Ανάγκη επιτάχυνσης της απορρόφησης πόρων του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Ανάγκη επιτάχυνσης της απορρόφησης πόρων του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Με στόχο να μπει σε τροχιά υλοποίησης το ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης), που αλλάζει το αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μετά την απολιγνιτοποίηση, θα πρέπει να απορροφώνται 616.000 την ημέρα για να μπορούν να αξιοποιηθούν τα 5 δις, που υπάρχουν διαθέσιμα στο ταμείο, σημείωσε ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Κομισιόν, Carsten Rasmussen, κατά τη λήξη της 2ης Συνεδρίασης της Εδαφικής Επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στην Κοζάνη.

Αναφερόμενος στο θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου ΔΑΜ για τις λιγνιτικές περιοχές, ο Carsten Rasmussen τόνισε ότι «οι χρηματοοικονομικοί πόροι μέχρι το 2026 ανέρχονται σε 566 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ημέρα που περνά θα πρέπει η δυτική Μακεδονία να απορροφά 616.000 ευρώ ημερησίως. Tο συνολικό πρόγραμμα δημιουργεί πίεση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως προς την καλύτερη και αποδοτικότερη απορρόφηση των πόρων, που όμως θα πρέπει να υπακούν στους κανόνες που είναι κοινώς αποδεκτοί. Όσα χρήματα δε θα απορροφηθούν, αναγκαστικά θα επιστραφούν στα ταμεία της ΕΕ».

Ο κ. Rasmussen επισήμανε ότι οι προτάσσεις που θα επιλεγούν προς χρηματοδότηση θα πρέπει «να έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων της Περιφέρειας και όχι της Αθήνας ή των Βρυξελλών. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ίδρυσης νέων βιομηχανικών πάρκων στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτ. Μακεδονίας, «ζήτησε την επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο», ενώ κάλεσε τους επικεφαλείς της Περιφέρειας αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς «να βάλουν τάξη στις υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές και πάρκα», που ήδη λειτουργούν με επιχειρήσεις που εδώ και πολλά έτη έχουν εγκαταστήσει τις δραστηριότητες τους.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Στην ίδια εκδήλωση, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τα έργα που έχουν λάβει το «πράσινο φως» από το ΔΑΜ και ανάφερε ότι «έως το καλοκαίρι αναμένονται προκηρύξεις ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 196 εκατ. ευρώ». Σημείωσε ότι η υπηρεσία ακούει με ενδιαφέρον τις προτάσεις τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όσο και φορέων της περιοχής για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μικρών επιχειρήσεων από 0 έως 100.000 ευρώ και εξήγησε ότι έχει καταλήξει σ’ έναν προϋπολογισμό ύψους 31 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε -μετά και τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, την επόμενη περίοδο να αποτελέσει έναν άξονα χρηματοδότησης τους. «Δεν θέλουμε κανείς να μείνει πίσω», κατέληξε ο κ. Καλλίρης.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ανακοίνωσε ότι «Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει καταφέρει να προχωρήσει σε εξειδίκευση στο 35% του προγράμματος και ελπίζουμε ότι στο τέλος της 10ετίας, που θα ολοκληρωθούν όλες οι χρηματοδοτήσεις».

Επίσης, στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου βιβλιοθήκης Κοζάνης, εγκρίθηκε ομόφωνα ο νέος κανονισμός λειτουργίας της Περιφερειακής/Εδαφικής Επιτροπής της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που σχετίζονται με τη δημιουργία των επιχειρηματικών πάρκων.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER