Η Βρετανία διαθέτει μια νέα πηγή φθηνής και αξιόπιστης ενέργειας

Η Βρετανία διαθέτει μια νέα πηγή φθηνής και αξιόπιστης ενέργειας

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι γεμάτο αναξιοποίητες δυνατότητες όσον αφορά τη γεωθερμική ενέργεια, με μια σειρά από διαφορετικές τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, στις οποίες μπορεί να αξιοποιηθεί αυτός ο φυσικός ενεργειακός πόρος.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Με τις τελευταίες αναλύσεις να προβλέπουν ότι οι λογαριασμοί ρεύματος μπορεί να ανέλθουν στις 3.800 λίρες ετησίως τον ερχόμενο χειμώνα, η Βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση των ορυκτών καυσίμων. Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εφάρμοσε τη Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας, η οποία περιελάμβανε σημαντικές επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια, υπεράκτια αιολική ενέργεια και πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, όλες αυτές οι μορφές ενέργειας απαιτούν πρώτες ύλες που η Βρετανία δε διαθέτει. Υπάρχει όμως μια άλλη πηγή ενέργειας που βρίσκεται σε αφθονία.

Ο Karl Williams, Διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης Αποβλήτων στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξαιρετικές προοπτικές ως προς την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαφορετικούς τύπους ανάκτησης γεωθερμικής ενέργειας». «Από τις αντλίες θερμότητας με τροφοδοσία από το έδαφος, οι οποίες είναι χαμηλής δυναμικότητας, μέχρι την ανάκτηση της ενέργειας των θερμών υδάτων από ορυχεία – μια κληρονομιά της βιομηχανικής μας ιστορίας – αλλά και την κυκλοφορία ύδατος εντός γεωλογικών στρωμάτων γρανίτη για την επίτευξη θερμοκρασιών άνω των 130οC».

«Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί με το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, τότε όλα αυτά πρέπει να παίξουν κάποιο ρόλο. Οι αντλίες θερμότητας με τροφοδοσία από το έδαφος εγκαθίστανται εύκολα για νέες κατασκευές κατοικιών και θα βοηθούσαν στην αντιστάθμιση της ενεργειακής ζήτησης από τους καταναλωτές». «Άλλες χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει αυτήν την τεχνολογία με επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κάνει το ίδιο».

Τοποθεσίες πιθανής γεωθερμικής εκμετάλλευσης στη Μ. Βρετανία

Η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε αντλίες θερμότητας με τροφοδοσία από το έδαφος, κάτι που αποτελεί ένα άλλο βασικό μέρος της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς επιδιώκει να αντικαταστήσει τους παλιούς λέβητες αερίου των νοικοκυριών με ενεργειακά αποδοτικές αντλίες θερμότητας. Το Πρόγραμμα Αναβάθμισης των λεβήτων θα προσφέρει στα νοικοκυριά έως και £5.000 σε επιδοτήσεις για την εγκατάσταση μιας νέας αντλίας θερμότητας.

Ο καθηγητής Williams σημείωσε ότι οι καλύτερες περιοχές όπου μπορεί να εξαχθεί η γεωθερμική ενέργεια είναι εκείνες όπου θερμά στρώματα γρανίτη βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια. «Η Κορνουάλη είναι μια από τις καλύτερες περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελούσε πάντα το σημείο εστίασης για τη γεωθερμική ενέργεια». «Για παράδειγμα, το έργο Eden στην Κορνουάλη εκμεταλλεύεται το διαθέσιμο γεωθερμικό δυναμικό.

Η άλλη προφανής περιοχή θα ήταν το Aberdeen, το οποίο είναι πλούσιο σε γρανίτη. Αυτή η περιοχή έχει το πλεονέκτημα ότι είναι το κέντρο για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου και πολλές από τις διαδικασίες και τεχνολογίες είναι οι ίδιες, επομένως στο Aberdeen υπάρχουν ήδη οι δεξιότητες και η τεχνογνωσία».

«Οι περιοχές παλαιών ανθρακωρυχείων στα Βορειοανατολικά θα μπορούσαν επίσης να είναι καλοί υποψήφιοι, αλλά το νερό που προέρχεται από τα παλιά ορυχεία είναι χαμηλότερης θερμοκρασίας και προσφέρεται περισσότερο για εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, παρόμοιες με τις αντλίες θερμότητας με τροφοδοσία από το έδαφος». Μια πρόσφατη έκθεση που κοινοποιήθηκε από συντηρητικούς βουλευτές υποστήριξε ότι η μεταφορά γεωθερμικής ενέργειας σε αυτές τις πρώην περιοχές εξόρυξης άνθρακα θα αποφέρει πολλά οικονομικά οφέλη, με πολλά από αυτά τα μέρη να βρίσκονται κοντά σε χαμηλού εισοδήματος περιοχές.

Η γεωθερμία λειτουργεί καλά με αντλίες θερμότητας που τροφοδοτούνται από το έδαφος

Ο καθηγητής Williams συμφώνησε, λέγοντας: «Η ανάπτυξη μεγαλύτερων γεωθερμικών μονάδων θα αποφέρει τοπικά οφέλη κατά τη διάρκεια κάθε φάσης του έργου. Κατά την κατασκευή και τη λειτουργία, θα υπήρχαν πολλές ευκαιρίες όσον αφορά την απασχόληση, την υποστήριξη των υποδομών, τις τοπικές συνεργασίες και πολλά άλλα».

«Η θέρμανση μέσω των θερμών υδάτων που βρίσκονται σε παλαιά ορυχεία μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε περιοχές που προηγουμένως εξαρτώνταν από τη βαριά βιομηχανία και την εξόρυξη, και οι οποίες, εν γένει, φιλοξενούν πληθυσμούς χαμηλότερου εισοδήματος».

«Ωστόσο, οι θερμοκρασίες εδώ είναι πολύ χαμηλότερες και οι οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε σχέση με τα οφέλη μπορεί να κάνουν τις εν λόγω γεωθερμικές εκμεταλλεύσεις λιγότερο εμπορικά βιώσιμες».

Πηγή. Express.co.uk

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER