Η Google θέτει σε λειτουργία νέα πιλοτική μονάδα γεωθερμικής ενέργειας

Η Google θέτει σε λειτουργία νέα πιλοτική μονάδα γεωθερμικής ενέργειας

Η Google έθεσε σε λειτουργία και επίσημα ένα προηγμένο, πρώτο στο είδος του, έργο γεωθερμικής ενέργειας στη Nevada, το οποίο παρέχει πράσινη ενέργεια στα τεράστια data centers της εταιρείας που βρίσκονται στην περιοχή.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η μονάδα που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την ενεργειακή εταιρεία Fervo, αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου της Google για το μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα, όσον αφορά στη χρησιμοποιούμενη ενέργεια, έως το 2030.

Ενώ η μονάδα πρόκειται να παρέχει μια μάλλον μικρή ισχύ της τάξεως των 3,5MW, η πραγματική καινοτομία είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιεί για να αξιοποιήσει τη γεωθερμική ενέργεια. Εάν οι συγκεκριμένες τεχνολογικές καινοτομίες επιτύχουν στο συγκεκριμένο έργο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα για την παροχή ενέργειας, φιλικής προς το κλίμα, σε παγκόσμια κλίμακα.

«Πιστεύω ότι το έργο θα είναι σημαντικό στο να αναδείξει τη δυναμική της γεωθερμίας ως αξιόπιστης και βιώσιμης πηγής ενέργειας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fervo, Tim Latimer.

Αναζητώντας τη θερμότητα

Τυπικά, η κατασκευή μιας γεωθερμικής μονάδας απαιτεί την εύρεση της τέλειας, φυσικής δεξαμενής θερμότητας, σε μία τοποθεσία όπου το έδαφος είναι εύκολο να διατρηθεί, επιτρέποντας σε σωλήνες κυκλοφορίας νερού να έχουν πρόσβαση στο θερμό εσωτερικό της Γης. Αλλά τέτοιες τοποθεσίες είναι σπάνιες και δύσκολο να εντοπιστούν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης, η θερμότητα θα αποδειχθεί αρκετή για την παραγωγή ενέργειας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν την ανάπτυξη γεωθερμικών εγκαταστάσεων μία επένδυση υψηλού ρίσκου.

Παίρνοντας παράδειγμα τις καινοτομίες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου όσον αφορά στην τεχνική του fracking, η Fervo δεν προχωρά μόνο σε κάθετες γεωτρήσεις, αλλά αφού φτάσει σε ικανοποιητικό βάθος, συνεχίζει τη διάτρηση και οριζόντια, προωθώντας παράλληλα υγρά σε υψηλή πίεση για να επιτύχει των περαιτέρω θρυμματισμό των πετρωμάτων.

Στη συνέχεια, εντός των γεωτρήσεων γίνεται τοποθέτηση σωλήνων, οι οποίοι διατρέχονται από νερό, το οποίο θερμαίνεται με τη διέλευση του από τα υπόγεια πετρώματα και επιστρέφει στην επιφάνεια για να τροφοδοτήσει έναν στρόβιλο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Το σύστημα είναι κλειστού βρόχου, επαναχρησιμοποιώντας το ίδιο νερό, αυξάνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Επέκταση της γεωθερμικής ενέργειας μέσω της καινοτομίας

Με το συγκεκριμένο εργοστάσιο γεωθερμικής ενέργειας πλέον σε λειτουργία, οι δυνατότητες της τεχνολογίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν εντυπωσιακά τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιτρέποντας σε γεωθερμικά εργοστάσια να αναπτυχθούν εκεί που κάποτε θεωρούνταν αδύνατο.

«Με την εφαρμογή τεχνολογίας γεωτρήσεων από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να παράγουμε ενεργειακούς πόρους ελεύθερους από εκπομπές άνθρακα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε νέες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Latimer.

Ένας δείκτης για το πόσο περιορισμένη είναι η γεωθερμική ενέργεια αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι παρόλο που οι ΗΠΑ είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας, μόλις έξι πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Nevada, της California και της Utah, διαθέτουν γεωθερμικές μονάδες σε λειτουργία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Φυσικά, η παραγωγή ισχύος του εργοστασίου της Google είναι μικρή αυτή τη στιγμή και για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, ο πρωτοπόρος της Silicon Valley θα πρέπει να περιλάβει στο μίγμα την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

«Αν σκεφτείτε πόσο προχωρήσαμε στην αποθήκευση αιολικής και ηλιακής ενέργειας με τη χρήση τεχνολογίας μπαταριών ιόντων λιθίου, οι τεχνολογίες γύρω από τη γεωθερμία είναι το επόμενο σημαντικό ορόσημο και πιστεύουμε ότι οι εταιρείες έχουν τεράστιο ρόλο να διαδραματίσουν στην προώθηση αυτών των τεχνολογιών», είπε ο Michael Terrel, ανώτερος διευθυντής ενέργειας στην Google.

Με πληροφορίες από futurism.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER