Η Γερμανία επιστρέφει στο λιγνίτη για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες

Η Γερμανία επιστρέφει στο λιγνίτη για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες

Η Γερμανία επαναλειτουργεί μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με άνθρακα επειδή έχει μεγάλες ενεργειακές ανάγκες και θέλει να τις καλύψει μέσα στον χειμώνα σε μια περίοδο που οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι μειωμένες λόγω των κυρώσεων. Το υπουργικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για να βάλουν εμπρός τέτοιες μονάδες που ήταν σε εφεδρεία με στόχο να αποφευχθούν ελλείψεις στην εγχώρια αγορά. Οι μονάδες σε πρώτη φάση θα επαναλειτουργήσουν από τον Οκτώβριο 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ήδη από τον χειμώνα του 2022 υπήρχαν αυξημένες ανάγκες για ενέργεια και η χώρα είχε θέσει ξανά σε λειτουργία εργοστάσια άνθρακα με δυνατότητα παραγωγής 1,9GWh. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μονάδες αυτές επαναλειτουργούν παρά το γεγονός ότι από πέρυσι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές υδροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς η Γερμανία και οι βιομηχανίες της έχουν τεράστιες ανάγκες σε ενέργεια. Τώρα θα γίνει έρευνα και θα εκπονηθούν προτάσεις για το πώς οι αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες αυτές θα αντισταθμιστούν με άλλα μέτρα.

Η εντολή να επιτραπεί η εκ νέου ενεργοποίηση μονάδων που ανήκουν στην RWE AG και τη LEAG ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας της χώρας. Η κίνηση αυτή θα συμβάλει στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου και στην αποφυγή ελλείψεων ανεφοδιασμού την επερχόμενη περίοδο όπου θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για θέρμανση μέσω φυσικού αερίου. Η απόφαση για αυτόν τον χειμώνα επηρεάζει δύο μπλοκ παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στη μονάδα Niederaussem της RWE -τα μπλοκ E και F- καθώς και το μπλοκ C της μονάδας Neurath.

Στα ανατολικά της χώρας, η LEAG αναμένεται να επαναφέρει σε λειτουργία τα μπλοκ E και F του εργοστασίου της Jaenschwalde. Οι μονάδες αυτές λειτούργησαν το 2022 και τον Ιούλιο του 2023 τέθηκαν σε κατάσταση εφεδρείας και τώρα μπορούν να επανενεργοποιηθούν πλήρως. Εκκρεμεί επίσης η απόφαση για παράταση λειτουργίας, έως την άνοιξη του 2025, δύο λιγνιτικών μονάδων της RWE, των μπλοκ D και E στο Neurath.

Must Reads

Η ενεργειακή κρίση ανάγκασε τη Γερμανία να στηριχθεί περισσότερο στην καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2022 και μετά, αφού η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1. Ο Nord Stream 2, αν και ολοκληρώθηκε, δεν πήρε ποτέ άδεια λειτουργίας για εμπορική χρήση από τη Γερμανία ως αντίποινα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κίνηση ωστόσο που έβαλε τη χώρα σε δύσκολη θέση βλέποντας το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και βιομηχανίες να έχει φτάσει στα ύψη.

Επί διακυβέρνησης Μέρκελ, η Γερμανία αποφάσισε σταδιακή κατάργηση των τελευταίων εναπομεινάντων πυρηνικών της αντιδραστήρων έως την άνοιξη του 2024, γεγονός που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την τροφοδοσία ρεύματος αυτόν τον χειμώνα. Έτσι σε περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από τη συνηθισμένη ή κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, η χώρα μπορεί να δυσκολευτεί να καλύψει τις ανάγκες, ειδικά αυτές που προέρχονται από τη βαριά βιομηχανία η οποία είναι τεράστια.

Ωστόσο, η επανενεργοποίηση των εργοστασίων άνθρακα δημιουργεί τον κίνδυνο να αυξηθούν σημαντικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε μια περίοδο που η χώρα αγωνίζεται να πλησιάσει τους κλιματικούς στόχους της. Η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής πρόσθετων υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου για να καλύψει το κενό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζει να κατασκευάσει νέες μονάδες με φυσικό αέριο που θα μπορούν αργότερα να μετατραπούν σε μονάδες που θα παράγουν ενέργεια με υδρογόνο.

Με πληροφορίες από bloomberg.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER