Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων GlobalData, η αγορά μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού (APAC) προβλέπεται να αυξηθεί κατά 13,3%, φτάνοντας τις 28,2 εκατομμύρια μονάδες το 2028.
Στη μελέτη Global Sector Overview and Forecast: Battery Technologies της GlobalData, σημειώνεται επίσης ότι η αγορά μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 15,1 εκατομμύρια μονάδες εντός του 2023. Καθώς η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, η ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-ion) εκτοξεύεται στα ύψη στις βασικές αγορές αυτοκινήτων της APAC. Ως εκ τούτου, τα ζητήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα αποκτούν μεγάλη σημασία.
Επιπλέον, η αυξανόμενη ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου αναμένεται να επηρρεάσει τις ανάγκες σε βασικά υλικά, σύμφωνα με τη Lucy Tripathi, ανώτερη αναλυτή αυτοκινήτων στην GlobalData. «Η επιτάχυνση της καινοτομίας μπορεί να είναι ευεργετική, για παράδειγμα, στην υιοθέτηση μοντέλων αυτοκινήτων με βέλτιστα μεγέθη μπαταριών και την ανάπτυξη τεχνολογιών ευρείας ανακύκλωσης μπαταριών. Αυτές οι νέες τεχνολογίες μπαταριών απαιτούν επίσης λιγότερα από ορισμένα βασικά μέταλλα», σημειώνει η Tripathi.
Σήμερα, η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων στον κόσμο, με συνέπεια να κυριαχεί στην πλειονότητα των αλυσίδων εφοδιασμού μπαταριών EV, ενώ και η Νότια Κορέα έχει μια ισχυρή αλυσίδα αξίας μπαταριών. Σύμφωνα με την Tripathi, το 75% όλων των μπαταριών ιόντων λιθίου κατασκευάζονται στην Κίνα, η οποία έχει περισσότερο από το 50% της ικανότητας επεξεργασίας λιθίου, κοβαλτίου και γραφίτη. Η χώρα διαθέτει επίσης το 85% της παγκόσμιας παραγωγής στοιχείων ανόδου (θετικά ηλεκτρόδια) και το 70% της παγκόσμιας ικανότητας παραγωγής στοιχείων καθόδου (αρνητικά ηλεκτρόδια).
Ο ρόλος της εξόρυξης
Η τιμή των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μπαταριών εκτοξεύτηκε στις αρχές του 2022, προκαλώντας σημαντικά εμπόδια στη βιομηχανία κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Σύμφωνα με την GlobalData, οι τιμές των υλικών μπαταριών θα αυξηθούν επίσης σημαντικά λόγω των ελλείψεων στην αγορά και των ανεπαρκών επενδύσεων στην εξόρυξη. Η στενότητα των προμηθειών οδήγησε πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων και μπαταριών να φτιάξουν δικά τους εργοστάσια μπαταριών ή να δημιουργήσουν κοινοπραξίες.
«Οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο προμήθειας, ειδικά πρώτων υλών και εξοπλισμού για την κατασκευή μπαταριών, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών κατασκευής και παραγωγής για να αποτρέψουν καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους. Μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος και να εξασφαλίσουν την αύξηση της παραγωγής των εργοστασίων, δημιουργώντας αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού και ένα σταθερό σχέδιο για την απόκτηση πρώτων υλών», υποστηρίζει η Tripathi.