Μια «επαναστατική» λύση οικιακής θέρμανσης και ψύξης εξετάζεται στις ΗΠΑ

Μια «επαναστατική» λύση οικιακής θέρμανσης και ψύξης εξετάζεται στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Biden επανεξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις οικιακής θέρμανσης και ψύξης στις ΗΠΑ, φέρνοντας στο προσκήνιο τη γεωθερμία, η οποία ωστόσο παραμένει μέχρι στιγμής σχετικά αναξιοποίητη. Η γεωθερμία προσφέρει ιδιαίτερα κλιματικά οφέλη, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα εξοικονομεί χρήματα για τους ιδιοκτήτες κατοικιών όσον αφορά στο κόστος ενέργειας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Με σκοπό την ανάπτυξη της γεωθερμίας σε εμπορική κλίμακα, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ χρηματοδοτεί 11 πιλοτικά έργα σε αντίστοιχες κοινότητες, με στόχο το σχεδιασμό συστημάτων εντός του επόμενου έτους, τα οποία θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τη γεωθερμική ενέργεια που βρίσκεται στο υπέδαφος για τη θέρμανση και ψύξη κατοικιών και δημοσίων κτιρίων.

Οι επιλεγμένες κοινότητες -οι οποίες κυμαίνονται σε μέγεθος από την πόλη της Νέας Υόρκης μέχρι το Nome της Alaska- έχουν ήδη λάβει τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης. Η θέρμανση και η ψύξη με τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας θα μπορούσε να εισαχθεί σε σπίτια και κτίρια χρησιμοποιώντας αντλίες θερμότητας, οι οποίες είναι συσκευές υψηλής απόδοσης που βοηθούν στην κυκλοφορία ζεστού ή δροσερού αέρα μέσα στα κτίρια. «Η αντλία θερμότητας λειτουργεί βασικά από τη θερμότητα στο έδαφος. Το καύσιμο είναι η θερμότητα της Γης», είπε στο CNN η Arlene Anderson, υπεύθυνη έργου από την πλευρά του Υπουργείου Ενέργειας. 

Η όλη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός πολυετούς έργου, ύψους χρηματοδότησης 13 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η γεωθερμική θέρμανση και ψύξη θα μπορούσε να εφαρμοστεί, όχι μόνο σε αγροτικές περιοχές, αλλά και σε πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα. Μετά τη φάση σχεδιασμού, που θα διαρκέσει περίπου ένα έτος, το Υπουργείο Ενέργειας θα επιλέξει κάποια από αυτά τα έργα για πλήρη χρηματοδότηση και ανάπτυξη συστημάτων εμπορικής κλίμακας

Μακροπρόθεσμα, η πρωτοβουλία θα μπορούσε να βοηθήσει τις κοινότητες να απαλλαγούν από την ανάγκη θέρμανσης και ψύξης με ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Η οικιακή χρήση ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των εκπομπών των ΗΠΑ και ένα μεγάλο μέρος αυτών προέρχεται από την ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και την ψύξη.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας έρχεται καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να πραγματοποιήσει την υπόσχεση του προέδρου Joe Biden να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο μισό έως το 2030. Για να επιτευχθεί ο στόχος, απαιτείται σημαντική ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει σύντομα ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τις εκπομπές τόσο από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα όσο και από εκείνους που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Στις ΗΠΑ το δυναμικό της γεωθερμίας για την παραγωγή ενέργειας είναι τεράστιο. Μέχρι στιγμής, η γεωθερμική ενέργεια έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε πολύ μικρότερη κλίμακα από άλλες καθαρές τεχνολογίες, όπως η ηλιακή και η αιολική. Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας διαπίστωσε ότι η γεωθερμική ενέργεια για θέρμανση και ψύξη θα μπορούσε να φτάσει τα 90 γιγαβάτ ανά έτος μέχρι το 2050, κάτι που θα απέτρεπε περίπου 1 δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το να διαρρεύσουν στην ατμόσφαιρα, ποσότητα που αντιστοιχεί στην απόσυρση περίπου 20 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από την κυκλοφορία.

Η υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm είπε ότι η τεχνολογία «θα επεκτείνει τις χρήσεις της καθαρής ενέργειας για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα που προέρχονται από τις ανάγκες οικιακής θέρμανσης και ψύξης» και πρόσθεσε ότι η θέρμανση και ψύξη με τη χρήση γεωθερμίας «μπορεί να βοηθήσει επίσης στον τομέα των δημόσιων κτιρίων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Η γεωθερμία σε οικιακές εφαρμογές θέρμανσης και ψύξης

Η γεωθερμική τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δύο πράγματα: για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή για την παραγωγή θερμότητας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία επικεντρώνεται στο δεύτερο.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία, γεωθερμικά πηγάδια, παρόμοια με αυτά για την άντληση νερού, ανοίγονται στη Γη. Τα φρεάτια είναι εξοπλισμένα με σωλήνες που είναι τοποθετημένοι σε κλειστό βρόχο έτσι ώστε το νερό να μπορεί να κυκλοφορεί μέσα από αυτά. Αυτό το νερό θερμαίνεται από τη θερμότητα στο υπέδαφος και το ζεστό νερό μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία εξαιρετικά αποδοτικών αντλιών θερμότητας που ωθούν τη θερμότητα μέσα ή έξω από ένα κτίριο, ανάλογα με την εποχή.

Ορισμένες κατοικίες χρησιμοποιούν σήμερα συστήματα γεωθερμικής θέρμανσης και ψύξης όπως αυτό, είπε η Anderson, αλλά είναι πολύ πιο σπάνιο στις ΗΠΑ να υπάρχουν συστήματα που μπορούν να τροφοδοτήσουν ολόκληρες γειτονιές. Υπάρχουν μόνο 23 κοινότητες στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούν τη γεωθερμία για τη θέρμανση και την ψύξη των κτιρίων τους. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η πόλη του Boise, όπου το νερό που θερμαίνεται μέσω της γεωθερμικής ενέργειας, χρησιμοποιείται για τη θέρμανση περισσότερων από 6 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών κτιριακών υποδομών.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω όσον αφορά στη σχετική τεχνολογία. «Ανάλογα συστήματα είναι αρκετά κοινά στην Ευρώπη όπου η γεωθερμία χρησιμοποιείται σε περιφερειακά συστήματα, αλλά όχι τόσο πολύ στις ΗΠΑ. Υπάρχει πολύς ανταγωνισμός από άλλες πηγές ενέργειας, κυρίως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Υπάρχει επίσης έλλειψη γνώσης για αυτήν την τεχνολογία στις ΗΠΑ, παρόλο που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό», είπε η Anderson.

Ο στόχος του Υπουργείου Ενέργειας είναι τελικά το 25% της συνολικής θέρμανσης και ψύξης κάθε επιλεγμένης κοινότητας να παρέχεται από τη γεωθερμία. Και μέρος του στόχου της πρώτης φάσης σχεδιασμού είναι να εξεταστεί πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει σε διαφορετικές κοινότητες διαφορετικών μεγεθών και τοποθεσιών σε όλη τη χώρα.

Για παράδειγμα, γειτονιές σε δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής -τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο- σχεδιάζουν να δείξουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γεωθερμία για να τροφοδοτήσουν εκατοντάδες διαμερίσματα και κτίρια κατοικιών. Το Duluth της Minnesota, το οποίο έχει πολύ πιο ψυχρό κλίμα, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα γεωθερμικό σύστημα που τροφοδοτείται από την εκλυόμενη θερμότητα από μία μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ενώ η απομακρυσμένη κοινότητα του Nome στην Alaska, θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να διατηρήσει δροσερούς χώρους αποθήκευσης τροφίμων, εκτός από τη θέρμανση οικιστικών υποδομών.

Η Anderson είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας θα εκμεταλλευθεί τον επόμενο μήνα για να διαπραγματευτεί τη χρηματοδότηση για τη φάση σχεδιασμού με κάθε κοινότητα. Μόλις διευθετηθεί αυτό, οι κοινότητες θα έχουν στη διάθεση τους χρονικό διάστημα ενός έτους για να σχεδιάσουν τα έργα τους, ενώ η όλη διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα την επιλογή κάποιων από τα έργα για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση κατασκευής, σύμφωνα με την Anderson. «Εξετάζουμε πολλές διαφορετικές διαμορφώσεις και ανάγκες, θέλοντας να καλύψουμε αγροτικές, απομακρυσμένες και αστικές περιοχές. Είναι νέο για εμάς και είναι συναρπαστικό».

Με πληροφορίες από edition.cnn.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER