H Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας αποφάσισε να να ξεκινήσει μια διερευνητική μελέτη για το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην πορεία της Ιταλίας προς την ενεργειακή μετάβαση, την επίτευξη απεξάρτησης από τον άνθρακα έως το 2030 και της κλιματικής ουδετερότητας της έως το 2050. Ωστόσο, μόνο τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ψήφισαν υπέρ, ενώ οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος (PD/S&D), του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S) και της Πράσινης Αριστερής Συμμαχίας απείχαν από την ψηφοφορία.
Η Ιταλία παραμένει ακόμα η μόνη χώρα της G7 που δε διαθέτει πυρηνικό σταθμό σε λειτουργία, καθώς έκλεισε τον τελευταίο, από τους τέσσερις που υπήρχαν, το 1990, μετά από δημοψήφισμα για την απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας. Προηγουμένως είχε γίνει μια προσπάθεια επαναφοράς της πυρηνικής ενέργειας από την κυβέρνηση του Silvio Berlusconi, ο οποίος πρότεινε η πυρηνική ενέργεια να αποτελεί το 25% του ενεργειακού μείγματος της Ιταλίας έως το 2030, αλλά η πρόταση του απορρίφθηκε με δημοψήφισμα το 2011.
Ο Davide Tabarelli, πρόεδρος της εταιρείας Nomisma Energia, σημείωσε τη δεινή κατάσταση των πραγμάτων. «Εάν υπάρξει έκτακτη ανάγκη δράσεων για το κλίμα, πρέπει να έχουμε προηγμένους αντιδραστήρες τρίτης γενιάς αμέσως και να μην περιμένουμε την πυρηνική σύντηξη, η οποία αποτελεί απατηλό όνειρο προς το παρόν». Ο Tabarelli ανέφερε επίσης πως είναι απαραίτητη η άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για απαλλαγή από τον άνθρακα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.
Ο Tabarelli, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα ειδικός απεσταλμένος για την προβληματική πρώην χαλυβουργία Ilva στον Τάραντα, τόνισε επίσης τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς οι υπάρχοντες σταθμοί, όπως αυτοί στη Γαλλία, είναι γερασμένοι, ενώ η ήπειρος χρειάζεται πυρηνική ενέργεια για να συμπληρώσει την προς το παρόν περιορισμένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Προφανώς τον ενθουσιασμό του Tabarelli για την πυρηνική ενέργεια δεν τον συμμερίζονται όλοι.
H Katiuscia Eroe, εμπειρογνώμονας της Legambiente σε θέματα ενέργειας, έχει δηλώσει σχετικά: «Είναι ξεκάθαρο, με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας σχετικά με το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, το χρονοδιάγραμμα, το κόστος και τα άλυτα προβλήματα, ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ιταλίας. Ασφαλής πυρηνική ενέργεια δεν υπάρχει, είναι καθαρή επιστημονική φαντασία. Δεν έχουμε χρόνο, σε μια χώρα με μέσο όρο πάνω από 140 ακραία καιρικά φαινόμενα, να σκεφτόμαστε αποτυχημένες τεχνολογίες».
Ωστόσο, πρόσφατα η Ιταλία προσχώρησε στην πυρηνική συμμαχία της ΕΕ ως παρατηρητής στο Συμβούλιο Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, το Νοέμβριο 2023, ο Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development (ENEA) υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με τις Ansaldo Nucleare, RATEN, SCK CEN και Westinghouse Electric Company για την από κοινού ανάπτυξη μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα (SMR).
Με πληροφορίες από euractiv.com