Η διαθεσιμότητα και η οικονομική προσιτότητα των ΑΠΕ και του ανανεώσιμου υδρογόνου για βιομηχανίες όπως ο χάλυβας, οι οποίες είναι έτοιμες να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα, πρέπει να γίνει η κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και την επιτάχυνση της ανεξαρτησίας από τις ρωσικές προμήθειες ορυκτών καυσίμων. Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση της WindEurope και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα (EUROFER).
Η κοινή διαπίστωση της WindEurope και της EUROFER έγινε ενόψει μιας σημαντικής εβδομάδας όπου θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την ενέργεια και το κλίμα σε επίπεδο ΕΕ. Η επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και η ανάγκη μείωσης των εξαρτήσεων από τη Ρωσία, εντείνει περαιτέρω την ανάγκη να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε υποδομές πράσινης ενέργειας στην ΕΕ.
Η βιομηχανία χάλυβα της ΕΕ εργάζεται πάνω σε εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής για περισσότερο από μια δεκαετία. Υπάρχουν επί του παρόντος 60 έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, έτοιμα να εισέλθουν σε βιομηχανική κλίμακα και τα οποία καλύπτουν τις κύριες χώρες και εταιρείες παραγωγής χάλυβα της ΕΕ. Ο αριθμός αυτών των έργων αυξάνεται κάθε μήνα, άρα μαζί αυξάνονται και οι πράσινες ενεργειακές και οικονομικές τους ανάγκες.
Σήμερα, για αυτά τα έργα, οι κεφαλαιακές επενδύσεις προσδιορίζονται στα 31 δισ. ευρώ, το λειτουργικό κόστος σε 54 δισ. ευρώ (στοιχεία πριν από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία), ενώ οι ανάγκες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχονται σε 150 TWh, εκ των οποίων οι μισές για παραγωγή υδρογόνου, έως το 2030. Η μείωση των εκπομπών CO2 που μπορούν να επιφέρουν, ισοδυναμεί με δυνητική μείωση -55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Η υλοποίηση αυτών των έργων εξαρτάται από την άφθονη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ανανεώσιμο υδρογόνο. Η ανταγωνιστική και επεκτάσιμη αιολική ενέργεια διαθέτει ιδανικά χαρακτηριστικά για να καλύψει αυτή τη ζήτηση. Αλλά αυτό θα απαιτήσει επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κάτι που είναι ακόμη πιο επείγον καθώς η Ευρώπη απομακρύνεται από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Η παραγωγή του πράσινου χάλυβα που επιθυμεί η κοινωνία θα απαιτήσει πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και ανανεώσιμο υδρογόνο. Η REPowerEU έθεσε στόχο τα 510 GW από αιολική ενέργεια έως το 2030, δηλαδή 39 GW νέας αιολικής ενέργειας ετησίως, υπερδιπλάσιο από αυτό που εγκαθιστούμε τώρα. Η εφοδιαστική αλυσίδα αιολικής ενέργειας μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις, η χρηματοδότηση είναι εκεί. Το σημείο συμφόρησης είναι οι αδειοδοτήσεις. Είναι πολύ αργές και περίπλοκες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κοινοβούλιο πρέπει να υιοθετήσουν επειγόντως το σχέδιο της REPowerEU για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων», δήλωσε ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope.
«Συνήθως, η βιομηχανία προσαρμόζεται στον ενεργειακό εφοδιασμό και όχι το αντίστροφο. Δεν υπάρχει επενδυτική ευκαιρία στον πράσινο χάλυβα, εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι παραγωγοί πράσινης ενέργειας. Η βιομηχανία χάλυβα έχει αναπτύξει πρωτοποριακές τεχνολογίες για την παραγωγή χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα που βασίζεται σε μη ορυκτές πηγές ενέργειας, αλλά δεν έχουμε αρκετή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ούτε σχετική υποδομή για να τη μεταφέρουμε εκεί όπου έχει τον υψηλότερο αντίκτυπο. Για να μην μιλήσουμε για το υδρογόνο: δεν υπάρχει καθόλου ανεπτυγμένη υποδομή», δήλωσε ο Axel Eggert, Γενικός Διευθυντής της EUROFER.
«Η ταχεία επέκταση της αιολικής ενέργειας και των συνδεδεμένων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των υποδομών παραγωγής υδρογόνου είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Σε αντάλλαγμα, οι παραγωγοί ενέργειας και η κοινωνία μπορούν να αποκτήσουν πράσινο χάλυβα με σχεδόν μηδενικές εκπομπές CO2», τόνισε ο Eggert.
Η ανακοίνωση της REPowerEU θα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών σε επίπεδο ΕΕ για την υποστήριξη της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα, υποστηρίζοντας παράλληλα τη βιομηχανία στην αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων. Με τους σωστούς κανόνες σχετικά με τις αδειοδοτήσεις, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το κυρίαρχο δημόσιο συμφέρον και επιταχύνοντας την αδειοδότηση εντός και εκτός προτιμητέων περιοχών για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βιομηχανία αιολικής ενέργειας μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση του ευρωπαϊκού χάλυβα από τον άνθρακα με ενέργεια που παράγεται εντός της ΕΕ.
«Καλούμε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να εντείνουν σημαντικά τις ενέργειες τους για την εγγύηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, την ενίσχυση των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού που είναι απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση και την επένδυση στις πράσινες τεχνολογίες που χρειαζόμαστε προς όφελος των πολιτών και της βιομηχανίας», κατέληξαν οι Eggert και Dickson.