Sandvik: Επιτυγχάνοντας βιωσιμότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Sandvik: Επιτυγχάνοντας βιωσιμότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ο Mats W. Lundberg είναι ο επικεφαλής της στρατηγικής βιωσιμότητας για τη Sandvik, η οποία διαθέτει μια στρατηγική για την απεξάρτηση της παραγωγής ορυκτών πρώτων υλών από τις εκπομπές άνθρακα στο ανάντη (upstream) κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Sandvik, εκτός από πάροχος καινοτόμων λύσεων τεχνολογίας, στοχεύει πλέον να υποστηρίξει τις προσπάθειες των συνεργατών της για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Sandvik που περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεση της εταιρείας του 2022, ο τομέας του εξοπλισμού στη βιώσιμη βιομηχανική παραγωγή και εξόρυξη, ανθεί. Ο όμιλος λύσεων μηχανικής υψηλής τεχνολογίας παρέχει καινοτόμες λύσεις στην βιομηχανία για να υποστηρίξει τις σχετικές δραστηριότητες, αλλά παράλληλα για να παρέχει ώθηση στην προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Ωστόσο, ο εξοπλισμός που παρέχεται από τη Sandvik είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά μηχανήματα, καθώς η εταιρεία προσφέρει τώρα μια νέα στρατηγική βιωσιμότητας που θα επιτρέψει περαιτέρω αντίκτυπο στο μέλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα την εμπορική επιτυχία για τη Sandvik και τους χρήστες των λύσεων της.

Το Σεπτέμβριο του 2023, η εταιρεία προχώρησε σε μια σημαντική τροποποίηση της στρατηγικής της στο δρόμο προς τη βιωσιμότητα, μετά την αρχική ανακοίνωση της στρατηγικής το 2019. Η τροποποίηση της στρατηγικής ευθυγραμμίζεται επίσης με τον τρόπο με τον οποίο η δομή του οργανισμού έχει εξελιχθεί, καθώς η Sandvik Materials Technology διαχωρίστηκε από τον Όμιλο και μετονομάστηκε σε Alleima. Παράλληλα, εξαγοράστηκαν περαιτέρω επιχειρήσεις από την εταιρεία, καθιστώντας τη βιωσιμότητα κρίσιμο στρατηγικό παράγοντα για τις αναπτυσσόμενες δραστηριότητες της .

«Στηριζόμαστε στην καλή δουλειά που έχει ήδη γίνει. Ο τομέας της βιωσιμότητας εξελίσσεται. Φτάνει σε στάδιο ωρίμανσης λόγω του αναδυόμενου νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου και των αυξανόμενων προσδοκιών των πελατών, των μετόχων και των εργαζομένων μας. Πρέπει να εξελιχθούμε παράλληλα με όλη αυτή την τάση και να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις», λέει ο Mats W. Lundberg, Επικεφαλής Αειφορίας της Sandvik.

Οι βασικοί τομείς εστίασης της στρατηγικής βιωσιμότητας της Sandvik, περιλαμβάνουν::

  • Βιώσιμες λύσεις - Έμφαση στη στενή παρακολούθηση των αναγκών των πελατών λόγω των μεταβαλλόμενων επιχειρηματικών συνθηκών, με παράλληλη εισαγωγή πρωτοποριακών λύσεων μηχανικής
  • Αναγέννηση οικοσυστημάτων - Η καινοτόμος προσέγγιση της Sandvik για τη συνεργασία με τους εταίρους σε όλη την αλυσίδα αξίας, με επίκεντρο την αναζωογόνηση διαφορετικών οικοσυστημάτων, την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των υδάτων και τον περιορισμό της ρύπανσης
  • Κυκλικότητα και βελτιστοποίηση πόρων - Ο στόχος περικλείει τη φιλοδοξία να επιτευχθεί μεγαλύτερη απόδοση με λιγότερους πόρους και να υιοθετηθεί η αποδοτικότητα των πόρων ως θεμελιώδης νοοτροπία
  • Net Zero Commitment - Η Sandvik δεσμεύεται να επιτύχει τους επιστημονικά υποστηριζόμενους στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών, οι οποίοι έλαβαν έγκριση από την πρωτοβουλία Science Based Targets Initiative το Σεπτέμβριο του 2023
  • Συμμετοχή ατόμων και κοινοτήτων - Πρόκειται για την προσέγγιση της Sandvik στις αλληλεπιδράσεις της με τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται και παρέχει τα προϊόντα της
  • Υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές - Δέσμευση για διεξαγωγή ηθικών και υπεύθυνων λειτουργιών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Οι λύσεις της Sandvik για τη βιώσιμη βιομηχανία

Ως οργανισμός που καλύπτει μια σειρά από βιομηχανικές πρακτικές και εμπλέκεται ενεργά σε δραστηριότητες στα πρώιμα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, η Sandvik προσπαθεί να δημιουργήσει περισσότερη αξία για τους πελάτες της μέσω των λύσεων εξοπλισμού για την εξόρυξη και τη βιομηχανική παραγωγή. Αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην απελευθέρωση των υλικών που προμηθεύεται από τον άνθρακα, ο Lundberg εξηγεί πώς η επιχείρηση θα δημιουργήσει πολυεπίπεδη αξία.

«Έχουμε επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στη συνεισφορά μας και στο πώς οι δραστηριότητες μας δημιουργούν αξία. Η νέα στρατηγική συνδέεται με το σκοπό της Sandvik να προχωρήσει ο κόσμος μέσω της μηχανικής, είναι στραμμένη προς το μέλλον και δείχνει ότι η Sandvik θέλει να είναι μια θετική κινητήρια δύναμη», εξηγεί ο Lundberg. Ο Lundberg συνέχισε λέγοντας ότι οι πρώτες ύλες είναι ένα από τα κύρια συστατικά όλων των αξιακών αλυσίδων, είτε πρόκειται για παραγωγή αγαθών ή για εξοπλισμό για τη διασφάλιση της βιώσιμης παροχής υπηρεσιών.

«Για να είναι ένα προϊόν πραγματικά βιώσιμο, ολόκληρη η αλυσίδα αξίας πρέπει να είναι βιώσιμη, από την προμήθεια πρώτων υλών μέχρι την παραγωγή και τη χρήση των προϊόντων. Και δραστηριοποιούμαστε σε σημαντικούς και σχετικούς τομείς, όπως η εξόρυξη, η επεξεργασία πρώτων υλών και η μηχανική κατεργασία. Εάν μπορούμε να συνεισφέρουμε με βιώσιμες λύσεις σε αυτούς τους τομείς, μπορούμε να έχουμε τεράστιο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα της αξιακής αλυσίδας, εκτός από τις δικές μας δραστηριότητες».

Έρευνα της McKinsey & Company αναφέρει ότι η μεταλλευτική βιομηχανία παράγει μεταξύ 1,9 και 5,1 γιγατόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κάθε χρόνο. Αυτές οι εκπομπές προέρχονται από όλους τους κύριους πόρους που απαιτούνται για τη διατήρηση των βιομηχανιών καταναλωτικών προϊόντων, αλλά και από αυτούς που είναι κρίσιμοι για την παροχή βιώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας και λύσεων στις οποίες βασίζεται η καθαρή ενέργεια στις μεταφορές. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η χρήση του κοβαλτίου, του νικελίου και του λιθίου στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, ως κύρια συστατικά των μπαταριών.

«Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για πρώτες ύλες αυξάνεται, η πίεση στις διαδικασίες εξόρυξης, εκσκαφής εδαφών, γεώτρησης και κοπής επηρεάζει συνεχώς τις εκπομπές που είναι ενσωματωμένες στη σχετική εφοδιαστική αλυσίδα. Η κατανόηση του πόσο κρίσιμο είναι αυτό το στάδιο για τη μείωση των συνολικών εκπομπών, και επομένως η δυνατότητα να φτάσουμε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές, θα επιτρέψει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον στο μέλλον».

Με πληροφορίες από sustainabilitymag.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER