Επένδυση 1,6 δις. δολαρίων από την LEAG στη Γερμανία σε έργα πράσινης ενέργειας

Επένδυση 1,6 δις. δολαρίων από την LEAG στη Γερμανία σε έργα πράσινης ενέργειας

Η LEAG, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στη Γερμανία, θα επενδύσει 1,6 δισ. δολάρια στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και στην αποθήκευση ενέργειας. Η εταιρεία σχεδιάζει να μετατρέψει το συγκρότημα θερμοηλεκτρικών σταθμών και ανθρακωρυχείων στην περιοχή της Λουσατίας στον μεγαλύτερο κόμβο πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς η κυβέρνηση της Γερμανίας αυξάνει την πίεση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η LEAG θα αναπτύξει 7GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2030 στο υπαίθριο ορυχείο Boxberg, με το πρώτο γιγαβάτ παραγωγικής ικανότητας να τίθεται σε λειτουργία σε τέσσερα χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Rainer Schiller, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας. Ταυτόχρονα θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις έως και 3 GWh χωρητικότητας αποθήκευσης και 2 GW για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου έως το 2040.

Παρά την κίνηση αυτή, η LEAG εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με το πιεστικό χρονοδιάγραμμα του Βερολίνου για την έξοδο από άνθρακα. Παρόλο που η Γερμανία έχει προθεσμία να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα έως το 2038, ο κυβερνητικός συνασπισμός πιέζει για μετακίνηση αυτής της προθεσμίας νωρίτερα (2030). Ωστόσο, για να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χώρα επανέφερε προσωρινά ορισμένες μονάδες άνθρακα που ήταν εκτός σύνδεσης. 

Οι περισσότερες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στη Γερμανία έχουν ήδη δεσμευτεί να τερματίσει τη λειτουργία τους έως το 2030 και η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με τη LEAG για το θέμα. Τον Οκτώβριο 2022, ο κυβερνητικός συνασπισμός πέτυχε συμφωνία με την εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE AG, τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, για το κλείσιμο των συστημάτων καύσης άνθρακα.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός του Boxberg έχει τεθεί σε λειτουργία το 1971. Η LEAG σχεδιάζει να αναπτύξει έως και 14 γιγαβάτ παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Boxberg μέχρι το 2040, σύμφωνα με τον Schiller. Η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία 200 εκατομμυρίων ευρώ με την αμερικανική ESS Tech Inc. για την κατασκευή ενός συστήματος μπαταρίας στην τοποθεσία. Η LEAG εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο εγκατάστασης πλωτών ηλιακών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς ορισμένα από τα ανοιχτά ανθρακωρυχεία θα μετατραπούν σε λίμνες μετά το κλείσιμο τους.

Με πληροφορίες από bloomberg.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER