Η παραγωγή μπαταριών στην ΕΕ ενισχύεται με 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ

Η παραγωγή μπαταριών στην ΕΕ ενισχύεται με 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ

Η ΕΕ κάνει μια τολμηρή κίνηση για να ενισχύσει την ικανότητα εγχώριας παραγωγής μπαταριών και προχωρά σε μια πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Μέσω αυτής της συνεργασίας θα διοχετευθούν 3 δισ. ευρώ ως δημόσια χρηματοδότηση στην αλυσίδα αξίας μπαταριών της ΕΕ προκειμένου να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική, βιώσιμη και καινοτόμος βιομηχανία μπαταριών σε όλη την Ευρώπη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο Wopke Hoekstra, επίτροπος για το κλίμα και την πράσινη ανάπτυξη, εξήγησε: «Η Ευρώπη στοχεύει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Η παραγωγή μπαταριών αποτελεί προτεραιότητα για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στις μεταφορές, στην ηλεκτρική ενέργεια και σε άλλους τομείς».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να κινητοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής για να υποστηρίξει έναν ανθεκτικό ευρωπαϊκό τομέα μπαταριών».

«Συνδυάζουμε διαφορετικά χρηματοδοτικά μέσα για να υποστηρίξουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να μεγιστοποιήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις. Η συνεργασία με την ΕΤΕπ θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και το οικοσύστημα καινοτομίας στην ΕΕ να αποκομίσουν τα οφέλη των καινοτόμων τεχνολογιών προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές».

Γιατί η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητες παραγωγής μπαταριών

Η επέκταση της παραγωγής μπαταριών στην ΕΕ δεν είναι απλώς θέμα οικονομικής ανταγωνιστικότητας. Είναι κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια, την τεχνολογική κυριαρχία και τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

Οι μπαταρίες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, τροφοδοτώντας τα πάντα, από ηλεκτρικά οχήματα έως συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Υπάρχουν αρκετοί επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους η κλιμάκωση της παραγωγής είναι απαραίτητη.

Πρώτον, η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για έναν ισχυρό τομέα κατασκευής μπαταριών στην ΕΕ. Καθώς η παγκόσμια στροφή προς την ηλεκτρική κινητικότητα επιταχύνεται, η ΕΕ πρέπει να καθιερωθεί ως ηγέτης στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, τη μείωση του κόστους και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη βιομηχανία μπαταριών και αυτοκινήτων.

Δεύτερον, η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής μπαταριών θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Με την εγχώρια παραγωγή μπαταριών και την επένδυση σε τεχνολογίες ανακύκλωσης, η ΕΕ μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από τρίτες πηγές πρώτων υλών και τεχνολογίας, διασφαλίζοντας ένα πιο σταθερό και αυτάρκες ενεργειακό σύστημα, σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Τρίτον, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας μπαταριών θα ενισχύσει και την τεχνολογική καινοτομία. Με πρόσθετη χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη, η ΕΕ μπορεί να τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή των καινοτομιών στις προηγμένες τεχνολογίες μπαταριών, υποστηρίζοντας διάφορες βιομηχανίες, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών.

Τέλος, η κλιμάκωση της παραγωγής μπαταριών είναι απαραίτητη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που στοχεύει να καταστήσει την ΕΕ ουδέτερη όσον αφορά στις εκπομπές άνθρακα έως το 2050, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε βιώσιμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας. Οι επενδύσεις σε έργα που επικεντρώνονται στην ανακύκλωση, θα ελαχιστοποιήσουν τα απόβλητα και θα διασφαλίσουν ότι η παραγωγή μπαταριών ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Αφιέρωμα - Ημέρα ΠΕριβάλλοντος 2024

Σημαντικές επενδύσεις για τον μετασχηματισμό του κλάδου

Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση με 200 εκατ. ευρώ του προγράμματος InvestEU, του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ. Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση συμπληρώνει ένα πρόγραμμα επιχορήγησης 1 δισ. ευρώ που έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη της κατασκευής κυψελών μπαταρίας ηλεκτρικών οχημάτων.

Παράλληλα, η ΕΤΕπ έχει δεσμευτεί να επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην ευρύτερη αγορά της αλυσίδας αξίας των μπαταριών, που καλύπτει τα πάντα, από την έρευνα και την παραγωγή έως τις υποδομές φόρτισης και τις διαδικασίες ανακύκλωσης.

Η επιπλέον χρηματοδότηση των 200 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα InvestEU στοχεύει ειδικά στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων χρηματοδότησης που αποτελούν εμπόδιο για τον κλάδο.

Κατά τα επόμενα τρία χρόνια, αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει τις επιχειρηματικές ανάγκες δανεισμού, βοηθώντας τις εταιρείες να μεταβούν από τα στάδια έρευνας και ανάπτυξης σε πλήρη εμπορική ανάπτυξη. Οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η ανάπτυξη προηγμένων υλικών, η βελτιωμένη κατασκευή εξαρτημάτων και οι καινοτόμες τεχνικές ανακύκλωσης.

Στόχοι της επενδυτικής στρατηγικής της ΕΕ

Η προσέγγιση της ΕΕ σε αυτήν τη συνεργασία είναι μετασχηματιστική, ενισχύοντας πολλούς βασικούς στόχους για τον τομέα παραγωγής μπαταριών της ΕΕ. Υποστηρίζοντας εταιρείες σε κρίσιμα στάδια της ανάπτυξης τους, η πρωτοβουλία στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της έρευνας και της εμπορικής ανάπτυξης και να μειώσει τα εμπόδια σε επίπεδο αγοράς που συχνά είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη καινοτόμων έργων.

Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για τη μόχλευση της δημόσιας χρηματοδότησης με σκοπό την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, ενισχύοντας τον συνολικό αντίκτυπο αυτών των πρωτοβουλιών.

Εστιάζοντας στη βιωσιμότητα και την καινοτομία, η ΕΕ επιδιώκει να οικοδομήσει μια ισχυρή και ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα μπαταριών που μπορεί να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό περιλαμβάνει την εξέλιξη τεχνολογιών πέρα ​​από τη βασική συναρμολόγηση κυψελών μπαταρίας ή συσκευασίας, δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση ως τμήμα της κυκλικής οικονομίας.

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ενίσχυση της αλυσίδας αξίας μπαταριών

Η στρατηγική της ΕΕ δεν τελειώνει στη μεταποίηση. Η πρωτοβουλία των 3 δισ. ευρώ αφορά κάθε πτυχή της αλυσίδας αξίας των μπαταριών, από την προμήθεια πρώτων υλών έως την ανακύκλωση.

Τα τελευταία έξι χρόνια, η ΕΤΕπ έχει ήδη χορηγήσει 6 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση για έργα που σχετίζονται με τεχνολογίες μπαταριών. Η νέα δέσμευση των 1,8 δισ. ευρώ θα ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις προσπάθειες, διασφαλίζοντας ότι η ΕΕ θα ανταγωνιστεί σε μια ταχέως εξελισσόμενη παγκόσμια αγορά.

Η πρόσκληση του Ταμείου Καινοτομίας, ύψους € 1 δισ., για έργα μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, που ξεκίνησε παράλληλα με αυτήν τη συνεργασία, δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα και την προηγμένη τεχνολογία.

Εστιάζοντας σε καινοτομίες που εκτείνονται πέρα ​​από τη βασική συναρμολόγηση μπαταριών και προωθώντας φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, η ΕΕ θέτει τα θεμέλια για μια πιο πράσινη, πιο αποτελεσματική βιομηχανία μπαταριών.

Με τις μπαταρίες στο επίκεντρο της επανάστασης της καθαρής ενέργειας, οι ενισχυμένες παραγωγικές ικανότητες της ΕΕ, όχι μόνο θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά θα διαδραματίσουν επίσης καίριο ρόλο στην επίτευξη μακροπρόθεσμης περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Με πληροφορίες από innovationnewsnetwork.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER