Μείωση εκπομπών άνθρακα στη ναυτιλία μικρών αποστάσεων

Μείωση εκπομπών άνθρακα στη ναυτιλία μικρών αποστάσεων

Καθώς το μέλλον της ναυτιλίας περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, οι πλοιοκτήτες και οι χρήστες των πλοίων αντιμετωπίζουν μία σειρά προκλήσεων, κυρίως όσον αφορά στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και της μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ωστόσο, ο Johan Burgren, Business Manager Marine στον όμιλο PowerCell, υποστηρίζει ότι οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου μπορούν να βοηθήσουν πολλούς πλοιοκτήτες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. 

Η εισαγωγή του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU ETS) για τη ναυτιλία έχει θέσει μια τιμή για τον εκπεμπόμενο άνθρακα, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024, και τα οφειλόμενα ποσά έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα σημαντικά. Οι κανονισμοί για την εμπορία δικαιωμάτων άνθρακα των ΗΠΑ πρόκειται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ευρώπης, και όλα αυτά εντός ενός πλαισίου αυξημένης πίεσης από την πλευρά της ζήτησης και μιας γεωπολιτικής και μακροοικονομικής εικόνας που χαρακτηρίζονται από εξαιρετική αστάθεια.

Η συζήτηση σχετικά με τα εναλλακτικά καύσιμα και τη βιωσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, φέρνουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία στο προσκήνιο, και τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη για άμεση λήψη αποφάσεων και πρόοδο

Ενώ τα μεγάλα ποντοπόρα πλοία που θα απαιτήσουν νέα, πιο πράσινα, καύσιμα αποτελούν περίπου το 85% του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας, υπάρχει το υπόλοιπο 15% που μπορεί να επιτύχει την απαλλαγή του από τις εκπομπές άνθρακα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, το 15% των μικρότερων σκαφών μικρών αποστάσεων, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου 150 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα που εκπέμπονται κάθε χρόνο.

Ένας τομέας που αποτελεί μέρος του «15%» είναι η αγορά οχηματαγωγών ro-pax. Είναι η κατάλληλη στιγμή για τον εκσυγχρονισμό αυτού του τομέα και και την απεξάρτηση του από τον άνθρακα. Σύμφωνα με την ανάλυση της PowerCell που διεξήχθη στο πλαίσιο της έκθεσηε «Λύσεις κυψελών καυσίμου υδρογόνου στη ναυτιλία της Σκανδιναβίας», ο ευρωπαϊκός στόλος ro-pax είναι επί του παρόντος κατά μέσο όρο ηλικίας 38 ετών, ένας ηλικιακά παλιός στόλος, ώριμος για μετασκευές καθαρής τεχνολογίας και νεότευκτα πράσινα πλοία.

Πέρα από τους κανονισμούς, ο στόλος ro-pax θα πρέπει να οδηγηθεί σε απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα λόγω της αυξανόμενης περιβαλλοντικής συνείδησης των επιβατών.

Must Reads

Οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου είναι μία τεχνολογία που μπορεί να ενσωματωθεί σε διαφορετικούς τύπους πλοίων, όπως πορθμειακές γραμμές, κρουαζιερόπλοια και μικρότερα σκάφη. Η ευελιξία της τεχνολογίας την καθιστά βιώσιμη επιλογή για διάφορες εφαρμογές στη θάλασσα, επιτρέποντας στη ναυτιλιακή βιομηχανία να μεταβεί σε λύσεις καθαρότερης ενέργειας σε διαφορετικούς τομείς και μεγέθη σκαφών.

Ο όμιλος PowerCell υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία για την παράδοση κυψελών καυσίμου υδρογόνου για την πορθμειακή γραμμή Vest που περιλαμβάνει δύο πλοία που λειτουργούν στη μεγαλύτερη διαδρομή πορθμείων της Νορβηγίας. Η κίνηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Οι εγκαταστάσεις πορθμείων, που ανήκουν και λειτουργούνται από την Torghatten Nord, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα κυψελών καυσίμου υδρογόνου στον κόσμο.

Για μικρότερα πλοία μικρών αποστάσεων, όπως τα πορθμεία, υπάρχει μια σαφής και απτή επιλογή: η εφαρμογή στρατηγικών που περιλαμβάνουν κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου είναι εμπορικά έτοιμες και μπορούν να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματική πηγή ενέργειας για συστήματα ηλεκτρικής πρόωσης στα πλοία, υποστηρίζοντας τον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας.

Οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου είναι εξαιρετικά αποδοτικές, μετατρέποντας τη χημική ενέργεια απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς τα ενδιάμεσα βήματα που απαιτούνται στις παραδοσιακές διαδικασίες καύσης, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει απαίτηση για κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου λειτουργούν επίσης αθόρυβα σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, μειώνοντας τον υποβρύχιο θόρυβο σε ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα και βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία για τους επιβάτες και το πλήρωμα.

Η απαλλαγή των θαλάσσιων μεταφορών από τις εκπομπές άνθρακα δεν αφορά μόνο τα πλοία, αλλά και τις χερσαίες υποδομές. Οι κυψέλες καυσίμου και το υδρογόνο μπορούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικές πορθμειακές γραμμές σταθερής διαδρομής. Οι υποδομές πράσινου υδρογόνου είναι στη φάση σχεδιασμού για πολλά λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Η χρήση κυψελών καυσίμου υδρογόνου σε λιμενικές λειτουργίες για την παραγωγή βοηθητικής ενέργειας και διάφορες χερσαίες δραστηριότητες, μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές και να συμβάλει σε καθαρότερο αέρα στα λιμάνια και στις γύρω περιοχές.

Καθώς οι κανονισμοί εξελίσσονται και το κόστος τεχνολογίας μειώνεται και καθώς οι κυψέλες καυσίμου γίνονται πιο εύκολες στην υιοθέτηση, οι πλοιοκτήτες πρέπει συνεχώς να επανεξετάζουν τις επιλογές τους για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Επιπλέον, καθώς η ρύπανση γίνεται πιο δαπανηρή για τη ναυτιλία, η περίοδος απόσβεσης για την υιοθέτηση τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών μειώνεται.

Με πληροφορίες από shippax.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER