Η χαλυβουργία της Τσεχίας δεν είναι προετοιμασμένη για την πράσινη μετάβαση

Η χαλυβουργία της Τσεχίας δεν είναι προετοιμασμένη για την πράσινη μετάβαση

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η τσεχική χαλυβουργία δεν είναι προετοιμασμένη για την απαλλαγή από τον άνθρακα, όχι μόνο τεχνολογικά αλλά και οικονομικά, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εφαρμογή των σχεδίων της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Το κράτος δε διαθέτει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, υδρογόνο και άλλους πόρους που είναι απαραίτητοι για την εκπλήρωση των σχεδίων της ΕΕ για ουδετερότητα και ουσιαστική επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων έως το 2050.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι επιλογές της χαλυβουργίας για παραγωγή χάλυβα με χαμηλές εκπομπές περιλαμβάνουν αντικατάσταση του οπτάνθρακα με υδρογόνο ως αναγωγικό μέσο ή της παραγωγής χάλυβα από scrap σε ηλεκτρική κάμινο τόξου. Ωστόσο, η χώρα δε διαθέτει αρκετό scrap για να καλυφθεί όλη η ζήτηση. Ο Daniel Urban, πρόεδρος της Ένωσης Χάλυβα της Τσεχίας, δήλωσε σχετικά: «Η διαδικασία παραγωγής απαιτεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή της οποίας έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια».

Η κυβέρνηση του Petr Fiala ενέκρινε οικονομική βοήθεια για την τσεχική χαλυβουργία καταβάλλοντας μέρος της εισφοράς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για λογαριασμό της φέτος. Όσον αφορά το υδρογόνο, η τσεχική στρατηγική 2021 αναφέρει ότι η έγκριση της χρήσης υδρογόνου στη βιομηχανία θα πρέπει να ξεκινήσει μεταξύ 2026 και 2030. Ωστόσο, οι τσεχικές χαλυβουργίες δε σχεδιάζουν να εισαγάγουν την παραγωγή χάλυβα υδρογόνου πριν από το 2035.

Σύμφωνα με τον Urban, «Δεν είναι ρεαλιστικό να γίνει νωρίτερα, επειδή η Τσεχική Δημοκρατία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ δε διαθέτουν δικό τους υδρογόνο και θα απαιτηθούν εισαγωγές».

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Σύμφωνα με τον Oldrich Sklenar, αναλυτή της Ένωσης Διεθνών Υποθέσεων της Τσεχίας, «Η χώρα πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο για να προσδιορίσει ποιες βιομηχανίες ενδιαφέρουν το κοινό και σε ποιο βαθμό, καθώς και πώς θα προσεγγίσει τη μελλοντική υποστήριξη τους, αν χρειαστεί. Η στήριξη αυτή θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως σε επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών ή της ενεργειακής έντασης, για παράδειγμα. Τα έσοδα από την εμπορία πιστωτικών μορίων άνθρακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό».

«Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα απαιτήσει χάλυβα χωρίς άνθρακα, τόσο για την παραγωγή οχημάτων μεταφορών όσο και για την κατασκευή υποδομών. Δε θα πετύχουμε το στόχο μας αγοράζοντας χάλυβα από το εξωτερικό, διότι η ξένη παραγωγή παράγει συνήθως περισσότερες εκπομπές. Είναι συνεπώς επιθυμητό να συνεχιστεί η παραγωγή στο εσωτερικό, μαζί με την υποστήριξη για την απαλλαγή της από τον άνθρακα».

Με πληροφορίες από euractiv.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER