιση των τεχνολογιών. Ανυπομονούμε να δούμε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο μηδενικών εκπομπών που θα λειτουργεί με συμπιεσμένο υδρογόνο», δήλωσε ο Robert Haugen της MD Hexagon Purus Maritime.

«Εργαζόμαστε εδώ και τρία χρόνια για να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό σχέδιο που θα ενσωματώνει την πιο πρόσφατη τεχνολογία και συστήματα για πρόωση σκαφών. Είναι υπέροχο να συμμετέχουμε σε αυτό το πρωτοποριακό έργο και ως συνεργάτης είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε πραγματικότητα αυτό το πλοίο και τη σχετική υποδομή υδρογόνου», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Multi Maritime, Mikael Johansen.

Η NX υπέγραψε Επιστολή Προθέσεων (LoI) με την πορτογαλική ναυπηγική εταιρεία West Sea για την κατασκευή του παρθενικού της σκάφους με προγραμματισμένη παράδοση κατά την έναρξη της σεζόν κρουαζιέρας 2025/2026.

Με πληροφορίες από shippax.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER