Καινοτομία αξιοποίησης κατακρατούμενου άνθρακα επί του πλοίου

Καινοτομία αξιοποίησης κατακρατούμενου άνθρακα επί του πλοίου

Μια καινοτόμο τεχνολογία αξιοποίησης κατακρατούμενου άνθρακα επί του πλοίου ανακοίνωσαν η Danaos Management Consultants και το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων (ΕΚΙ), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΕΚΙ στο ελληνικό περίπτερο της COP28.

«Πρόκειται για απόλυτα οικονομικά συμφέρουσα λύση, που γίνεται ακόμη ελκυστικότερη όταν συνδυαστεί με την εξίσου καινοτόμο εργαλειοθήκη σχεδιασμού πλοίων του ΕΚΙ. Το κατακρατούμενο διοξείδιο μετατρέπεται σε απόλυτα οικολογικό λίπασμα, λύνοντας το περιβαλλοντικό πρόβλημα και αντιμετωπίζοντας την παγκόσμια ανεπάρκεια τροφίμων. Η ίδια τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί και στην ξηρά, ακόμα ευκολότερα από ό,τι στη θάλασσα, συμπληρώνοντας τη γνωστή λύση της υπόγειας αποθήκευσης για το διοξείδιο που παράγει η βιομηχανία. Αντ’ αυτού, θα παράγεται λίπασμα για τη γεωργία αλλά και για την αναδάσωση εκτάσεων» όπως δήλωσε ο διευθύνων διευθύνων σύμβουλος της Danaos Management Consultants, Δημήτρης Θεοδοσίου.

Η εν λόγω εργαλειοθήκη του ΕΚΙ στοχοθετεί την ελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση και το ελάχιστο ανθρακικό αποτύπωμα του πλοίου. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής του ΕΜΠ, Αντώνης Κοκόσης, που συντόνισε τη σχετική έρευνα του ΕΚΙ, εξηγεί: «Για τα πλοία, ξεκινήσαμε την ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων που επιτρέπουν την ανάλυση και σύγκριση ενεργειακά ολοκληρωμένων επιλογών και την ανάδειξη καινοτόμων σχεδιαστικών προτάσεων. Τα εργαλεία κεφαλαιοποιούν τη γνώση και την εμπειρία στην ενεργειακή ολοκλήρωση και τη συνοδεύουν με ανάλυση κύκλου ζωής για τον προσδιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Μελετήσαμε ειδικά την περίπτωση ενός πλοίου της ελληνικής ακτοπλοΐας και καταλήξαμε σε ενεργειακή εξοικονόμηση από 2 έως 12%, αναλόγως καυσίμου. Ενσωματώνοντας τεχνολογίες κατακράτησης διοξειδίου του άνθρακα στο πλοίο, καταγράφηκε μείωση εκπομπών έως και 80%. Στην περίπτωση καύσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μάλιστα, αναδεικνύονται ειδικά πλεονεκτήματα στην κρυογενετική τεχνολογία κατακράτησης, που επιτρέπει την εύκολη αξιοποίηση του κατακρατημένου διοξειδίου. Με τέτοια δεδομένα και την εργαλειοθήκη γίνεται πολύ ευκολότερη η τεχνο-οικονομική εξέταση των εναλλακτικών καυσίμων».

Must Reads

Οι ανακοινώσεις του ΕΚΙ ήρθαν ως αποτέλεσμα μιας άλλης καινοτομίας, αυτή τη φορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), η οποία συγχρηματοδότησε τη σύσταση Κέντρων Ικανοτήτων, όπως το ΕΚΙ, σε μια πρωτόγνωρη σύμπραξη με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και του ευρύτερου Δημοσίου.

«Ενώ οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις διεθνώς, που ωριμάζουν και προωθούν τεχνολογικά ευρήματα ερευνητών, αποτυγχάνουν εξαιτίας της χαμηλής πρόσβασης τους στον επιχειρηματικό κόσμο, τα Κέντρα Ικανοτήτων έχουν εξαρχής τέτοια πρόσβαση, αφού η πλειοψηφία του μετοχολογίου τους προέρχεται από τις επιχειρήσεις. Το ΕΚΙ είναι απόλυτα προσανατολισμένο στη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από την έρευνα προς την αγορά, μέσα από εξειδικευμένα ενεργειακά εργαλεία, όπως αυτά που παρουσιάστηκαν στην COP28 και προσαρμοσμένες επιδεικτικές εφαρμογές καινοτόμου τεχνολογίας. Είμαστε υπερήφανοι για τους εταίρους μας και τις δυνατότητες τους να δημιουργούν και να εφαρμόζουν καινοτομίες στο τοπίο της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΚΙ, δρ. Στέλιος Μπίκος.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 12/12/2023

Planning and Management of Solar Power from Space
Συγγραφέας: Παναγιώτης Κοσμόπουλος
ISBN: 9780128233900

Μια ολιστική προσέγγιση απομακρυσμένης παρακολούθησης και πρόγνωσης της διεσπαρμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα με τη χρήση μεθόδων γεωπαρατήρησης, προτείνοντας μια εναλλακτική λύση για έξυπνη λήψη αποφάσεων ενεργειακής μετάβασης και ασφάλειας

Αποκτήστε το εδώ!
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER