Αντιδράσεις στην ανάπτυξη πλωτών Φ/Β στη λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης

Αντιδράσεις στην ανάπτυξη πλωτών Φ/Β στη λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης

Οι αιτήσεις αδειοδότησης για εγκατάσταση και λειτουργία 8 πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 66ΜW στη λίμνη Πολυφύτου, τις οποίες κατέθεσαν ιδιωτικές εταιρίες στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), προκάλεσαν την αντίδραση των Δήμων Σερβίων, Βελβεντού και Κοζάνης που γειτνιάζουν με τη λίμνη.

Ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, σε σχετική ανακοίνωση του τονίζει ότι «δε θα συναινέσουμε ποτέ σε οποιονδήποτε έχει σκοπό να αλλοιώσει τον αναπτυξιακό και τουριστικό χαρακτήρα των λιμνών μας» υπενθυμίζοντας παλιότερη αλλά ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ζητά «να σταματήσει κάθε σχετική προσπάθεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε επίσης την απορία του, που ο δήμος Σερβίων εδώ και 3 χρόνια, με τη δικαιολογία της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου, «δε μπορεί να προχωρήσει σε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης Φ/Β για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των σχολικών του μονάδων ενώ την ίδια στιγμή, ιδιωτικές εταιρίες έρχονται σε εκτάσεις που ανήκουν στα γεωγραφικά όρια του δήμου και ζητούν να αναπτύξουν Φ/Β ισχύος δεκάδων MW».

Ο Χρήστος Ελευθερίου έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου του Δήμου που παρότι έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται να προχωρήσει στην σύνδεση του Φ/Β ισχύος 55 kw, επικαλούμενος έλλειψη ηλεκτρικού χώρου. Καταλήγοντας ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι «η λίμνη αποτελεί τη φυσική και τουριστική καρδιά της περιοχής του Δήμου Σερβίων». 

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Ο Δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου, υπενθύμισε ότι πριν από 3 χρόνια ματαιώθηκε η εγκατάσταση ενός άλλου πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου που θα εκτεινόταν σε 11.500 στρέμματα στη λίμνη «αφού καταθέσαμε εγκαίρως στην ΡΑΑΕΥ, τις ενστάσεις μας όπου μέσα από τις έρευνες των επιστημόνων αποδείξαμε το μέγεθος της ζημιάς που θα προκληθεί στον αλιευτικό πλούτο της λίμνης αλλά και στα αποδημητικά πουλιά που έχουν βρει καταφύγιο στις όχθες της». Επεσήμανε ακόμη ότι με ενστάσεις και προσφυγές «ο δήμος σε συμπαράταξη με την τοπική κοινωνία απέτρεψε την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην κορυφή των Πιερίων». Ο Μανώλης Στεργίου κατέληξε λέγοντας ότι «θα είμαστε παρόντες και μάχιμοι για να αποτρέψουμε και τώρα την νέα απειλή για την λίμνη, δεν θέλουμε να γεμίσει πλωτά φωτοβολταϊκά».

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, ανέφερε ότι «βρίσκεται σε συνεργασία με τους δημάρχους των παραλίμνιων περιοχών προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι δράσεις τους» εκφράζοντας κι αυτός με την σειρά του τη διαφωνία του στην τοποθέτηση πλωτών Φ/Β στην λίμνη.

Ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων της λίμνης Πολυφύτου, Νίκος Κουρτίδης, δήλωσε ότι η ανάπτυξη πλωτών Φ/Β στην λίμνη «θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας για την επαγγελματική αλιεία» που προσφέρει εισόδημα σε 40 οικογένειες της περιοχής. «Θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο όπως κάναμε και στο παρελθόν» κατέληξε.

Αντίθετα, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για τις επενδύσεις που προγραμματίζονται καθώς και για το μέγεθος των Φ/Β πάρκων. Δήλωσε ωστόσο ότι είναι θετικός στην ανάπτυξη μικρών πλωτών Φ/Β που δε θα επηρεάζουν την αλιευτική δραστηριότητα και τα αλιεύματα και αρνητικός στις μονάδες που καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις.

Με πληροφορίες από ΤΕΕ Newsletter

Podcast: γαιο-Οραμα, ενα πανεπιστημιακο μουσειο για τις πρωτες υλες
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER