Η Ρουμανία μετατρέπει 17 ανθρακωρυχεία σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας

Η Ρουμανία μετατρέπει 17 ανθρακωρυχεία σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας

Η Ρουμανία συμφώνησε με την Αυστραλιανή Green Gravity να εξετάσουν τη δυνατότητα εγκατάστασης τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας σε 17 φρεάτια ορυχείων άνθρακα στην κοιλάδα Jiu. Η χώρα σκοπεύει να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2032 και να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούν οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ωστόσο, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα αιολικά και ηλιακά πάρκα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, η κυβέρνηση της Ρουμανίας αποφάσισε να δοκιμάσει να δημιουργήσει συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε κάθετα φρεάτια μη ενεργών πλέον ανθρακωρυχείων.

Με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας, η κρατική εταιρεία εκμετάλλευσης ανθρακωρυχείων Complexul Energetic Valea Jiului υπέγραψε συμφωνία πλαίσιο συνεργασίας με την Αυστραλιανή Green Gravity. Η συμφωνία προβλέπει τη διεξαγωγή κοινής μελέτης για την αξιολόγηση των τεχνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πτυχών της μετατροπής 17 φρεατίων στα τέσσερα υπάρχοντα ανθρακωρυχεία της CEVJ στην κοιλάδα Jiu σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας. Στην πραγματικότητα, το υπουργείο χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «στρατηγική». 

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η μελέτη πρόκειται επίσης να αξιολογήσει την ενοποίηση του δικτύου αποθήκευσης ενέργειας βαρύτητας που θα δημιουργηθεί με το υπάρχον δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Χαιρετίζω αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία καταδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ρουμανίας και Αυστραλίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας και της δράσης για το κλίμα. Υποστηρίζω τις προσπάθειες της CEVJ και της Green Gravity να διερευνήσουν τη σκοπιμότητα αποθήκευσης βαρυτικής ενέργειας με χρήση παλαιών φρεατίων ορυχείων, που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια βιώσιμη λύση για την ενίσχυση της ευελιξίας και της ανθεκτικότητας του ενεργειακού μας συστήματος, διασφαλίζοντας ένα μέλλον για την κοιλάδα Jiu και προοδευτική μείωση την εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο υπουργός Sebastian Burduja. Αντίστοιχα, η Green Gravity τόνισε τη φιλοδοξία της να κάνει την κοιλάδα Jiu ένα επιτυχημένο παράδειγμα μετάβασης σε μια περιοχή άνθρακα.

Με πληροφορίες από balkangreenenergynews.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER