Το Ουζμπεκιστάν σχεδιάζει να ξεκινήσει 76 έργα αξίας 2,6 δισ. δολαρίων για την εξόρυξη και την επεξεργασία σπάνιων μετάλλων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία τεχνοπάρκων στις περιοχές της Τασκένδης και της Σαμαρκάνδης, οι οποίες είναι πλούσιες σε μολυβδαίνιο και βολφράμιο.
Ο πρόεδρος Shavkat Mirziyoyev συμμετείχε σε μια παρουσίαση στις αρχές Μαρτίου 2025, στην οποία περιλαμβάνονταν τα σχέδια για την επέκταση της παραγωγικής βάσης ορυκτών πρώτων υλών της χώρας για κρίσιμα βιομηχανικά ορυκτά και την αύξηση της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τύπου της προεδρίας του Ουζμπεκιστάν.
Το Ουζμπεκιστάν έχει εντοπίσει κοιτάσματα για περισσότερα από 30 σπάνια μετάλλα, συμπεριλαμβανομένου του βολφραμίου, του μολυβδαινίου, του μαγνησίου, του λιθίου και του τιτανίου, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση.
Ο υπουργός εξορυκτικής βιομηχανίας και γεωλογίας Bobir Islamov παρουσίασε ένα τριετές σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει 76 έργα αξίας 2,6 δισ. δολαρίων. Αυτές οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στην εξόρυξη και επεξεργασία 28 τύπων σπάνιων μετάλλων και παράλληλα θα διατεθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για γεωλογική έρευνα και επιστημονική ανάπτυξη.
Βασική εστίαση θα δοθεί στις προηγμένες τεχνολογίες για την ενίσχυση της καθαρότητας των ορυκτών και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Για παράδειγμα, η επεξεργασία συμπυκνώματος βολφραμίου από το κοίτασμα Ingichka θα μπορούσε να διπλασιάσει την προστιθέμενη αξία του. Έχουν ήδη αναπτυχθεί συνολικά 18 τέτοια έργα.
Η κυβέρνηση πρότεινε επίσης τη δημιουργία τεχνοπάρκων στις περιοχές της Τασκένδης και της Σαμαρκάνδης, οι οποίες είναι πλούσιες σε μολυβδαίνιο και βολφράμιο. Αυτές οι εγκαταστάσεις θα ενσωματώσουν την αλυσίδα παραγωγής στο σύνολο της, από τις πρώτες ύλες και τη μεταποίηση έως την επιστημονική καινοτομία και τα τελικά προϊόντα.
Ο πρόεδρος Mirziyoyev έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να διευκολύνουν τις μεταφορές τεχνολογίας, να ιδρύσουν σύγχρονα εργαστήρια και να ανοίξουν κέντρα εκπαίδευσης για την προετοιμασία του κατάλληλου εργατικού και επιστημονικού προσωπικού. Τόνισε επίσης ότι στην εποχή της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης», είναι κρίσιμο να οικοδομηθεί μια ισχυρή βάση για την ανταγωνιστική θέση του Ουζμπεκιστάν στην παγκόσμια αγορά σπάνιων ορυκτών.
Με πληροφορίες από gazeta.uz