Αντισεισμικό τρισδιάστατα εκτυπωμένο σπίτι κατασκευάζεται σε μόλις 26 ώρες

Αντισεισμικό τρισδιάστατα εκτυπωμένο σπίτι κατασκευάζεται σε μόλις 26 ώρες

Η εταιρεία τσιμέντου Progreso ολοκλήρωσε το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο κτίριο στη Γουατεμάλα. Η πρωτότυπη κατοικία έχει σχεδιαστεί για να αντέχει την τοπική σεισμική δραστηριότητα και συνδυάζει σύγχρονες τεχνικές κατασκευής μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης με την παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική, η οποία απαιτεί την ύπαρξη σκεπής από φύλλωμα φοίνικα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η κατοικία χτίστηκε χρησιμοποιώντας τον εκτυπωτή BOD2 της COBOD. Η διαδικασία κατασκευής περιελάμβανε την εξώθηση ενός μίγματος τσιμέντου με τη μορφή στρωμάτων, μέσω του τρισδιάστατου εκτυπωτή, ακολουθώντας ένα υπάρχον σχέδιο για τη δημιουργία του κελύφους της δομής.

Η διαδικασία εκτύπωσης διήρκεσε μόλις 26 ώρες, αν και αυτός ο χρόνος κατανεμήθηκε μέσα σε επτά ημέρες. Μόλις ολοκληρώθηκε ο τσιμεντένιος σκελετός, οι κατασκευαστές πρόσεθεσαν παράθυρα, καλωδιώσεις και υδραυλικά, καθώς και οτιδήποτε άλλο ήταν απαραίτητο. Τοποθέτησαν επίσης τη στέγη από φύλλωμα φοίνικα, η οποία είναι μια παραδοσιακή στέγη που συναντάται στην περιοχή. Στη στέγη, χρησιμοποιήθηκαν επίσης ξύλινοι δοκοί για να βοηθήσουν στο φυσικό αερισμό. Ένας εκπρόσωπος της COBOD δήλωσε ότι δόθηκε έμφαση στον σχεδιασμό της κατασκευής ώστε να αντέχει ακόμη και σε ισχυρούς σεισμούς.

«Έχουμε ήδη προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για την πιστοποίηση της ανθεκτικότητας των τρισδιάστατα εκτυπωμένων κατασκευών σε σεισμογενείς περιοχές», αναφέρεται σε ένα σχετικό δελτίο τύπου της COBOD. «Λόγω της χρήσης τρισδιάστατης εκτύπωσης, η κατοικία διαθέτει τοίχους με εξαιρετικά καμπυλωτή μορφή, κάτι που διαφορετικά θα ήταν εξαιρετικά ακριβό, ακόμη και αδύνατον εάν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τσιμεντόλιθοι, οι οποίοι αποτελούν το κυρίαρχο οικοδομικό υλικό στην περιοχή. Οι τρισδιάστατα εκτυπωμένοι τοίχοι από σκυρόδεμα συμπληρώνονται από μία στέγη τύπου «Rancho» που χρησιμοποιεί φύλλωμα από φοίνικα. Αυτός ο τύπος στέγης έχει χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλά χρόνια στη Λατινική Αμερική, καθώς είναι φθηνός, παρέχει θερμική απόδοση και είναι κατάλληλος για σεισμογενείς περιοχές λόγω του εύκαμπτου και ελαφρού υλικού κατασκευής».

Ερευνητικά Έργα
Η τρισδιάστατα εκτυπωμένη κατοικία έχει μια απλή και χρηστική διακόσμηση που αφήνει το τσιμεντένιο κέλυφος εκτεθειμένο

Το σπίτι έχει έκταση 49 τετραγωνικά μέτρα, είναι ισόγειο και έχει μια πολύ απλή και βασική εσωτερική διαρρύθμιση που αφήνει εκτεθειμένο το τρισδιάστατα εκτυπωμένο σκυρόδεμα, υποδηλώνοντας και το χαρακτήρα της πρωτότυπης κατασκευής. Περιλαμβάνει ένα κεντρικό σαλόνι που είναι επιπλωμένο με τραπέζι και καρέκλες, καθώς και μια μικρή κουζίνα με ντουλάπια και νεροχύτη. Ένα άλλο δωμάτιο στη μία πλευρά φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ως γραφείο, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υπνοδωμάτιο. Σε ένα άλλο μέρος του σπιτιού, βρίσκεται το μπάνιο.

Ο εκπρόσωπος της COBOD σημείωσε ότι το έργο δημιουργήθηκε ως εργαλείο έρευνας και δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για τη δημιουργία ανάλογων κατοικιών σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Με πληροφορίες από newatlas.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER