Η υδροηλεκτρική βιομηχανία της Ευρώπης αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις

Η υδροηλεκτρική βιομηχανία της Ευρώπης αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις

Οι μεγαλύτεροι παίκτες υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ σχημάτισαν συμμαχία και ζητούν βοήθεια από τις Βρυξέλλες, καθώς η βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με πολύ αργή ανάπτυξη. Η υδροηλεκτρική βιομηχανία της Ευρώπης είναι η παλαιότερη βιομηχανία ΑΠΕ, καθώς τα φράγματα που κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά συνεχίζει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια μέχρι σήμερα. Ωστόσο, καθώς όλες οι οικομικές ενισχύσεις αφορούν στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, η υδροηλεκτρική βιομηχανία έχει αρχίσει να αισθάνεται πίεση.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

«Η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις», τονίζει ο Xabier Viteri, διευθύνων σύμβουλος του ισπανικού κολοσσού Iberdrola Renewables. «Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του κλάδου; Είναι η έλλειψη επιχειρηματικότητας». Οι βασικές απαιτήσεις του κλάδου είναι η οικονομική υποστήριξη για έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας και ένα περιβάλλον αγοράς που ανταμείβει τη συμβολή του κλάδου στη σταθερότητα του δικτύου.

«Ενώ η υδροηλεκτρική ενέργεια παρέχει σταθερή παραγωγή και δυνατότητα προσαρμογής της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ευελιξία σε πιο διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτό δεν «ανταμείβεται πάντα» από την αγορά», παρατήρησε ο Viteri. Αυτό το σημείο υπογράμμισε και η Emmanuelle Verger, από την EDF Hydro, η οποία τόνισε τη σημασία της ανταμοιβής του φάσματος των υπηρεσιών που παρέχονται από τα φράγματα υδραυλικής ενέργειας -τόσο ως προς την παραγόμενη ενέργεια, αλλά και ως προς την ευελιξία και τις υπηρεσίες του συστήματος που παρέχουν, τα οποία, επί του παρόντος, δεν αναγνωρίζονται στο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

«Επιπλέον, ο τομέας παρεμποδίζεται από ρυθμιστικούς φραγμούς -όπως οι μεγάλοι χρόνοι που απαιτούνται για τη διενέργεια αξιολογήσεων περιβαλλοντικών επιπτώσεων για νέα φράγματα και οι μακρές διαδικασίες αδειοδότησης», σημείωσε ο Viteri. «Για να διορθωθεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συντάξει μια στρατηγική υδροηλεκτρικής ενέργειας, υποστήριξε – παρόμοια με ό,τι έχει ήδη γίνει για τις βιομηχανίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχει μικρή όρεξη για αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Επειδή ολόκληρη η βιομηχανία υδροηλεκτρικής ενέργειας εδρεύει στην Ευρώπη και δεν μπορεί να μετακινηθεί στο εξωτερικό, «υπάρχει μικρότερη ανάγκη, κατά την άποψη μας, για μια συγκεκριμένη στρατηγική υδροηλεκτρικής ενέργειας αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Mechthild Wörsdörfer, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συμμαχία της υδροηλεκτρικής βιομηχανίας

Πρόσφατα διοργανώθηκε μια εκδήλωση με πρωτοβουλία της νεοϊδρυθείσας EU Hydropower Alliance, η οποία συγκεντρώνει τους 10 μεγαλύτερους παράγοντες του κλάδου στην προσπάθεια τους να τραβήξουν περισσότερη προσοχή από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ. Οι παίκτες στον τομέα της υδροηλεκτρικής ενέργειας έχουν, προφανώς, πολλά επιχειρήματα υπέρ τους. Η υδροηλεκτρική ενέργεια παράγει το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας -μόλις πρόσφατα ξεπεράστηκε από τον αιολικό τομέα.

«Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μια κρίσιμη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ, χάρη στην ευελιξία και τη μεγάλη χωρητικότητα αποθήκευσης», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση. Ωτσόσο, τα υδροηλεκτρικά φράγματα στην Ευρώπη κατασκευάστηκαν σε μια εποχή που οι εναλλακτικές λύσεις ήταν λίγες -κυρίως πετρέλαιο και άνθρακας- και οι περιβαλλοντικές αντιδράσεις σε μεγάλο βαθμό ανύπαρκτες. Σήμερα, μόνο τα βέλτιστα νέα έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να συμβαδίσουν με τις ολοένα και πιο φθηνά διαθέσιμες «νέες» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Στη χειρότερη περίπτωση, η τιμή της υδροηλεκτρικής ενέργειας ανά κιλοβατώρα μπορεί να είναι οκτώ φορές υψηλότερη από τα σημερινά ηλιακά πάνελ ανά μονάδα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της υδροηλεκτρικής ανταποκρίνονται ότι η σύγκριση κόστους δεν λαμβάνει υπόψη το πρόσθετο κόστος εξισορρόπησης για αιολικά και ηλιακά φωτοβολταϊκά. «Γνωρίζουμε ότι η προσαρμογή σε «ισοδύναμο κόστος βασικού φορτίου» είναι αρκετά σημαντική, ιδιαίτερα για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά», υποστηρίζει μια πηγή του κλάδου. Μια άλλη πρόκληση σχετίζεται με την ωριμότητα του τομέα της υδροηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη σημαντικών βελτιώσεων στην απόδοση.

Κατά συνέπεια, η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν περιλήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ των οκτώ τεχνολογιών που θεωρούνται στρατηγικές για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. Επίσης, ο κλάδος δεν συμπεριλήφθηκε στην πρόταση της Επιτροπής για ανανέωση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και όλοι οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί που βασίζονται σε δεξαμενές θα αποκλειστούν από την κρατική υποστήριξη βάσει της πρότασης.

Must Reads

Μια ελπίδα για τη υδροηλεκτρική βιομηχανία είναι η ανανέωση των παλαιών υδροηλεκτρικών φραγμάτων, μια λειτουργία σχετικά χαμηλού κόστους που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική πρόσθετη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Eurelectric, η ένωση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, εκτιμά ότι η επέκταση των υφιστάμενων δεξαμενών θα μπορούσε να ενισχύσει την αντλούμενη ικανότητα αποθήκευσης υδροηλεκτρικών στην Ευρώπη κατά 80%. Αυτό θα αυξήσει επίσης την ικανότητα της ΕΕ για μακροπρόθεσμη αποθήκευση πλεονάζουσας ενέργειας, η οποία γίνεται πιο πιεστική λόγω του αυξανόμενου μεριδίου της διακοπτόμενης αιολικής και ηλιακής ενέργειας που προστίθεται στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

«Βλέπουμε τις δυνατότητες κυρίως στην αποθήκευση», εξήγησε ο Wörsdörfer. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson, η ανανέωση των υδροηλεκτρικών σταθμών έχει γίνει ευκολότερη καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν το καθεστώς του «υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος». Όμως, ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν την υδροηλεκτρική ενέργεια για τα τεράστια φράγματα των Άλπεων, τα οποία λειτουργούν ως «μπαταρία» για το ηλεκτρικό σύστημα, η εικόνα φαίνεται διαφορετική για τα φράγματα ποταμών. Πράγματι, τα περισσότερα φράγματα υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι κατασκευές μικρής κλίμακας που τοποθετούνται σε ποτάμια. Και επειδή τα ποτάμια είναι οι κύριες οδοί για τη μετανάστευση και την αναπαραγωγή των ψαριών, ο αντίκτυπος τους στη βιοποικιλότητα μπορεί να είναι μεγάλος.

«Στην περίπτωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας, το μικρό δεν είναι όμορφο», εξηγεί η Claire Baffert, υπεύθυνη για την πολιτική για το νερό στην ΕΕ από τη WWF. Σε χώρες όπως η Ρουμανία, 545 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί παράγουν περίπου το 3% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αλλά απειλούν να εξαφανίσουν αρκετά είδη ψαριών, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικολογίας Γλυκών Υδάτων του Leibniz.

Κατά συνέπεια, το WWF και άλλες ομάδες προστασίας της φύσης συμφώνησαν με την Επιτροπή σχετικά με τις δυνατότητες που πρέπει να δοθούν στους κατασκευαστές υδροηλεκτρικών φραγμάτων. «Το δυναμικό ανάπτυξης της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι περιορισμένο, εκτός από την επέκταση ήδη υπαρχόντων συστημάτων και της μικρής υδροηλεκτρικής ενέργειας, των οποίων οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι δυστυχώς αναπόφευκτες», δήλωσε η Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2023. 

Με πληροφορίες από euractiv.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER