Ενεργειακή κρίση: Η Βρετανία θα μειώσει την εξάρτηση της από την Κίνα με νέα πρωτοβουλία για τα κρίσιμα μέταλλα

Ενεργειακή κρίση: Η Βρετανία θα μειώσει την εξάρτηση της από την Κίνα με νέα πρωτοβουλία για τα κρίσιμα μέταλλα

Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινίασε το Κέντρο για τα Κρίσιμα Ορυκτά εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η Βρετανία εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την Κίνα για την ενεργειακή της μετάβαση.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα και αυξάνει τα έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η ζήτηση για βασικά μέταλλα και κρίσιμα ορυκτά, που χρησιμοποιούνται στις συγκεκριμένες τεχνολογίες, πρόκειται να εκτιναχθεί στα ύψη. Καθώς η ζήτηση εκτινάσσεται στα ύψη, χώρες και εταιρείες προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες ορυκτών ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των βιομηχανιών τους, όπως ο χαλκός, ο οποίος είναι απαραίτητος για τις ανεμογεννήτριες και τους ηλιακούς συλλέκτες.

Για να διασφαλίσει ότι η Βρετανία δε θα μείνει πίσω, το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε το Critical Minerals Intelligence Center (CMIC), το οποίο θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας ενημερωμένα δεδομένα και αναλύσεις σχετικά με την προμήθεια κρίσιμων ορυκτών. Αυτά τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την «ανάπτυξη πολιτικών βασισμένων σε τεκμήρια, που στοχεύουν στην ανάπτυξη πιο ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ειδικότερα, αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να βοηθήσει στην απεξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Κίνα, η οποία είναι ο κυρίαρχος πάροχος πολλών βασικών εμπορευμάτων για την ενεργειακή μετάβαση. Σύμφωνα με τον Jason Kaplan, της Commodities Analysis and Insight, το Πεκίνο έχει καθιερωθεί ως ο κύριος παγκόσμιος επεξεργαστής υλικών όπως το λίθιο, το κοβάλτιο, οι σπάνιες γαίες, ο κασσίτερος και ο χαλκός. Χωρίς αυτά τα κρίσιμα υλικά, προϊόντα όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι ανεμογεννήτριες και η υποδομή για τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, δεν θα ήταν εφικτά.

Όπως εξηγεί ο Jason Kaplan, αν η Κίνα αποφάσιζε να περιορίσει τις προμήθειες κρίσιμων υλικών με τον ίδιο τρόπο που η Ρωσία ελέγχει το φυσικό αέριο, η Κίνα θα μπορούσε ουσιαστικά να σταματήσει την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι η Κίνα ελέγχει συγκριτικά μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των εμπορευμάτων από όσο η Ρωσία ελέγχει το φυσικό αέριο. Και πρέπει να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, αύξησαν τις τιμές στην Ευρώπη κατά 600%. Οι τιμές του λιθίου είναι ήδη αυξημένες, αλλά αν η Κίνα περιόριζε την προσφορά, οι τιμές του λιθίου θα εκτινάσσονταν και τα ηλεκτρικά οχήματα θα ήταν πιθανότατα απρόσιτα».

Το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνεται σταθερά

Δεδομένου ότι τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ έχουν περιορισμένες πηγές ορυκτών, η ήπειρος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, σε αντιπαραβολή με τις προσπάθειες της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Συνεπώς, πρωτοβουλίες όπως το CMIC του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα διαχειρίζεται το Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (BGS) στο Νότιγχαμ, θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτύχει σταδιακά την απεξάρτησή του από την Κίνα.

Ο Kaplan εξηγεί: «Η εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Κίνα για ένα τόσο ευρύ φάσμα κρίσιμων υλικών ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τους στόχους χαμηλών εκπομπών άνθρακα και για τις βιομηχανίες που εργάζονται τόσο σε «πράσινους» όσο και σε πιο παραδοσιακούς τομείς. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι το μόνο που εκφράζει αυτές τις ανησυχίες. Πρωτοβουλίες όπως το Critical Minerals Intelligence Center και το Faraday Battery Competition έδωσαν την απαραίτητη προσοχή στο πρόβλημα και τις επενδύσεις στην ανάπτυξη εναλλακτικών τεχνολογιών και εφοδιασμού. Για παράδειγμα, η ανακύκλωση μπαταριών ιόντων λιθίου και η εξόρυξη λιθίου στην Κορνουάλη θα μειώσουν την εξάρτηση μας. Ωστόσο, μέχρι να αναπτυχθούν αυτές οι νέες πηγές, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει εξαρτημένο από τις κινέζικες προμήθειες».

Το λίθιο, κρίσιμο στην κατασκευή μπαταριών, ελέγχεται κυρίως από την Κίνα

Στη συνέχεια, ο υπουργός Βιομηχανίας Lee Rowley παρουσίασε την πρωτοβουλία λέγοντας: «Τα κρίσιμα ορυκτά είναι τόσο σημαντικά για κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής, είτε πρόκειται για τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούμε, τα αυτοκίνητα που οδηγούμε ή τις μπαταρίες στους φορητούς υπολογιστές μας. Καθώς ο κόσμος στρέφεται προς τις νέες πράσινες τεχνολογίες, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Γι' αυτό αξιοποιούμε την τεράστια εμπειρία του Βρετανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου στη γεωεπιστήμη, για να εξασφαλίσουμε καλύτερη πρόσβαση σε αυτούς τους κρίσιμους πόρους και να υποστηρίξουμε την επίτευξη της στρατηγικής μας για τα κρίσιμα ορυκτά».

Με πληροφορίες από Express.co.uk

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR

Podcast: Ηγεσία, οργανωσιακή συμπεριφορά και ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER